Valamit szögezzünk le!
A hadsereget lehet úgy fejleszteni, mint a román Agilis projekt volt. Ha ez valakit megnyugtat, akkor lehet 2 milliárd dolláros Lynx elképzeléseket havonta bejelenteni és akkor jól dolgoztunk.
Ha valóban át akarjuk venni a vasakat, a gyáraknak termelést szánunk, nem csak üresen álljanak, akkor ahhoz fizetni kell. Méghozzá hosszútávon. Vannak hosszútávra tervek, de azt figyelembe kell venni, hogy eddig nagyon kevés átvett konkrét megvalósulás volt. Plusz ijesztően alacsony személyi kiadás a hadsereg alacsony feltöltöttsége miatt.
Ne azt várjuk el, hogy ha beérkeztek az első nagymacskák, de a java még a Hold túloldalán van; még csak oszlopok állnak a híres zalai gyárból, de ott pénz kell nem csak a létrehozásához, de a megrendelt tétel kifizetéséhez is. Meg a kerekesek még csak a tervasztalon, de a K+F is zsozsó.
Értem én, hogy a fórumra akkor lehet sokat írni, ha pörögnek a bejelentések, de itt azt is értékelni kell, hogy ugyan ezek a már elindított projektek haladnak-e. Hiába vagyunk részvényesek az RM H-ban, a mi tételünkön túl még ha a cseheké is bejön, az a pénz is megy javarészt a további már beígért dolgokra. Ha nem jön be, akkor meg rövid távon még inkább csak a mi pénzünkből megy minden továbbfejlesztés. A technológia nem kiforrott és én nem azt várom tűkön ülve, hogy Birodalmi Űrflottát bejelentenek, hanem a torony végre ne csak az oldalára biggyesztett konténereket hurcolássza, azok a szoftverek legyenek kidolgozva, amik az USA tenderre készülnek.
Amikor valaki azt mondja, hogy a jövő évi büdzsében nincs 90%-os szabad felhasználású rész, az nem hajlandó tudomásul venni, hogy az eddig bejelentett dolgok csak kis része valósult meg. (Pont mint a románoknál, csak ott már több évtizedes hagyomány.) És az is a hadsereg képességeinek növelése, hogy nem csak most legyen csúcstechnológia, de holnapután is legyen naprakész! (Épp ezért a gyárakból lehet, hogy csak egy évtized múlva kezd visszajönni valamennyi befektetés, és akkor már nagyobb létszám mellett is könnyebb lehet arról beszélni, hogy a jelenlegi lendületet fenn tudjuk tartani és több pénzből tud gazdálkodni a honvédelem, mint a környező országok, ha ők kudarcosabbak lesznek a minden rendelésre külön gyárat alapítani politikával.)