A bemutatott ábra, a honvédelmi költségvetésről azért irreális, mert kurvára nem érdekes, sem a magyar költségvetés %-a, se a forint összeg, mert mindent EUR-ba és USD-ben kéne számolni. Amennyiben csak a 2016-os és 21-es Forint-EUR árfolyamot nézem, akkor cca 1/3-al kevesebbet ér mindenki fizetése megtakarítása stb. Ergo ennyivel kevesebbet tudunk haderőfejlesztésre is fordítani azonos összegből. Nos a honvédelmi kiadások növekménye még szinten sem tartja a forint pénzromlását, hozzátéve, hogy egyébként is világ infláció van, akár az USA-t, akár Európát nézem, igaz ez 5% alatt van, általánosságban, de több ipari szegmensben magasabb. Persze a kulisszák mögött kötött szerződések pénzügyi oldalát soha nem tudtuk, - soha nem tudta a választópolgár. A beszerzések pénzügyi konstrukciói van olyan fontosmint a maga a techika beszerzése.Egy helyen olvastam, ahol azt elemezték, hogy a beszerzett páncélos zlj LeoA7HU tankjai annyibe kerülnek mint cca. 1100 darab Spike2 LR akkor melyik gyakorol nagyobb elrettentő hatást, volt-e értelme harckocsikat beszerezeni. Nos én hozzáraknám a kiképzési eszközök előre kiképzés költségeit stb. Ezekről kurvára semmit sem tudunk.
Nem akarok a haderőfejlesztés ellen beszélni, írni, hiszen lelkes támogatója vagyok, de az USA-ban a választópolgár tudja, hogy egy F-35A -nak pld. a 2021-es évben X dollárban kerül beszerzése, Y dollárba a fenntartása. Persze nem full pontos a dolog, mert a "fekete" programok árát is berakják a költségekbe stb, de van hasonlítás és talán számonkérés. És látják sokan, ahogy pld. Molni is írja, hogy a F-15X nem azért kell, mert F-35A mellett szükség van rá, hanem mert kell a Boeingnek a rendelés, akár F-15 akár F-18 fronton, stb.
A cseh válaszótpolgár is tudja - mégha nem is vesznek sokszor technikát, meg elhúzódik náluk a beszerzés - hogy mit mennyiért szereznek be, illetve a hadsereg "müködési" költségeiről is kapnak tájékoztatást. Sőt mivel többször voltam, egy-egy hadgyakorlat során nem csak azt mondták el, hogy repültek X feladatot, hanem Y liter kero fogyott, Z mennyiségű lőszer, még azt is elmondták hogy mennyibe került egy zsemle és mennyit ettek meg a virsli mellé..
Ez a transzparencia a kezdetektől hiányzik a Zrínyi programból, bár vannak propaganda kiadványok.
A másik ami nekem azért kicsit necces, hogy nincsenek csapatpróbák a beszerzések előtt, hogy ténylegesen megfelelnek-e a haza éppen a közép-kelet európai hadszintér által támasztott követelményeknek. Persze az elavult, vagy nem létező képességnél minden jobb, de ténylegesen éppen az az eszköz-e a megfelelő?
pld. a Lnyx-et a tervezőasztalról vettük meg. Nos az Ausztrálok szétlövik a protókat, hogy tényleges adatokat tudjanak meg, róla és versenytársairól, a csehek szintén komoly hazai próbákon nézték meg, hogy a versenytársakkal együtt. Mi meg gyárat építünk, mert a Rheinmetall tesztjeit, amihez kvázi van 2 prototípus, amit manufakturálisan raktak össze, megfeleltek.. Itthon meg körbemegy egy olyan proto aminek még a tornyát se lehet forgatni. Olyan képességek pld. az aktív ellentevékenység rendszer hatásosságában enyhén szólva kétkedek. Egyébként is maga az ekkora tömegű és méretű harcjárművek nagy intenzítású háborús megfelelésében is. Én például Boxer párti vagyok.. (tudom kerekes és nem teljesen azonos kategória).
Az egyetlen zlj. PZH2000 is nagyon kevés, és persze a páncélos dandárban a helye megkérdőjelezhetetlen, csak a kérdés, hogy még a "kis" magyarország esetében is ahol nincs egy üteg páncélos tarack ott mi a fene lesz.? Nekem itt is szívem csücske a kerekes önjáró tüzérség, amely olcsóbb, mozgékonyabb, és ilyen úthálózat mellett több mint megfelelő.. Stb.
Szóval nem látom, hogy a harceszközök tényleges beszerezése előtt lenne csapatpróba, illetve azt sem, hogy lenne egy költséghatékonyság számítás (biztos, hogy van, csak nem nyilvános), hogy mit éri meg beszerezni és miért.