A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 286
84 045
113
Remélem az megvan, hogy az országod nemzetközi neve Hungária, az meg gondolom nincs meg, hogy 1600 évvel ezelőtt úgy nevezték okirazban ezt a területet, hogy Hungária. :rolleyes:
Az ugye tudod, hogy a nyugatiak hívnak minket hunnak, mi magunkat magyaroknak nevezzük? Vagy amikor téged igazolnak akkor az "imádott nyugati birodalmaim"-nak ér a szava valamit, ha nem téged igazolnak akkor meg nem?

• Tetszik
Reactions: bel
M

molnibalage

Guest
Ezt nem tudom - ha sima Derbyt használnak, akkor nem hiszem, hogy tud 80km-et...

A NASAMS hatótávja: légiharcrakétát földről indítva 1/3 hatótávval szokták számolni.
AMRAAM C-5: 105km levegőben, ez földről kb. 35km.
Az AMRAAM-ER hivatalosan 50%-kal tud többet, mint a "hagyományos" AMRAAM.
1,5x35 = 52,5km
Ez kb. duplája a Kubnak - arról nem ibeszélve hogy akár több tucat cél is támadható egyszerre, míg a Kub egyszerre csak egyet tudott.
Szerintem jó vétel volt a NASAMS - már csak a Gripennel azonos fegyverzet miatt is. A háborúban szinte bármelyik NATO tag fog tudni rakétát adni hozzá, a csehek meg rohangálhatnak Izraelbe munícióért.
Ami a tovább fejlesztést illeti: szerintem a Meteor vagy a JTAM is viszonylag könnyen integrálható lesz a NASAMS indítókba szoftver módosítással, szóval jövő álló megoldást vettünk. (Mivel az F-35 belső fegyverterének mérete adott, az összes jövőbeni légiharcrakéta bele fog férni a NASAMS AMRAAM-ER miatt megnövelt indítóiba)
Majd ezt nézzétek.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Valami ilyesmire gondolsz? Ez legfeljebb valami "alraj kocsi" -nak menne el ... :)

234c8cecff5d3d919acf0d93715bb937.jpg

Az "R" raj -é pedig: "Réz".

Tódulnának is a népek ... :)

Azt lehet sejteni, hogy a "hazai 8x8" legalább koncepcionális vonalon mit fog képviselni? Pl.:

• "drága Fuchs" - aka pl. Fuchs 3? Ez nyilván 6x6 és ilyenformán a 8x8 koncepcióba "mérsékelten" illik, de lehet a projekt jelen fázisában "ekkora szabadságfok" vagy dezinfo belefér ...
  • "olcsó Boxer" - pl. valami Agilis projekt szerűség? Azaz "Boxer, ami úszni tud"? Ez mondjuk az elejtett szavakba beleillik mondjuk - pl. 8x8 -nak 8x8 meg egyedi is lenne ...
  • Avagy valami teljesen új (nyilván az alkatrész bázisból annyi dolgot felhasználva amennyit lehet) drága cucc az alapoktól? Pl. egy "Next-Gen Boxer" akár Lynx -hez közelítő árral? Értelemszerűen akkor ez leginkább csak elsővonalas egységekhez kerülhetne leginkább ...

A "könnyűlövész" meg "tartalékos" avagy akár ezek kombinációja esetén a hármas opciót nyilván zárjuk ki. Akkor tényleg kellhet valami más is. Ekkor az lehet a kérdés, hogy mi lenne, ha az első kettő opció (amelyik lenne) kerülne az említett kategóriában. Akkor a mennyiségi kedvezmény, a közös logisztika nyomhatna annyit a latban esetleg, hogy érdemes legyen számításba venni. Persze így is drágább lenne, mint valami levetett akármi, de a harcértéke is másabb lenne. Az is érdekes kérdés lehet, hogy csak 10 évre érdemes lenne-e bármit is rendszerbe állítani ez esetben? Ugye a kerekes APC esetén egy olyan speciális helyzetben vagyunk, hogy az van. Még, ha "olyan is amilyen". Ez esetben lehet érdemes lenne várni. Pl. a Piranha III -at élből ki is zárnám (meg ne is akarjuk a román hadiipart pörgetni).

A német letámasztott Fuchs -okkal több gondom is van. Ugye a komoly mennyiség a több, mint 40 éves verzióból van. Az újabbakat felhozták 1A8 szintre és használják ... Azaz felújítás biztos kellene - bizony új alkatrészekkel (motor, erőátvitel stb. stb.) is. Német óradíjakkal. Lehet az algír RM gyárban olcsóbban kihoznák az új Fuchs 2 -őt árban (igaz, itt meg a szállítás dobná meg). Ugye Ők eleve ezres nagyságrendben tervezték gyártani.

