Tegnap a bolgár légierőfejlesztés kapcsán kialakult egy vita a térségi haderőfejlesztésekről a román fórumozók között. Csak átffutottam, de egy érdekes hozzászókást találtam, ki-miből tud fejleszteni.
https://www.rumaniamilitary.ro/bulgarii-se-arunca-cu-capul-inainte
Nem tudom mennyire aktuális, de a nagyságrendek stimmelhetnek. Ha régebbi, akkor a miénk és a románoké picit jobbb lehet, 2018/19-ben mindkét országban nagy növekedés volt. (annyi különbséggel nálunk csökkent, náluk ennek ellenére nőtt az adósság)
Ezek a térség országainak GDP-je (Világbank forrás):
Törökország - 766 milliárd dollár (80 millió lakosra).
Lengyelország - 586 milliárd dollár (38 millió lakosra).
Csehország - 242 milliárd dollár (10,5 millió lakosra).
Románia - 240 milliárd dollár (körülbelül 20 millió lakos).
Görögország - 220 milliárd dollár (10-11 millió lakosnál).
Magyarország - 155 milliárd dollár (10 millió lakosra).
Ukrajna - 124 milliárd dollár (42 millió lakosra).
Szlovákia - 106 milliárd dollár (5,5 millió lakosra).
Bulgária - 64 milliárd dollár (7 millió lakosra).
Horvátország - 60 milliárd dollár (4,5 millió lakos).
Szerbia - 50 milliárd dollár (7 millió lakosra).
Georgia - 16 milliárd dollár (5 millió lakosra).
Albánia - 15 milliárd dollár (3 millió lakosra).
Észak-Macedónia - 12 milliárd dollár (2 millió lakosra).
Moldovai Köztársaság - 11 milliárd dollár (3 millió lakosra).
Sok minden érdekesség van ezekben a nyers adatokban, de ez egy alap ahhoz, hogy mki mekkora haderőt tud fenntartani, fejleszteni. Persze 3-5 évig erőn felül lehet GDP 4%-ból is haderőfejlesztés, de az megbosszulja magát.
Az látszik, hogy Törökország és Lengyelország térségbeli nagyhatalom. Mögöttük ott a csehek, nem is értem, miért ilyen nyögvenyelősen megy náluk. Ott politikai akarat nincs.
Aztán Románia, Görögország és mi. Azért sorolom magunkat előrébb, mivel nincs tengerünk igy sokkal kisebb költségből megúsztható a haderőfejlesztés mint a tengeri erőkre rengeteg pénzt elégető görög és románok. Szárazföldön partiban lehetünk velük ha a gazdaság méretét nézem!!!
A Covid majd még átrendezi a számokat, de én optimista vagyok. Közép távon 1200-1500 milliárd HUF lesz a honvédségre, ha nem fordul a politikai akarat.
Visszatérve a szerbekre, nekik erre megközelítőleg sincs eselyük. "Ingyen" orosz fegyverekből próbálják tartani a lépést, de 2,5-szer kisebb gazdasági teljesítményből ez lehetetlen. Ezért vagy stratégiai szektorokat adnak el az oroszoknak vagy komoly politikai ára van, inkább is-is. Nem lesz Szerbiának politikai függetlensége, orosz befolyási övezet marad elszigetelten a térségben. Csodák nincsenek, pénz beszél kutya ugat.
És a végén Ukrajna. Röhej, de 4-szer akkora mint mi, de jelentősen kisebb a gazdasági teljesítménye. Háború, szörnyű adóssághegy. Ez látszik, hogy csak addig működőképes, amíg valaki kívülről finanszírozza. Szét fog esni az egész Jó lesz sietnünk, mert ha nagy a káosz, amikor semmi sem számít, elgurulhat néhány ukrán gyógyszere.