A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Csak aki nem oltatja be magátt annak nem engedik a másodállást.
....és ezzel alkotmánysértést követnének el.
/Ugyebár a kérvényt visszautasító parancsnok is az Alkotmány betartására tette le a katonai eskűjét. o_O /
De ilyen nem történt, mivel mindenki elfogadta az oltást, még ha némi félretájékoztatás árán is.

Különben, ha valakit rendelkezési állományba helyeznek, annak jár az illetménye (fele). Szóval a fizetés nélküli szabadság az nem lehet rendelkezési állomány. Ha már, akkor talán a szolgálat szüneteltetése. Ebben az esetben pedig:
(3) * Ha törvény eltérően nem rendelkezik, a szünetelés időtartama alatt az állomány tagja a szolgálati viszonyból származó jogait nem gyakorolhatja, részére e törvény alapján illetmény, egyéb pénzbeli és az 58/B. § figyelembevételével a természetbeni juttatások nem folyósíthatóak, a szolgálati viszonyával kapcsolatos kötelezettségek őt nem terhelik. Ha a szünetelésre a próbaidő alatt kerül sor, a szünetelés tartama a próbaidőbe nem számít be.
(a *-os linket direkt hagytam benne)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 526
93 805
113
A bemutatott ábra, a honvédelmi költségvetésről azért irreális, mert kurvára nem érdekes, sem a magyar költségvetés %-a, se a forint összeg, mert mindent EUR-ba és USD-ben kéne számolni. Amennyiben csak a 2016-os és 21-es Forint-EUR árfolyamot nézem, akkor cca 1/3-al kevesebbet ér mindenki fizetése megtakarítása stb. Ergo ennyivel kevesebbet tudunk haderőfejlesztésre is fordítani azonos összegből.
Kb. 310 körül volt a forint-euro. Most a mélyponton 370, de évközben volt 345 körül is. 10-20%-os esés. Nem 33%.
eur-huf-20-ev-grafikon-asztali.png

Illetve akkor érne ennyivel kevesebbet a pénzed, ha mindet külföldön költenéd el. De mivel nem teszed, így inkább az infláció mutatja, mennyivel ér kevesebbet a pénzed.
inflacio2-490650.png



Nos a honvédelmi kiadások növekménye még szinten sem tartja a forint pénzromlását,
Ennek az állításnak annyi köze van a valósághoz, mint Vadainak a haderőfejlesztéshez. :cool:

Bár a haderőfejlesztés fokozottan kitett az arfolyamingadozásnak, mivel mindent külföldről veszünk. De a 2016.büdzsé és 2022es büdzsé ég és föld. 2016ban 300 milliárd volt, most 1.000. Ez több mint haromszoros emelkedés. Ha csak a 20%-os euro-forint változást követné 360 milliárd lenne.
hozzátéve, hogy egyébként is világ infláció van, akár az USA-t, akár Európát nézem, igaz ez 5% alatt van, általánosságban, de több ipari szegmensben magasabb. Persze a kulisszák mögött kötött szerződések pénzügyi oldalát soha nem tudtuk, - soha nem tudta a választópolgár. A beszerzések pénzügyi konstrukciói van olyan fontosmint a maga a techika beszerzése.Egy helyen olvastam, ahol azt elemezték, hogy a beszerzett páncélos zlj LeoA7HU tankjai annyibe kerülnek mint cca. 1100 darab Spike2 LR akkor melyik gyakorol nagyobb elrettentő hatást, volt-e értelme harckocsikat beszerezeni. Nos én hozzáraknám a kiképzési eszközök előre kiképzés költségeit stb. Ezekről kurvára semmit sem tudunk.
Nem akarok a haderőfejlesztés ellen beszélni, írni, hiszen lelkes támogatója vagyok, de az USA-ban a választópolgár tudja, hogy egy F-35A -nak pld. a 2021-es évben X dollárban kerül beszerzése, Y dollárba a fenntartása. Persze nem full pontos a dolog, mert a "fekete" programok árát is berakják a költségekbe stb, de van hasonlítás és talán számonkérés. És látják sokan, ahogy pld. Molni is írja, hogy a F-15X nem azért kell, mert F-35A mellett szükség van rá, hanem mert kell a Boeingnek a rendelés, akár F-15 akár F-18 fronton, stb.
A cseh válaszótpolgár is tudja - mégha nem is vesznek sokszor technikát, meg elhúzódik náluk a beszerzés - hogy mit mennyiért szereznek be, illetve a hadsereg "müködési" költségeiről is kapnak tájékoztatást. Sőt mivel többször voltam, egy-egy hadgyakorlat során nem csak azt mondták el, hogy repültek X feladatot, hanem Y liter kero fogyott, Z mennyiségű lőszer, még azt is elmondták hogy mennyibe került egy zsemle és mennyit ettek meg a virsli mellé..
Ez a transzparencia a kezdetektől hiányzik a Zrínyi programból, bár vannak propaganda kiadványok.
Sztem a transzparencia legkevésbé a haderőfejlesztésnél elvárható. Egyszerűen a nyilvánosság sokszor a legnagyobb ellenfele a hatékony és gyors haderőfejlesztésnek. Mivel a politikai verseny egymás tagadására épül, ezért végeláthatatlan vitákat eredményezne. Ha a külföldi nyilvános tendereket megnézed ez a nemzetközi tapasztalat, ha nyugati, ha keleti. A cseh talán a legrosszabb pelda, ahol 2016 óta fut az IFV tender, amit most érvénytelenítettek harmadszor. Komolytalan. Ugyanezt a zalai gyárat már 2018-ban felajánlották nekik, de képtelenek dönteni, igy surranópályán elvittük.
Más esetben sikeres tender, majd utólag emelkednek a költségek és lesz a legolcsóbb győztes ajánlatból legdrággabb győztes, lásd Caesar. Talán a pereket megússzák.