Apropó Algéria. Most ezzel kapcsolatban is zavar egy-két dolog. Ugye eredetileg berendeltek 980 db -ot (54 német a többi helyi gyártással). Aztán pár év múlva kitalálták kellene 500 db Boxer ... A németek a Mali (ugye Algériával szomszédos) misszióban pont mostanában tervezik a Fuchs -okat Boxer -re cserélni. Azaz nem arról van-e szó, hogy az illető két ország úgy gondolja, hogy már abban a Szaharai meg Szub-Szahara térségben is a Fuchs már "egy kicsit kevés" manapság?
Csak hogy tisztázzuk.
Egy Fuchs karakterű (ide tartozok a finnek és a baltiak körében most igen népszerű AMV 6x6 is) szigorúan APC, nem a BTR alternatívája, hanem a ponyvás teherautó alternatívája.

Nekem van különben még egy nagyon kis hiányérzetem a MH járműstruktúrájából hianyzó kategória kapcsán.
Én azt gondolom, hogy a G Merci a jelenlegi formájában nem mondhatni a kor követelményének megfelelőnek.
A 0 páncélozás, és minimális szállítási kapacitás nem szexi.
Gyakorlatilag a civil szektorból szokták az általa kielégített igényeket kezelni. Lásd még: Toyota Hilux, Ford Ranger.
És itt jelentkezik nálam a kéregállományban egy kínzó hiány. :rolleyes:
Mert a 0 páncélzatú civil terepjárók, és a 10 tonnás NMS között lenne értelme átmenetnek. Pl. A francia PVP.
Nagyon adná magát az Merci Enok 5.4 vagy a 6.1 (a 7 tonnás már kategóriában nálam az NMS babérjaira tör), azonban olvastam olyat, hogy egy-egy ilyen jármű már majdnem 700.000 euro - amitől enyhén szólva fennakadt a szemem.
Az Arquusnak vannak érdekes megoldasai kategóriában, de talán méginkább adná magát az Ilgaz (a Nurol legkönnyebb 4x4-e).
Ránézve mindenképpen javasolt lenne egy komoly designer váltás, mert fáj ránézni. De ha megkapja a nagy testvérek első lámpasorát és hasonló orrot kap, mint az új NMS, és mondjuk kihozzák 150-200.000 euro szinten (ez 1000x fontosabb), akkor szerintem instant beszerzésre ajánlanám a G-Mercik közvetlen cseréjére.
Persze ez nem életbevágó dolog, mert egy jóval olcsóbb jármű is betölthetné G Mercik szerepét (Hilux).
De ha tényleg az a cél, hogy aktív műveletben a harctér közelébe szállítsunk katonákat (ugyebár a szittya koncepció), akkor talán a mostani G-Merci vagy a Hilux kevés. Még ha békeidőben mindkettő el is tudja látni a feladatot.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Mielőtt hivatalosan bejelentette a Pars sorozatot az FNSS -en belül, Nurol bemutatta az Ejder 6x6 -ot az amerikai GPV alvázával, hogy megfeleljen a hadsereg igényeinek. A hadsereg bizonyára annyira elégedetlen volt, hogy ezeket a buszokkal együtt Grúziának adományozta, mivel úgy gondolják, hogy 90 darabot nem gyártottak le, maximum 20 darabot. Amikor rájöttek, hogy az Otokar fejleszti az Arma sorozatot, szélesebb körben dolgoztak a GMC -vel az FNSS -en belül, de bár részben működött, a végtermék sokkal más volt. Gondolom, ezúttal csak tanácsot kaptak. Ennek eredményeképpen nem kell megemlítenie az időszakos 6x6 -os sárkányt, amikor Gidranról beszél, mert nincs sok közük hozzá.

full

1-71.jpg
pars.jpg
Van valami ízlésficamjuk ezeknek a török mérnököknek. :confused:

• Vicces
Reactions: kamm

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Valami ilyesmire gondolsz? Ez legfeljebb valami "alraj kocsi" -nak menne el ...

