<blockquote rel="therob">Ja értem itt a 3. világháborútól rettegőket kell kielégíteni mennyiségi sereggel.
Akkor legyen inkább 250.000 fő azzal még az oroszokat is lenyomjuk (vagy Európát kinek mi tetszik).
Először nézz utána légyszíves, egy komplett gépesített lövész dandár, védelemben, milyen méretű terültet tud hatékonyan védeni és rájössz, hogy amit leírtam nem légből kapott dolog.
</blockquote>
Pont ezt akartam ajánlani neked. 3 éve még része voltam dicső Honvédségünknek és azóta is követem az eseményeket. A légből kapott az a 150 ezer fős sereg. Ez egyszerűen nem lehet komolyan venni. A sokak által példaértékűnek tekintett lengyel sereg sincs ekkora, pedig egy nagyobb súlyú ország.
Amikor egy ~25.000 fős sereget se tudunk vagy akarunk felszerelni akkor majd pont a 150.000-re lesz keret. WTF?
Egy jobb felépítéssel sokkal többet ki lehetne hozni a jelenlegi létszámból. (Főleg ha meg tudná tartani az embereket a Honvédség)
A mi elcseszett felépítésű seregünk kuriózum. Van ~5000 fő aki valóban a harcoló egységekben van a többi "támogató" meg civil.
Két ~4000 fős lövészdandár, egy új különleges erők ezred, egy új tüzérezred a jelenlegi légvédelmi rakétaezred és műszaki ezred (stb.) kb. ki is jönne ebből a létszámból.
A lövészeknél a Stryker dandár felépítése lehetne a példa. Akár úgy, hogy mindkét dandárunk az alapján épülne fel vagy úgy, hogy az egyik egy nehéz dandár harckocsikkal kiegészítve és csak a másik lenne közepes.
Ilyen elven inkább az MH 5 lenne a nehéz, mert a harckocsiknak mégis csak az alföldön a helyük. Az MH 25 pedig lehet egy Styker dandár ami ha úgy alakul gyorsan telepíthető lenne (ha már NATO tagok vagyunk) mert nincs messze Pápa.
Szolnokon lehetne egy különleges erők ezred ami 3 zászlóaljból állna MH 34, MH 25/88, MH 24.
Egy új tüzérezredbe mehetne teherautóra szerelve 1-1 155mm-s és rakéta tüzérosztály + ide sorolnám a páncéltörő rakétaosztályt tatáról (ők léteznek még? sajnos tatáról már nincs infóm)
Az MH 12 két rakétaosztályánál is el tudnám képzelni, hogy a Mistralokat átteszik egy használhatóbb alapra, a Kubot pedig ideje lenne már lecserélni. Én az alapját is kivágnám nem azt alakítanám.
Persze vannak még egyéb alakulatok de engem a harcolók foglalkoztatnak leginkább.
A tartalékos rendszert jó ötletnek tartom, de nem golyófogóként gondolok rájuk (ki menne annak???).
A megyénként 2 zászlóalj tartalékos elképzelést amit itt olvastam viccnek tartom. Reálisabbnak hangzana ha nyugati, keleti és bp-i körzetenként számolnánk 2-4 zászlóaljjal.
Na mindegy lehet hőbörögni, hogy ilyen "kis" sereggel nem vernénk szét a szomszédainkat (akik szintén nincsenek a toppon) de egy ekkora haderő főleg ha jól felszerelt és kiképzett elgondolkodtatna egy támadót, hogy érdemes-e belekezdeni egy háborúba.