Amit többen írtak, egyetértek hogy Benkő, Maróth páros az eddigi legjobb ami a rendszerváltás óta van. Az is helyes, hogy a beszerzést nem a honvédség végzi.
Érdekes amit a Boxerről írt Silvió, mert ez eddig nem volt nyilvánosságra hozva, ezért nem is írtam.
Ugyanakkor a "nehéz dandár" és ennek a NATO felajánlása az ami az egész beszerzést kivülről látva indulálta, annak ellenére, hogy nem kötelező a nehéz dandár kialakítása a NATO országoknak. Ráadásul a nehéz dandárra azt sem lehet írni, hogy Ők a mi elrettentő erőnk, csatadöntő akármink (mint Hunyadi páncélos lovassága). Reálisan nézve pld a baltikum országai jóval fenyegetettebbek mint mi, és nincs nehézdandáruk, inább könnyű járművek sok páncéltörő rakéta, önjáró tüzérség. Ráadásul a láncos technika a szárazföldiek legköltségesebb fegyverneme a harkocsizók köré szervezett összfegyvernemi magasabbegység.
A cseh repülőgépgyár egyrészt Fidesz mutyi, és remélem a jelen termékpalettájukból semmit sem rendelünk, mert felesleges kategóriák. Sok ismerősöm szerint az UAV-hoz meg drónokhoz kiváló kéne átállítani a palettájukat. Többen vizionálnak egy könnyű csapásmérőt a L39NG alapján (ami szerintem egy faszság, mert egyrészt ott az 159 akár modernizált gyártása, másrészt mert az 1950-es évek airframe-je semmilyen nagyobb módosításra alkalmatlan. Ha sebesség kell, akkor át kell alakítani a szárnyat, mert szubszonikust már nem tudunk használni, ha azt általakítjuk akkor erősebb hajtómű kell. Ahhoz meg erősebb hajtómű. Ha már van ilyen akkor a lokátornak, ellentevékenyég rendszereknek stb. újabb módosítások. Nos és terveztél egy új repülőgépet. Akkor meg minek?
Svájci példa rossz, mert megnyert az F-35A - amire nincs is szükségük. Az előző JAS-39 a legolcsóbb és komproisszumos olcsó dolog lett volna, ami teljesen kielégítette volna a svájci igényeket.
A transzparencia azért fontos, mert a Te és az ÉN pénzemből van. Nos amíg egy pártszövetség a lakosság kisebbségének (és elnézést, de egyetértek ebben Máry Zay-al, a kistelepülések alacsony iskolázott - mondjuk buta emberek szavazataival talán 2 millió emberrel kormányoz, addig nem bizható meg nemzetvezető feladattal, kontroll nélkül. Márpedig kontroll az nincs. Lásd a különféle posztok újraosztásával és 8-10 évre betonozásával. Ez látaszik egyébként a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsági 2021-es eseményekből is. Egy példa Pegazus, ami a kibervédelem része. Ami történt az nem nevezhető sem demokratikus se nemzeti érdeknek.
Ugyanakkor az is aggasztó, hogy amikor lehet(ne) akkor sincsenek ellenzéki poltikusok, katonapolitikusok rendezvényeken, akárcsak az, hogy nincs ott az ellenzéki maradék sajtó (azért 1-2 TV és rádió freki, csatorna és néhány újság) ténylegesen a katonai eseményeket. Mivel szinte mindegyiken ott vagyok, tudom és látom.
Persze vannak ellenpéldák, hiszem Maróth Gáspár is Maliban az ATV Facebook csatorna interjún beszélt a sisakcélzóról (más kérdés, hogy ki a fene nézi az ATV Facebook csatornáján az itt kommentelőkön kívül.
Egyébként ma olvastam Maróth Pesti Srácoknak adott interjúját. Nos azért oda persze olyan hangvételű riport kellett. Egyébként kormánybiztos úr nyitott akármelyik oldal felé, csak a probléma, hogy nincs másik oldal, ami meghallgatá, riportot készítene és az ténylegesen széles körben lenne. Pld. ATV-nél ne a facebook csatorna, hanem mondjuk Svábynál legyen az interjú, vagy ott egy bemutató.
Ami a költségvetési polémiánk SilvioD-vel (rendkívül kultúrált és nem egymást anyázó!, és ez kell egy nemzeti konszenzuson való ügyhöz.), hogy legyen 20%, ne 33.. Meg ha mindent külföldön költöm el.
Ezt már sokszor leírtam, hogy külföldön költöm el, mert itthon "csak" összeszerelek, mivel a főbb rendszerek, főbb nyersanyagok, félkész termékek külföldiek. Lehet, csűrni-csavarni, de kurvára mindegy, hogy a "harcjármű" lett drága, vagy a páncéllemez, az optika, a lövegcső stb. Mindegy. Persze az itteni összeszerelés munkát ad és know-how is van benne. Azonban az infláció és a túlköltekezés (márpedig most 1800 milliárd forinti hitelt vett fel a kormány elszorni a választások előtt, ami Kádári dolog, mert akkor volt, hogy az termelés, GDP növelő tevékenységek helyett szociális egyszeri juttatásokra baszták el a pénzt a poltikusok ) szóval ez vissza fog hatni a hadiipari beszerzésekre is, de elsősorban inkább a honvédség költségvetésére. Persze most ezt még simán meg lehet cáfolni, de majd mikor pld. zárolnak bizonyos minisztériumok bizonyos költségeit stb. akkor meg megy majd a hápogás. És most Maróth Gáspártól és csapatától is elnézést kérve előre, amit leírok, de nem a beszerzés az igazi művészet (mert odaáll a politika. Ott át lehet adni, be lehet mutatni stb.) a működési költség, a kiképzés folyamatossága, a tényleges tervezett karbantartások szupportok, amikor nem kell X száz suzukit venni a haderőnek programszerűen, hanem csak 50-esével mondjuk évente cserélni a járműparkot. Nos az nehéz, mert ott már nem segít a politika..
Egyébként örülök, hogy már hosszú oldalak óta kultúrált vita zajlik, szélsőgek nélkül!!!! Gratulálok az olvasóknak és a kommentelőknek!