Senki nem fog 30km-re egymástól 2 repteret üzemeltetni,nincs ilyen hülye a világon.
Az a gond, hogy az a terület másra nemigen használható, vagy csak rettenetesen sok pénz belefektetésével. Igazság szerint nem értem, hogy miért nem a területre került a raktárbázis. Miért kellett a szomszédságban felépíteni a raktárbázist, amikor erre a területre is felhúzható lett volna?
Szerintem ezt a területet is a Honvédségnek kellene hasznosítani, mivel tökéletes helyen van ahhoz, hogy mondjuk a Bakonyi Kiképzőközpontnak az egyik telepe legyen.
A romvárost eddig is használták helységharc kiképzésekre. Csak tovább kellene fejleszteni.
De pl. magát a repülőteret is lehetne hasznosítani helikopter bázisként.
Pl. a dunántúli SAR készenlét szerintem ideálisabb helyen lenne itt, mint Pápán.
Tornyot sem biztos, hogy kellene itt üzemeltetni. Ez szerintem minimális személyzettel elmenne.
A nyugati oldalán vissza lehetne adni egy jelentős részt művelésre.
A keleti oldalt meg akár hadiipari ipari parkká lehetne fejleszteni.
Ezek csak ötletelések, de szerintem az nyilvánvaló, hogy ezt ha eddig nem sikerült a civil szférában hasznosítani, akkor ezután sem lesz könnyű.
Én pl. azt is el tudnám képzelni, hogy egy vadi új komplexumot húzzanak itt fel katonai képzési céllal. Ide lehetne költöztetni "Táborfalvát", de még a többi katonai képzést is (elsősorban a szentendrei akadémiára gondolok). Szentendrét meg át lehetne adni egy valódi lövész zászlóaljnak.
De ha itt tartunk, akkor miért ne lehetne repülőtérként hasznosítani? Költözhetne ide mondjuk az alap pilótaképzés. Zlinestül, Mókusostul.
Pápa bővítése ugye sínen van. De ha ott bővítenék a HAW-t, és továbi szállítógépek költöznek oda (a mi KC-390-eseink is!), akkor szerintem lesz ott elég gép, amiről gondoskodni kell. Kérdés még, hogy egy esetleges második Gripen század honnan lenne üzemeltetve. Mert jelenleg csak Kecskemét és Pápa alkalmas erre.
Szolnok - jelen állás szerint - csurig lesz helikopterekkel. Kecskeméten meg ott vannak a Gripenek, meg a szállítóflotta maradéka.
Szóval szerintem a katonai vonalon sokkal nagyobb a hasznosítási lehetőség, mint ami a civil vonalon kínálkozik.