A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

kamm

Guest
A végeredmény az, de nem mi kezdeményezzük. Viszont ez a verzió nagy szopás lenne. Remélem elkerülhető.

Nem hiszem, hogy uaz lenne. Hard power es soft power mindig kez-a-kezben megy, csak ugy ersz el barmit. Ha szethullik, akkor ott lesz az evszazados esely bekuldeni, helyzettol fuggoen egy zl Lynxet avagy ha keleten csataznak, akkor nemi hk is veluk - ezzel parhuzamosan le kell szerelni (penzzel stb) a terseg legerosebb tarsasagat es kesz. Kozben lehet okoskodni az ENSZben meg mindenhol, de az on-the-ground ugyis felulir minden okoskodast, a terseg meg nem is EU tag, ugy kell, mint pup a hatara az EUnak egy ilyen konfliktus, ha te pacifikalod gyorsan es ugyesen, akkor legyen a tied, nem erdekli oket, amig meg tudsz egyezni mindenkivel a kornyeken.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 846
102 991
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
45 945
88 434
113
Egy hete linkeltem a cseh fegyverexport adatokat.

Cseh fegyverexport Magyarországra (2018+2019=összesen)

Revolvers and self-loading pistols: 19596 + 1610 = 21206
Sub-machine guns: 3448 + 11810 = 15258
Assault rifles: 3530 + 12728 = 16258

Ez alapján a csehek összesen 52722 fegyvert adtak el a magyaroknak 2018-2019-ben. Vagy ez csak az alkatrész lehet és ebből Kiskunfélegyházán még csak 15 ezret szereltek össze? Vagy hogy kell ezt értelmezni?

Cseh fegyverexport
Tavaly Magyarország vásárolt a legnagyobb értékben. Azért pörög az a V4 együttműködés.

Top 3
"Tavaly Magyarországra exportálták a legnagyobb értéket - 767 millió CZK (29,9 millió EUR), Lengyelországba - 623 millió CZK (24,3 millió EUR) és Szlovákiába - 586 millió CZK (23 millió EUR)."
https://www.armadninoviny.cz/vime-co-mame-ministerstvo-obrany-podporuje-cesky-prumysl.html

A rendelkezésre álló információk alapján....

2019:
29,9 millió Euró

Revolvers and self-loading pistols: 1610 db
Sub-machine guns: 11810 db
Assault rifles: 12728 db

1610+11810+12728=26148 db

29,9 millió Euró / 26148 db = 1143,5 Euro/db

Az amerikai fegyverüzletekben kb. 2000 USD-ért lehet kapni a Bren-eket. az 1720 Euro.

Így ez valószínűleg csak a lőfegyverek értéke, csak azt exportáltak Magyarországra 2019-ben.

• Tetszik
Reactions: kaktusz

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 879
139 932
113
na. https://totalcar.hu/magazin/hirek/2...7sS_QVtmXMuP4xIzyGsKiAQwsTVEA3qJbIot58p7lm71I Tényként közölte a a beszerzést, telefonon el is olvastam, de már nem ér a link. Lementette valaki?
Yalcinos topikban ki lett vesézve, a beszerzés május óta tény, mivel be lett jelentve, szóval ezzel sok újat nem mondott. De tele vont baromságokkal a cikk szóval hálistennek, hogy törölte (könnyű dandár vásárhelyen NATO-nak felajánlva (közepes van következőnek felajánlva nem könnyű) Keverte a szezont a fazonnal.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
-QUOTE="blogen, post: 771578, member: 52"]Ugyanaz az egymárkás ár volt, a lengyelek a zsebükbe nyúltak.[/QUOTE]
Komplett M-109G tüzérosztályt kaptunk volna. Ingyen vagy jelképes áron, de az akkor regnáló politikai vezetésnek nem kellett Úgy rémlik itt a szocik a bűnösök, de nem tudom fejből az évszámot. Pedig úgy hallottam hogy de facto megvolt az egyeszség,abból táncolt ki a kormány. Na utána nem is volt több ajánlat, a M109 osztályt meg eladták.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 846
102 991
113
Yalcinos topikban ki lett vesézve, a beszerzés május óta tény, mivel be lett jelentve, szóval ezzel sok újat nem mondott. De tele vont baromságokkal a cikk szóval hálistennek, hogy törölte (könnyű dandár vásárhelyen NATO-nak felajánlva (közepes van következőnek felajánlva nem könnyű) Keverte a szezont a fazonnal.
Komondor, egyéb hülyeségek. Érdekes, hogy törölték. Más kiteszi a facebookra és kap 5.000 like-ot.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
thx. annyi rémlik hogy keverte a Komondorral.

