No,akkor magad uram,ha szolgád nincsen.....Pedig kiváncsi lettem volna,hogy ki mi szerint választana PSZHt.(szándékosan használom a magyar nevet.Jobbnak tartom a régi magyar hármas,PSZJ-PSZH-GYHJ felosztást.Szerintem kifejezi,hogy a PSZH átmenet a másik két járműkategória között)
Gazdaságosság.Mindig pénzböl van a legkevesebb.Értem ez alatt az élettartam költséget.Vagyis a vételár,üzemeltetési költség,kiképzési költség,a rendszerbentartási idő alatt szükséges modernizációs költségek összességét.
Üzemeltethetőség.Minél könnyebben lehessen rá legénységet kiképezni.Strapabiró és megbizható legyen.Legyen jol karbantartható és javitható.Logisztikailag illeszkedjen a sereg járműparkjához.(hadászati elgondolásaim miatt ez számomra az MH tehergépkocsi parkját jelenti,de más hadászati prioritás esetén ez másképpen van).A konstrukció legyen alkalmas bázisjárműnek,előny ha járműcsalád alapja/tagja,Minnél kisebb logisztikai "lábnyoma" legyen.
Mozgékonyság (ezt megintcsak befolyásolja a hadászati elgondolás).Minnél jobb hadműveleti mozgékonyság,és annak minnél tovább való megörzésének képessége minnél kisebb logisztikai támogatással.Harcászatilag legyen képes a harckocsikkal való együtthaladásra (ennek nem csak lövészjárműként,hanem bázisjárműként is van jelentősége).A futószerkezet legyen legyen minnél sérülésállóbb,sérülés estén minnél tovább őrizze meg a járóképességét és minnél könnyebben legyen javitható (hát,jol körbeirtam,hogy kerekest óhajtok
)Legyen úszóképes,legalábbis alappáncélzattal.Hatótávolsága legyen a lehető legnagyobb-és lehetőség szerint legyen kiegészitó,ledobbható póttartállyal növelhető
Méret legyen minnél kompaktabb,lehetőleg legyen képes részt venni a normál forgalomban is.Ugyanakkor legyen a lehető legnagyobb hasznos beltere.Legyen képes a kezelőszemélyzet,lövészjárműként fegyverzet és 8-9fős lövészraj befogadására minden szükséges felszerelésűkkel eggyüt (amiböl marhasokat gondolok belepaszirózni).Legyen olyan fordulékony,hagy alkalmas legyen városi és hegyi harcra is
Védelem.Kinetikailag minimumkövetelmény a 12,7milis AP löszer elleni védelem körben(felső határ meg ami megvalósitható az úszóképesség elvesztése nélkül).Legyen minnél védettebb robbanóeszközök(IED,akna,tüzérségi gránát) és minimum az elterjedt kézi (és a könnyebb állványos,pl SPG) HSN vetők (klasszikusan RPG-=,és társaik) nem duálfejes kummulativ töltetei ellen.Legyen a páncélvédelem modulárisan erősithető tábori körülmények között,az úszóképesség elvesztése árán (mivel másképp nem megy).A harci sérülések minnél könnyebben javthatóak legyenek, tábori körülmények között is.
Fegyverzet legyen alkalmas gyalogsági célok és páncélozott célok elleni harcra (gá),legyen képes páncélos célokat leküzdeni (IPTR),kiegészitó fegyverként igénylem a modern agv-t és lehetőség szerint 60milis aknavetőt.Legyen képes magas szöktartományban is célt leküzdeni (városi és hegyi harcban,meg önlégvédelemre-elsósorban felderitő és támadó dronok ellen).Lehetőség szerint legyen képes MANPAD kat.-ju légvédelmi rakéta kezelésére)
Felderitő-figyeló-tűzvezető és harcvezető rendszerei legyenek a lehető legjobbak.Minimumkövetelmény a nappali-északai és hálózatos harcképesség.Lehetőleg legyen minden járművön felderitő dron,besugárzás és rakétaközeledésjelző,hangbemérő,minimum soft kill védelmi rendszer (nesze neked occsóság....)
Bázisjárműként legyen alkalmas minden szóba jöhető változat kialakitására,a méretétől elvárható mértékben.
Amelik mérnökcsapat ezt összehozza,az meg megérdemli a Nagy Valagrendet.....