Én nem mentem el mellette!
Pedig ott van benne:
Alapvetően szerintem ennek nálunk is lenne értelme. De ezt asszem le is írtam már korábban.
Mivel a MH kb. egy hadosztály méretű szervezet, így teljesen analóg módon nálunk is létre lehetne hozni egy tüzérezredet. Amibe bekerülhet az összes, az alapvetően a dandárokhoz leosztott tüzérosztály.
A tüzérséggel még hatványozottabban az a probléma, hogy egy lövészethez hely kell nekik. Tehát a leglogikusabb a Bakonyba telepíteni őket, ahol a legnagyobb terület áll rendelkezésre.
Az aknavetős zászlóalj tüzérség maradhatna a dandároknál.
Jelenleg a BW-ben tüzérosztályok 24 PZH-ból, és 8 MARS II-ből állnak (+ felderítés, miegymás).
Nálunk az ezrednek kellene 4-5 osztály:
- 1db PZH (24 PZH)
- 1-2db kerekes SPH (24-48 jármű),
- 1db rakétás (24db rakétatüzér jármű )
- 1 db könnyű (vontatott/függeszthető ), amiben csak 1 üteg lenne állandó üteg (helikopteres kiképzés) , a többi tartalékos/kiképző (összesen 24-48 db 105-ös löveggel)
Minden osztálynak kell legyen saját felderítő ütege. Ami tartalmaz felderítő radaros + felderítő drónos alegységeket, melyeket a törzsötegbe lehet szervezni.
A 24 db-os rakétástüzér osztály azért szerencsés, mivel könnyen szervezhető eltérő méretű alegységekre. Rugalmasan lehet igazodni egy esetleges, későbbi 3. (nem különleges) dandár kialakításához. Meg lehet őket tartani közvetlen alegységnek, vagy akár dandáronként is leoszthatók probléma nélkül, mind 2, mind 3 dandár esetén.
Ha most nekem kellene lerendelnem a kerekes tüzérséget, akkor szinte biztosan 48db-ot rendelnék (a kiképző és esetleges minimális tartalékot nem ide véve), amiből jelenleg 1 osztály alkothatná - helyzet esetén - a hadosztály független tüzérséget, és a dandároktól függetlenül lehet alkalmazni őket. Ha esetleg létrejön a 3. dandár, akkor meg mehet azokhoz dandártüzérségnek.