Mi mindenre gondolunk felvásárolni az ukránok ellen és annak az ellenkezőjét is. Szinte kifogyhatatlan mennyiségben áll rendelkezésre haderőtfejleszteni fórumvaluta.
De igazad van, csúnyán elírtam hajnalban. :)

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 871
7 146
113
Én azt gondolom, hogy a G Merci a jelenlegi formájában nem mondhatni a kor követelményének megfelelőnek.
na várjál Huszár , nem csak ilyen G mercik vannak ám bent, Debrecenben láttam olyat amiben igen komoly berendezések voltak (felderítőknél) sőt, annyi + páncél volt rajta hogy majdnem nem felelt meg a B kategóriának , sokat nem tudok róla de az fixen nem olyan G merci mint amire itt Te gondolsz
(btw , Te vagy már a szexi :D :p)
Gyakorlatilag a civil szektorból szokták az általa kielégített igényeket kezelni. Lásd még: Toyota Hilux, Ford Ranger.
Mert szerintem a G merga másra van mint amire Te gondolod VAGY amire eddig én láttam hogy használják, Hilux meg a Ranger főleg akkor került elő amikor a határra kellett menni
( mert nyilván itt annó olyat is vizionáltak egyes fórumtársak hogy "mi a f@széé nem küldünk le btr-t" és hasonlók)

• Tetszik
Reactions: pöcshuszár
M

molnibalage

Guest
AMRAAM C-5: 105km levegőben
Ez ebben a formában úgy nem igaz, ahogy van.
Függ a cél sebességétől, magasságától, irányától és az indító gép sebessége és magasságától.

, ez földről kb. 35km.
Emiatt ez sem igaz ebben a formában.
Nézd meg majd a hamarosan kikerülő Volhov videóban az MZ-t (addig a HTÖ-ben), hogy mennyire komplex formája lehet.
Még akkor is, ha nem kvázi ballisztikus pályán megy a rakéta.

De majd egyszer a rakéta kinematikáról is lesz magyarázó videó.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 031
129 808
113
Csak hogy tisztázzuk.
Egy Fuchs karakterű (ide tartozok a finnek és a baltiak körében most igen népszerű AMV 6x6 is) szigorúan APC, nem a BTR alternatívája, hanem a ponyvás teherautó alternatívája.

Nekem van különben még egy nagyon kis hiányérzetem a MH járműstruktúrájából hianyzó kategória kapcsán.
És itt jelentkezik nálam a kéregállományban egy kínzó hiány. :rolleyes:
Mert a 0 páncélzatú civil terepjárók, és a 10 tonnás NMS között lenne értelme átmenetnek. Pl. A francia PVP.
Nagyon adná magát az Merci Enok 5.4 vagy a 6.1 (a 7 tonnás már kategóriában nálam az NMS babérjaira tör), azonban olvastam olyat, hogy egy-egy ilyen jármű már majdnem 700.000 euro - amitől enyhén szólva fennakadt a szemem.
Az Arquusnak vannak érdekes megoldasai kategóriában, de talán méginkább adná magát az Ilgaz (a Nurol legkönnyebb 4x4-e).
Ránézve mindenképpen javasolt lenne egy komoly designer váltás, mert fáj ránézni. De ha megkapja a nagy testvérek első lámpasorát és hasonló orrot kap, mint az új NMS, és mondjuk kihozzák 150-200.000 euro szinten (ez 1000x fontosabb), akkor szerintem instant beszerzésre ajánlanám a G-Mercik közvetlen cseréjére.
Persze ez nem életbevágó dolog, mert egy jóval olcsóbb jármű is betölthetné G Mercik szerepét (Hilux).
De ha tényleg az a cél, hogy aktív műveletben a harctér közelébe szállítsunk katonákat (ugyebár a szittya koncepció), akkor talán a mostani G-Merci vagy a Hilux kevés. Még ha békeidőben mindkettő el is tudja látni a feladatot.
Új generációs g merci

Mercedes-Benz_unveils_demonstrator_of_LAPV_Light_Armored_Patrol_Vehicle_based_on_new_G-Class_464_1.jpg

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 371
19 751
113
Ezt kéne felfogni és nem olyan blődségeket mantrázni, hogy hunok vagyunk.

Hát, egy nálam okosabb ember, jobban hozzáértő, mondta nekem egyszer. A tudomány olyan dolog, amiben soha semmi nem biztos, illetve, mindig van olyan hogy újdonság. Akkor is ha úgy gondoljuk hogy az addigi ismereteink a biztos. Nagyon úgy néz ki hogy hunok is vagyunk. Meg japánok is, mert a genetika alapján ez is lehetséges. Szóval ezzel én nem akarok semmit bizonyítani, csak említettem. :)

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Nem arról volt szó, hogy a páncél túlterhelte a Merci felfüggesztését és rengeteget kell karbantartani? Úgy tudom, nem egy bevált típus, de javítsatok ki, ha tévedek! Eddig az volt, hogy egy pénztemető.

• Tetszik
Reactions: Ocses and ravenlord

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 031
129 808
113
Nem arról volt szó, hogy a páncél túlterhelte a Merci felfüggesztését és rengeteget kell karbantartani? Úgy tudom, nem egy bevált típus, de javítsatok ki, ha tévedek! Eddig az volt, hogy egy pénztemető.
Hát nem sok páncélos mercink van. Rá lehet tenni mert moduláris de nem szoktuk használni.

