Komplett M-109G tüzérosztályt kaptunk volna. Ingyen vagy jelképes áron, de az akkor regnáló politikai vezetésnek nem kellett Úgy rémlik itt a szocik a bűnösök, de nem tudom fejből az évszámot. Pedig úgy hallottam hogy de facto megvolt az egyeszség,abból táncolt ki a kormány. Na utána nem is volt több ajánlat, a M109 osztályt meg eladták.
horngyuszi volt. 1 EUR lett volna a Leo2, csak a felújítást is ki kellett volna fizetni. Mi elutasítottuk a lengyelek meg mindet megvették.[/QUOTE]
Leo2ről szó sem volt emlékeim szerint, de ha van forrásod, érdekel. G
"....
esülés során a Német Nemzeti Néphadsereget feloszlatták, és a Bundeswhert kiterjesztették a keleti területekre. Ez az. Eddigi fejlesztési kísérleteink kudarcát látva talán ez a változat is meggondolandó. 1998-as tüzérségi éleslövészetet meglátogató 12. tüzérezred parancsnok helyettese elmondta, hogy a német tüzérség átfegyverzése kapcsán több száz, a magyar tüzérség igényeit messze meghaladó mennyiségű, amerikai gyártású önjáró páncélozott M 109 G tüzérségi löveg, és a hozzá tartozó teljes infrastruktúra válik feleslegessé 2000-2005 között. Javasolja, hogy mindketten induljunk el a saját utunkon, mert ő is tudja, hogy egy ilyen ügyletet végül Orbán-Schröder kézfogással kell szentesíteni. Nem tudom, hogy a német ezredes meddig jutott a saját szolgálati útján, de az biztos, hogy én az első lépcsőnél elakadtam. Ahogy a lövészetről hazaértem, egy fogadáson összefutottam a német nagykövettel. Ő megerősítette, hogy az ezredes nem viccelt, a németek komolyan gondolják a magyarok mindenoldalú támogatását. Még abban az évben ugyanezt egy Idar Obersteini delegáció is megerősítette, aminek tagja volt a német tüzérség fejlesztési felelőse is. Magyarországon a javaslat a székesfehérvári Szárazföldi Vezérkar tüzérfőnökségén elakadt az alábbi indokokkal:
- nem kérünk ócskavasat,
- ha komolyan segíteni akarnak, adják a világ legkorszerűbb lövegét, a Pzh 2000-et,
- ingyen adnák a löveget, de behajtanák az árát a lőszervásárláskor,
- stb.
Ezekhez az ostobaságokhoz néhány információ:
- az M109 G (German) az M 109-es család egyik legjobban korszerűsített változata.
- az M109-es lövegeket a NATO még 20 évig kívánja rendszerben tartani,
z M109G állami tulajdon, politikai döntéstől függ, hogy kedvezményesen eladják, vagy segélyprogram keretében elajándékozzák,
- az „ócskavas"-hoz még annyit, hogy olyan halmozottan hátrányos helyzetű országok, mint Ausztria, Svájc sem érezték úgy, hogy „second hand" rongyot vennének, amikor a Brit Rajnai Hadsereg a németekénél korszerűtlenebb M 109 A2, M 109 A3 lövegeiből mintegy 300 darabot fél áron megvásároltak.
A székesfehérváriakat vélhetően az motiválta, hogy egy ilyen segélyprogram értelmetlenné teszi az ÁRPÁD fejlesztést és akkor jelentős jövedelmektől esnek el. A segélyprogramoknál nincs üzletkötői jutalék, nincsenek a különböző hadiipari cégek pénzén külföldi tanulmányutak."
...
2000. novemberében amerikai tengerészgyalogosok tartottak a laktanyában előadásokat a tűztámogatással kapcsolatban. Végigjárták a laktanyákat, megnézték technikai eszközeinket. Kérdéseik közül kettő.
Ti másnap azokkal a katonákkal akartok dolgozni, akik az éjszakát ezeken a tömegszállásokon töltötték?
Nem úgy kellene kezdeni a haderőreformot, hogy feloszlatjátok a teljes haderőt, azután megnézitek a pénztárcátokat, hogy a rendelkezésre álló pénzből milyen nemzetközi színvonalú alakulatot tudtok létrehozni? És így alulról építkezve NATO tanácsadók hathatós támogatásával évről évre bővítenétek a haderőt, ameddig a pénztárcátok engedi. De csak olyan alakulatokat tűrnétek meg, amelyek minden vonatkozásban megfelelnek a NATO előírásoknak.
Nem tudtam neki mást mondani, mint azt, hogy talán ez lenne az egyetlen járható út.