T

Törölt tag

Guest
-QUOTE="blogen, post: 771578, member: 52"]Ugyanaz az egymárkás ár volt, a lengyelek a zsebükbe nyúltak.
Komplett M-109G tüzérosztályt kaptunk volna. Ingyen vagy jelképes áron, de az akkor regnáló politikai vezetésnek nem kellett Úgy rémlik itt a szocik a bűnösök, de nem tudom fejből az évszámot. Pedig úgy hallottam hogy de facto megvolt az egyeszség,abból táncolt ki a kormány. Na utána nem is volt több ajánlat, a M109 osztályt meg eladták.
Nézd a jó oldalát: a mostani tüzérosztály sokkal menőbb lesz. :)

• Tetszik
Reactions: Törölt tag

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
1 015
2 616
113
Nyilván mindennek megvan az ára, de kaptak nem túl sok, és főleg másodvonalas technikát, ami szerintem részben nekünk is szól.

A teljesség igénye nélkül:
5 db Mi-35
5 db Mi-17
30 Brdm
30 T72MS (az MS mit takar mint fejlesztés?)
Pantsir S1 (és még az S-400-ról is volt szó)
Mig-29
...

mEgSeMmIsÍtHeTeTlEn...fhú de utálom az ilyen újságírói puffogtatásokat....

Ha minden igaz T-72B1MS "White Eagle" tankokat kapnak, ami egybevág azzal hogy már egy-két éve híresztelik hogy 30 db T-72B-t (máshol T-72S, ami meg a B exportváltozata) kapnak, de ebből még egyet se vehettek át, ellentétben a helikopterekkel, migekkel, brdm-ekkel meg a pantsirral. És igen S300/400-ról is beszéltek de azóta arról megy a hallgatás, szerintem kénytelenek beérni még jó ideig a Pantsirral. Szóval ez is csak akkor lesz biztos ha megérkeztek hozzájuk.

Igazából ez egy felturbózott elektronikájú T-72B, optika, tűzvezető rendszer stb új (pl Sosna-U thermal sight ami a B3-ban is van), minden más a régi.

És egy db se járt Szíriában, a cikkírónak sikerült összekevernie a T-90MS-el, nem mintha azok kilőhetetlenek lettek volna.

T-72B1MS_White_Eagle_MBT_Main_Battle_Tank_Russia_Russian_defense_industry_925_001.jpg

Nem tudom mekkorát lépnek előre ezzel a harminc db-al, mert bár a régi M84-eknél védettebbek és modernebb sokkal a tűzvezetés, de közben meg elég komolyan gondolják a hazai M84 felturbózást is (mondjuk logisztikai szempontból elég jól megférne a kettő együtt):

New_upgrades_for_Serbian_M-84AS1_MBT_main_battle_tanks_1.jpg

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 657
88 870
113

Ha minden igaz T-72B1MS "White Eagle" tankokat kapnak, ami egybevág azzal hogy már egy-két éve híresztelik hogy 30 db T-72B-t (máshol T-72S, ami meg a B exportváltozata) kapnak, de ebből még egyet se vehettek át, ellentétben a helikopterekkel, migekkel, brdm-ekkel meg a pantsirral. És igen S300/400-ról is beszéltek de azóta arról megy a hallgatás, szerintem kénytelenek beérni még jó ideig a Pantsirral. Szóval ez is csak akkor lesz biztos ha megérkeztek hozzájuk.

