Ezt honnan vetted?
Már úgy is mindegy (98-99%-os átoltottság), de - úgy néz ki - a kormány tisztában volt vele, hogy a katona nem néz utána a jogainak.
Nem TILOS a honvédségi jogviszony mellett másodállást vállalni. Különösen nem fizetés nélküli szabadság alatt. Kizárólag arra kell odafigyelni, hogy a más kereső tevékenységet be kell jelenteni az elöljárónak (általában engedély kérés, de van olyan is, hogy csak bejelenteni kell), és nem lehet a szolgálati jogviszonnyal összeférhetetlen a másodállás.
Értsd, ha elmész hegesztőnek, vagy a Mekibe szenvicskészítőnek, akkor a kutya nem köthet beléd. A fizetés nélküli alatt a Honvédség nem rendelkezik az időddel.
2012. évi CCV. törvény [ Hjt. (új) ], 81. §
Persze az elöljáró megtagadhatja az engedélyt, de ezzel alkotmányt sért! És erről elég gyorsan születne elmarasztaló döntés is.
@milagro -val erről sokat vitáztunk.
Az ő hisztije abból állt, hogy jogellenesen küldenek fizetés nélkülire. Pedig a kormányrendelet jogot ad rá. Viszont mondjuk egy tanár bármikor felmondhat, a fizetés nélküli alatt. A katona viszont nem teheti meg (illetve külön engedéllyel megteheti). A tanárnak van választási lehetősége, és azzal hogy akár kilépésre kényszerítik, azzal nem sérül az egzisztenciája, mert bármilyen oltásmentes állásba elmehet.
Szóval nekem ez egy elég könnyen nyerhető pernek tűnik. (és ehhez még jogi diplomám sincs!
)
Annál is inkább problémás ez a helyzet a katonák esetén, ugyanis a fizetés nélküli szabadság miatt - az átmeneti időszak letelte után - megszűnik a munkavállaló társadalombiztosítása is. Ez pedig nem csak egzisztenciális, de az egészségügyi ellehetetlenítést is jelenthet.
Azért írtam mindezt le - annak ellenére, hogy én nagyon is a kötelező oltás mellett vagyok!!! -, hogy nem árt, ha a katona a jogaival is tisztában van, nem csak a kötelezettségeivel.