Amit az előbb linkeltem az a merci vadi új modellje.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
na várjál Huszár , nem csak ilyen G mercik vannak ám bent, Debrecenben láttam olyat amiben igen komoly berendezések voltak (felderítőknél) sőt, annyi + páncél volt rajta hogy majdnem nem felelt meg a B kategóriának , sokat nem tudok róla de az fixen nem olyan G merci mint amire itt Te gondolsz
(btw , Te vagy már a szexi :D :p)

Mert szerintem a G merga másra van mint amire Te gondolod VAGY amire eddig én láttam hogy használják, Hilux meg a Ranger főleg akkor került elő amikor a határra kellett menni
( mert nyilván itt annó olyat is vizionáltak egyes fórumtársak hogy "mi a f@széé nem küldünk le btr-t" és hasonlók)
Én az Enok vonalra gondoltam. Más néven LAPV. A szám mögötte a tömegét tonnában jelöli.
Enok 5.4
Enok-5.4-KpfmB-1.jpg

Enok 6.1 az 5.4-től jobbra, sárga design elemekkel (a méretkülönbségek érzékeltetésére):
Mercedes-G-LAPV-6-1-Militaer-Military-Eurosatory-169Gallery-9c77ad9b-607114.jpg

És van a 7.5, ami már elvileg Unimog alapú:
Enok-7.5-Prototyp-08-2019-IMG_3527_Heiming-1068x801.jpg

Az aggasztó az, hogy szittya bemutatón kizárólag páncélozatlan G-Wagen, Unimog, valamint, Rába H hozta vitte a katonákat.
Tudom, hogy semmi sem végleges....
De, ha nálam lenne a szittya koncepció tarisznyájának a lakatja, akkor én a Rába H-t minimum Fuchs-ra cserélném, az Unimogot Gidránra, a G Merciket meg valamelyik fenti járműre. Illetve ezeknek megfelelő más gyártmányra.
Ha jól vettem ki akkor szakasz támogatói kerültek a G-Mercikre. Gondolom, hogy rugalmasan lehessen a helyüket meghatározni.
Aztán persze az is lehet, hogy különben is csak szemléltetésből kerültek fel G-Wagenre, amikor közben már régen NMS szerepel a tervekben helyettük.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 452
41 647
113
Ez ebben a formában úgy nem igaz, ahogy van.
Függ a cél sebességétől, magasságától, irányától és az indító gép sebessége és magasságától.

Emiatt ez sem igaz ebben a formában.
Nézd meg majd a hamarosan kikerülő Volhov videóban az MZ-t (addig a HTÖ-ben), hogy mennyire komplex formája lehet.
Még akkor is, ha nem kvázi ballisztikus pályán megy a rakéta.

De majd egyszer a rakéta kinematikáról is lesz magyarázó videó.
Az AMRAAM C-5 105km-es ható távját a Wikipédiáról vettem - azt pontosan nem tudom, hogy milyen paraméterek esetén igaz.
Az egész hatótávolság kérdéskör baromi bonyolult, ahogy ez korábban én is írtam. Ennek megismerését tovább bonyolítja a titkolózás: egy gyártó sem mondja meg hogy hol kezdődik a No-Escape-Zone.
Kb. a gyártó, a NASAMS-re kiképzettek és az irányító központ algoritmusa tudja valójában mennyi az annyi... :)

M

molnibalage

Guest
Az AMRAAM C-5 105km-es ható távját a Wikipédiáról vettem - azt pontosan nem tudom, hogy milyen paraméterek esetén igaz.
Az egész hatótávolság kérdéskör baromi bonyolult, ahogy ez korábban én is írtam. Ennek megismerését tovább bonyolítja a titkolózás: egy gyártó sem mondja meg hogy hol kezdődik a No-Escape-Zone.
Kb. a gyártó, a NASAMS-re kiképzettek és az irányító központ algoritmusa tudja valójában mennyi az annyi... :)
Szerintem inkább használd ezt...

• Tetszik
Reactions: honved and Aladeen
T

Törölt tag 1586

Guest
Azért ez jó messze van egy G mercitől...
Legfeljebb csak kívülről hasonlít rá, de ez jóval nagyobb, nehezebb és erősebb.
Ez, mint a neve is mutatja (LAPV Light Armored Patriol Vehicle), egy aknavédett őrjáratozó jármû. Afganisztánba pont jó lett volna de nekübk minek.
Nem hiszem hogy a mi katonáinkat v.ki idehaza IED vel fenyegetné...