Nem ilyen bonyolult az ügy. A siroki gyár a Ruag Ammotech tulajdona, Ruag Ammotec Magyarországi Zrt. néven. Az átszervezések idén év elején pont azért zajlottak le, hogy elválasszák a különböző profilokat egymástól. Természetesen arra is lenne lehetőség, hogy csak a Zrt.-t vegyük meg, de gondolom a termékek licenence-ével a Ruag Ammotech anyaválalat rendelkezik.Én úgy tudom nem ennyire egyszrű a dolog. A RUAG egy holding emiatt a felépítése is bonyolult. A Hirtenbergert nem a RUAG holding vette meg hanem a RUAG Ammotec GmbH Germany.
http://www.defense-aerospace.com/ar...uys-rights-to-hirtenberger-ammo-(oct.-1).html
Erre nem találtam most hirtelen forrást de én úgy tudom hogy a siroki gyár tulaja is a RUAG GmbH Germany. De ezt meg kéne erősíteni mert most hirtelen nem tudom ezt kitúrni. Vagyis nekünk nem feltétlen kell a teljes RUAG-ot megvenni, hanem elég csak a német leány is.
Persze ha eladó külön. Ami nem biztos hogy lehetetlen.Manapság olyan versenyjogi szabályozások vannak hogy nem olyan egyszerű egy ekkora céget megvenni. Gondoljatok csak bele mikor az EU nem engedélyezte az Alstom meg a Siemens transport üzeltágának az egyesülését... Vagy pl most mikor ez Eon megvette az RWEtől az Innogy-t, és annak érdekében hogy ne legyen piaci túlsúly Eon el kellett, hogy adja a TITÁSZ-t.
Már piacon lévő és tőkeerős szereplők közel nem biztos hogy egyben meg tudják venni az egész céget, mivel egyszerűen a verseny hatóságok nem biztos hogy engedélyezik... Nem olyan egyszerű egy ekkora céget eladni. Egyébként lehet darabokban még jobb árat is kapnak érte... de ez csak spekuláció.
Versenyjogi akadályokba biztosan nem fog ütközni semmi, ugyanis egyrészt nagyon sokan gyártanak lőszert az EU-ban és EU-n kívül is, másrészt nem azért vásárolnánk meg (már ha meg akarjuk) a RUAG ilyen irányú üzletágát, mert be akarjuk darálni - ezzel a versenyt csökkentve - hanem az eddig nem létező elemet emelnénk be mondjuk az Arzenal portfoliojába.
Viszont a B terved (tudom, nem a tied ) eddig nekem elterelte a figyelmemet.
Namost ez vagy tényleg egy FN project, vagy az is lehet, hogy egy lehetséges versenytárs állításának fenyegetése a RUAG felé. Azaz gyorsítsák fel a megegyezést, mert különben saját gyártásba kezdünk, és ezzel drasztikusan csökkentenénk a siroki gyár értékét.