dudi
Köszi az észrevételeket!
Minden fegyvert felsoroltam ami elérhető az 5.56-hoz képest nagy hatóerejű lőszerrel. Nem alkottam róluk véleményt, hogy melyik milyen.
Én szerintem érdemes lenne tenderre vinni ezeket a fegyvereket.
Az 5.56/5.45 páros szerintem gyenge hatóerejű.
Persze tudom, hogy a NATO LEVEL IV/III mellények a felsorolt lőszerek közül mindet megfogják.
De épp ezért fontos szerintem ezen lőszerek károkozási képessége ennél gyengébben páncélozott <i>(fej, térd, lábszár, alkarvédő</i>) illetve nem páncélozott célpontban, akár 300 méter + távolságból is.
Én a 6.5 mm-s kalibert preferálnám, de arra nincs fegyver, bár felsorolás szintjén néhány típusnál említik. Bár én sose láttam erről videót vagy hasonlót.
A másik amit én preferálnék az a 6.8 SPC.
Abból viszont csak az ACR és az ARX-160 létezik.
Szerintem az ACR egy nagyon jó fegyver, ráadásul könnyen változtatható az 5.56/6.8 mm-s kialakítása a fegyvernek.
(Van róla egy videó a kézifegyveres topikban)
Ez a modularitás jól jöhet a missziós csapataink miatt.
(Ha már NATO...)
Az ARX-160 viszont rendszerben van. Szép fegyver, de én nem bízom az olasz eredetű dolgokban, persze ettől még az ARX-160 lehet kiváló fegyver.
7.62X39-s kivitelben 4 típus is van.
1. ARX-160, erről már beszéltem.
2. Galil ACE, ez szerintem is régi konstrukció, bár azért én nem írnám le.
3. AK-12, hát tudom, hogy sokaknak tetszik, de szerintem nem sokkal jobb, mint egy AK-103/104, én nem tartom előremutató fegyvernek. Az orosz állami teszteken is gondok voltak vele.
4. A-762 vagyis az AEK-973 fejlesztett változata. Nekem nagy kedvencem az AEK, szóval nálam teljesen nyerő. Viszont ez sincs sehol rendszeresítve.
A H&K-417 és a SCAR-H csak 7.62X51-ben elérhető. Viszont ezek rendszeresített és használt fegyverek. Mind kettő minőségi darab, hasonló tulajdonságokkal.