Na Drágáim!
Mondtam, hogy kattogok már vagy egy hete ezen a lehetséges komolyabb amerikai megrendelésen de elég nagy a tanácstalanságom. (Hosszú lesz!)
Szóval amire én gondoltam, az egy ilyen csomag:
24-32db M777A2, ugyan ennyi M119A3
+ 6db Chinook.
Az első kettő tétellel le lenne tudva a tartalékosok tüzérségi felszerelése.... meg részben az állandó haderőé is.
Mindkét esetben egy 18-24 löveges osztályt hoznék ki belőle, a többit pedig tartaléknak letárolnám. Egyik sem új fejlesztés. Várhatóan nem is gyártanak már belőlük. A veszteségek pótlását viszont meg kell valamiből oldani. Egyik rendszer sem a "formázott arany" kategóriájába tartozik. A hozzájuk való lőszer beszerzése sokkal komolyabb baleset lesz, még ha saját gyárból is lesz.
Namost a wow faktor (értem ezalatt a politikai jóindulat vásárlást is) ezeknél nem igazán veri le a plafont. Hacsak nem a Chinookot veszem
.
A többi szárazföldi technikájuk egyszerűen nem üti meg a mércét. Vagy már rendeltünk jobbat, vagy van sokkal jobb.
Ilyenek (alternatívánkat írtam zárójelbe):
Abrams (Leo2), M109 (PZH), Bradley (Muhhhaaaahaaa), Stryker (ugye az új RM 8x8/6x6), M1117 (Gidrán lesz helyette), M113(hagyjuk)
a kézifegyver kizárható, mint ahogy az egyéni felszerelés is. Éjjellátókra, optikákra nagyon sokat el lehet költeni, de nem gondolom, hogy ez lenne az a bizonyos "békejobb".
ATGM-ből ugye kiválasztottuk a Spike családot, úgyhogy felesleges bármilyen amerikai. Mi több ők is arra váltanak egyes esetekben.
Aknavetőben ugyebár túl jól is állunk. A nagyobb kaliberű csöves tüzérségről már írtam. Ott van értelme a dolognak, még ha sokan viszolyognak is a vontatott cuccoktól. Az önjáró kerekesek területén meg még nincs megvehető gépük (a Brutus lesz majd valami ilyesmi, de az kisérleti stádium, 0 automatizálással)
A logisztikai eszközökben nincs wow faktor, meg ugye az imperial rendszer ennek a transzfernek nem tesz jót.
A műszaki járművekre ugyan ez vonatkozik, meg ott a Leo 2 háttér az alap.
A JLTV (úgy általában az Oshkosh termékei) bár fasza, de feleslegesnek tűnik a török 4x4-ek után.
Ami kimarad, az általában mind wow faktoros lenne, de valahogy nem látom őket szembejönni:
F-35: Maróth kerek perec megmondta, hogy nem lesz. Meg várhatóan Gripenek száma lesz bővítve.
Bármilyen másik 4.gen értelmetlen marhaság lenne.
AWACS-ból (E-2) nem nagyon lenne értelme tőlük venni (már ha akarunk ilyesmit), mert bár olcsóbbra jönne ki, mint egy GlobalEye, de ott - ugyebár - nem csak AWACS képességet kapnánk, hanem komoly SIGINT-tet is.
C-130
: Nem gondolom, hogy a KC megrendelése után vennénk ilyesmit, meg pl. az angoloktól használtan/olcsóbban is megkapnánk, de ez alapvetően hülyeség.
Helikopterek:
Nagyon olyan nyilatkozatok jelentek meg mostanában, mintha a helikopterek mennyisége már lezárt ügy lenne. Ez mondjuk betenne a Chinook ötleteimnek, mégis a lepényhal...
Az Apache/AH1, egy olyan kategória, ami ugyebár a Hindek kivonása után hiányozni fog, de valahogy nagyon nem erről szólnak Maróth nyilatkozatai. Részben drónokkal,részben a Spike ER-rel felszerelt H145M-mel látszik kiválthatónak ez a kategória. Ezzel együtt az AH-1Z-ből van pár felesleges az amerikaiaknál letárolva, mivel a pakiknak nem adták el a kész gépeket végül. A csehekkel meg lehetne kooperálni.
De ennek nem sok értelme lenne, tekintve, hogy nem nagyon lenne átfedés a H145M-esek fegyverzete, meg az amerikai támadó fegyverek között. (Az Apache meg mellesleg piszok drága is)
A Blackhawkok feladatait a mostani 36 gép le tudja fedni.
Drón vonalon szerintem mindent meg tudunk venni izraeli vagy török forrásból is.
Ezzel együtt egy Reaper vagy egy modernizált Predator beszerzése, lehet hogy megtenné a "császárnak".
Egy Blackhornet csomag nekem wow faktor lenne, de az nem egy olyan tétel (még ha magában drága is) amivel odaállhatnánk kölyökmacska szemekkel.
Az L3Harristől (elektronika, műholdas és földi kommunikáció, ) meg bármit elhozunk, az a Honvédségnek nagy bugi, de - az előzőhöz hasonlóan - a wowmétert nem üti ki.
Mi marad?
Rakétatüzérség, és a Patriot rendszer. Utóbbi kurvadrága bohózat lenne, míg az előbbi per pillanat még nem biztos, hogy nagy steal lehetne. Ráadásul mindkettő katonastratégiai problémákat is felvetne. Az MLRS esetében meg nem tudom mikor rendelhetnénk olyan potens cuccot (PrSM, GMLRS-ER) , amivel érdemes lenne kezdeni.
A Patriottal 2 bajom van. Az egyik, hogy kurv@ drága, a másik pedig, hogy korlátozott a tűzíve. Ott azzal lehetne operálni, ha a PAC-4-es Stunner rakétákkal rendelnénk (mármint a drágaságán - a lengyelek pl. ezt csinálják). De ez akkor is piszok sokba lenne nekünk. Mind pénzügyileg, mind politikailag.
Igazság szerint, akár ha MLRS rendszer, akár ha Patriot rendszer is érkezik, az hiányzó képesség kitöltésére jönne. Tehát sírni nem kellene miatta.
Az MLRS esetén nem lőnénk nagyon mellé, még ha azonnal nem is vesszük meg a végleges rakétákat. Ez nem is lenne gond, mert a kiképzéshez az elején nem is kellene feltétlenül.
Én a HIMARS-nak kimondottan mérsékelten örülnék. Az M270-es dupla konténere szerintem eléggé sokat jelentene, illetve a MLRS rendszernek akkor lenne igazán értelme, ha a kazettás fejeket is tudnánk rendelni, de az tudtommal nekünk coki.
Viszont most egy kicsit belemenve a dologba, az MLRS rendszer azért lehet egy opció, mert a Diehl gyárt elvileg rakétát hozzá, ráadásul submunition-öset. 2019-ben pedig kötöttek egy megállapodást a Roxel-lel, hogy továbfejlesztik a rendszert. Ez lehetne mondjuk egy beugrási pont egy hazai rakéta klaszterbe....