A szlovák haderős topicba @Terminator által a cseh oldalról belinkelt cikkből kikaptam egy elég érdekes táblázatot. Az USA fegyveres erőinél rendszerben lévő helikopterek repült óra költségeit tartalmazza:
Bár nálunk csak a Lakota öccse van rendszerben, de érdekes lehet, hogy az amerikaiak kb. 2600USD-t számolnak rá, óránként.
Ami megdöbbentő, az MH-139A 5200 USD-s költsége. Azért meglepő, mert egy gyors keresés kapcsán azt találtam, hogy a mi leendő H225-ös gépeink olyan 3600 USD/óra körül lehetnek.
Érdemes még megfigyelni az UH-1 platform igen erős költségeit (knédli mellé szeretettel).
Ami viszont továbbra is röhejes, hogy a Chinook meg elvan 6-8.000USD/órából.
/ezt az ötletem is egyre nehezebb lesz elengednem! /
Mondjuk 4-6db-ra azonnal bejelentkeznék az ERIP program keretébe én is, amint kipörögnek a jelenlegi Mi-8/17-eseink.
Úgy emlékszem mintha az Airbus és/vagy a magyar fél a H145M-re más repült óra költséget mondott volna, de nem találom a cikket...
A Boeing eddig nem került szóba a magyar haderőfejlesztéssel kapcsolatban. Ellenben a Lockheeddal, aki a Sikorsky tulajdonosa. Aki a Rheinmetallal közösen próbálja eladni a CH-53K-t a Bundeswehrnek... csak hogy legyen még egy teljesen valószerűtlen összeesküvéselméletünk.
A szlovákok akkor ingyen kaptak 2 helikoptert... vagy ha úgy vesszük kaptak 50 millió USD kedvezményt, így csak 261 millió USD-t fizettek 11 Black Hawkért.