120 db rakéta... (+60 db opció)
Ez így földi légvédelemre és két század Gripenre/bármire kevés lesz... ez így csak vagy-vagy.
A legjobb esetben ez szerintem is 60 ER és 60 C7/C8.
Jelenleg 40 db 2008-as AIM-120C5-je van a Honvédségnek. Ha ezek mennek a földi indítókban (azt mondták ezért lett NASAMS), akkor kell helyette legalább ennyi új a Gripenekre. 14 Gripen egyszeri teljes felfegyverzése légvédelmi feladatra az 56 rakéta. Ha csak 2 rakétával számolunk gépenként, akkor az kétszeri felfegyverzésre elég. A 60 db C7/C8 az a meglévő 14 Gripenhez reális mennyiség.
A 60 db ER meg csak a légvédelembe jó. És megy mellé a 40 régi C5.
Ha egyszer majd lesz második század, akkor jöhet hozzá a "+60 db opció" rakéta.
Igen.
Én úgy spekuláltam fentebb, hogy (a meglévö)
40C5 + 40C8 + 40ER szolgálja a SAM funkciókat 10 ütegben, kétszeres javadalmazással (kettesével a hatos indítókba). 40C8 meg megy AAM funkciókat ellátni a C5 helyére.
Ha lesz még egy század (mondjuk Gripen), akkor lehívjuk a 60 további C8-at. Optimális esetben az új vadászbeszerzés 12 együlésest és 4 kétülésest tartalmaz majd (2x12 fighter századokba, plusz 6 a kiképzöszázadba). Így a 100 C8 pont mehetne minden együlésesre kettesével 2x javadalmazással.
Szóval az én tippem 80C8 + 40ER a mostani pakkban.
A pontos megoszlást nem hiszem, hogy megtudjuk valaha is, de nekem így volna logikus.