Az a baj, hogy ezen a fórumon mindenkire rárontanak, akik nem ugyanazt fújja, az újságíró nem írt hülyeséget, ez a program a kétharmadánál tart. A program,
nem a ti álmodozásotok, mert az még a 10%-nál se.
Erre van pénz, sőt erre sincs, ezt is valahonnan el kellett venni, hogy GDP 2%-át teljesítsük. Nincs már az államháztartás alrendszereiben jelentős tartalék, nincs honnan átcsoportosítani. Ez a program nem teljeskörű, nagyon sok fontos dolog hiányzik, ezt leírtam tegnap amikor többen válogatottan mocskos kifejezésekkel leoltottak. (Nem mintha érdekelne
Majd a honvédelem fejlesztése (sok valóban hasznos eszközzel és fejlesztéssel) a valamikori jövőben folytatódik. (Én már nem biztos, hogy megérem, lehet ti sem, talán a fiatalabbak.) Örüljünk, ha nasams-ot és a Boxert bejelentik még.
Ácsi!
Én kizárólag azokat soroltam fel, amelyek beszerzése vagy benne van a programba az elejétől, vagy amiről már volt utalást esetleg félhivatalos bemutatót.
Ezen beszerzések nem mindegyike fogja verni az 1Mrd USD-s határt, de összességében szerintem legalább még egyszer annyi el lesz költve ezekre, mint amit eddig beletettek.
Amiket felsoroltam részletezve:
ATGM, járművekre, hordozható állványra és helikopterre is kell! Ezen nem nagyon lehet mit elspórolni. Hogy NLOS lesz-e azt még nem tudom, de kisebb biztosan!
Ha mindent számításba veszünk, akkor ez egy igen komoly összegnek kell legyen. (min. 2-2500db - kb. 3-400M USD)
A légvédelmi rendszer cseréje elkerülhetetlen. A Kub-okban nincs több. Még nincs bejelentve, de szerintem nem csak egyféle, illetve összetett rendszer lesz (1,5-2Mrd USD)
Kerekes járművek: Max. 200db - alaphangon 1-1,5Mrd USD
Hirtenberger rendelés: ötletem sincs a volumenre, de ott előjöhetnek maguk az aknavetők, aknavető gránátok, tüzérségi gránátok,
Rámpás szállítók 350-500M USD között
Kollektív lövész fegyverek (LMG, GMG, mesterlövész, toronyfegyverek) : nem óriási tételekről beszélünk, de fegyverenként 6-10-15-20.000USD
Új pontonok (min. 20db): kb.: 100-200M USD
Réskitöltő radarok: kb.: 150-200M USD
Kiképző gépek: 80-100M USD
Gripen upgrade: mindenestül (HMD, IRIS-T, Meteor, felderítő konténerek, Arexis konténer, AG fegyverek) 200-250M USD minimum
És akkor a személyi felszerelések, további kommunikációs felszerelések, kerekes járművek cseréje,+ a drónok még szóba sem kerültek.