Igazából ez egy felturbózott elektronikájú T-72B, optika, tűzvezető rendszer stb új (pl Sosna-U thermal sight ami a B3-ban is van), minden más a régi.

És egy db se járt Szíriában, a cikkírónak sikerült összekevernie a T-90MS-el, nem mintha azok kilőhetetlenek lettek volna.

T-72B1MS_White_Eagle_MBT_Main_Battle_Tank_Russia_Russian_defense_industry_925_001.jpg

Nem tudom mekkorát lépnek előre ezzel a harminc db-al, mert bár a régi M84-eknél védettebbek és modernebb sokkal a tűzvezetés, de közben meg elég komolyan gondolják a hazai M84 felturbózást is (mondjuk logisztikai szempontból elég jól megférne a kettő együtt):

Ez kb a Leopard 2 A4 szint, védelemben kevesebb valamivel.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 879
139 932
113

Logisztikai szempontból részben kibaszás is lehet mivel az alkatrészek nem feltétlen kompatibilisek minden esetben (ahogy a T-72M1 különböző országokban gyártott darabjai sem mindig egyeznek, pedig az elvileg egy altípus, ezek meg nem)

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
Ez kb a Leopard 2 A4 szint, védelemben kevesebb valamivel.
Nem leszólva a szerbeket miután tőlünk sokkal jobbak jelenleg, de rossz irányt vettek, azaz 5-10 év múlva megint lesz egy szar hadseregük. mi meg fejlődünk.. Az orosz technika a mennyiségről szól. hamarabb kopik, többet fogyaszt, st..ha barmi gond lenne max légihíd jöhet szóba szárazföldön meg szarban lennének mert azonnal nekik mennének az albánok bosnyákok és valszeg a horvátok se segitenék őket. 2 barátjuk van jelenleg ROMÁNIA MEG MI...AZAZ 2 NATO ország. A görögök esetleg hmmmmm..de Ők a törököktől fosnak, jogosan.
elfogytak már a háborúkban..nincs már annyi legény. fogynak, mint mi meg mindenki más is.tele vannak muszlimokkal.verekedni tudnak, de haboruzni már soha szerintem senkivel. végük van csak még nem látták be.az Ő trianonjuk lassabb és később jön, de sokkal fajdalmasabb lesz mint a mienk.már benne vannak csak nem latják.és a java még csak most jön majd szerintem.

• Tetszik
Reactions: Autodidaktakatona

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 657
88 870
113
Nem leszólva a szerbeket miután tőlünk sokkal jobbak jelenleg, de rossz irányt vettek, azaz 5-10 év múlva megint lesz egy szar hadseregük. mi meg fejlődünk.. Az orosz technika a mennyiségről szól. hamarabb kopik, többet fogyaszt, st..ha barmi gond lenne max légihíd jöhet szóba szárazföldön meg szarban lennének mert azonnal nekik mennének az albánok bosnyákok és valszeg a horvátok se segitenék őket. 2 barátjuk van jelenleg ROMÁNIA MEG MI...AZAZ 2 NATO ország. A görögök esetleg hmmmmm..de Ők a törököktől fosnak, jogosan.
elfogytak már a háborúkban..nincs már annyi legény. fogynak, mint mi meg mindenki más is.tele vannak muszlimokkal.verekedni tudnak, de haboruzni már soha szerintem senkivel. végük van csak még nem látták be.az Ő trianonjuk lassabb és később jön, de sokkal fajdalmasabb lesz mint a mienk.már benne vannak csak nem latják.és a java még csak most jön majd szerintem.

Kapnak ők egy halom supportot is.