Románia
Drón tender több pályázó. A végén 1 érvényes ajánlat, többi visszalépett, kizárva, lehet választani. o_O

Ha nyugati, svájci vadaszgéptendert nézed, hasonló a helyzet. Sikertelen majd sikeres tenderek, amit népszavazással ignoráltak. Majd újabb népszavazás, tender, ahol aztan a politika kicsit beletúr az ajánlatokba és politikai okokból a legjobb gépet muszáj legolcsóbbnak is kihozni, hogy nyerjen. De nagyon kilóg a lóláb, így újabb népszavazás lehet...

Én azt látom a magyar Maróth vezette VBÜ nagyon hatékony bár nem nyilvános és kevéssé transzparens. De ha kompromisszumot kell kötnöm ez legyen, mint a fentiek. Nem véletlen, hogy sokszor példa a NATOban a Zrínyi. És ha jól latom a trendet a lengyelek éppen a magyar rendszert kopizzák, hasonló Maróth felé ügynökséget állították fel január egytől.
A másik ami nekem azért kicsit necces, hogy nincsenek csapatpróbák a beszerzések előtt, hogy ténylegesen megfelelnek-e a haza éppen a közép-kelet európai hadszintér által támasztott követelményeknek. Persze az elavult, vagy nem létező képességnél minden jobb, de ténylegesen éppen az az eszköz-e a megfelelő?
Ugye ezt cáfolták, szinte minden esetben megelőzte hazai teszt.
pld. a Lnyx-et a tervezőasztalról vettük meg. Nos az Ausztrálok szétlövik a protókat, hogy tényleges adatokat tudjanak meg, róla és versenytársairól, a csehek szintén komoly hazai próbákon nézték meg, hogy a versenytársakkal együtt. Mi meg gyárat építünk, mert a Rheinmetall tesztjeit, amihez kvázi van 2 prototípus, amit manufakturálisan raktak össze, megfeleltek.. Itthon meg körbemegy egy olyan proto aminek még a tornyát se lehet forgatni. Olyan képességek pld. az aktív ellentevékenység rendszer hatásosságában enyhén szólva kétkedek. Egyébként is maga az ekkora tömegű és méretű harcjárművek nagy intenzítású háborús megfelelésében is. Én például Boxer párti vagyok.. (tudom kerekes és nem teljesen azonos kategória).
A Boxer új verziója vagy vmi hasonló is Kaposváron készül, már közös német - magyar fejlesztés alatt.
Persze a Lynx kicsit sötét ló, de ha az RM és a német hadiipar tapasztalataiból indulunk ki, ezt a kockázatot simán vállalni kellett a hazai RM gyárak 3-4? érdekében. És ahogy mondod rontani a sztorin nem tudunk 10-15 éve nincs láncos IFV-nk.
Az egyetlen zlj. PZH2000 is nagyon kevés, és persze a páncélos dandárban a helye megkérdőjelezhetetlen, csak a kérdés, hogy még a "kis" magyarország esetében is ahol nincs egy üteg páncélos tarack ott mi a fene lesz.? Nekem itt is szívem csücske a kerekes önjáró tüzérség, amely olcsóbb, mozgékonyabb, és ilyen úthálózat mellett több mint megfelelő.. Stb.
Szóval nem látom, hogy a harceszközök tényleges beszerezése előtt lenne csapatpróba, illetve azt sem, hogy lenne egy költséghatékonyság számítás (biztos, hogy van, csak nem nyilvános), hogy mit éri meg beszerezni és miért.
Egy nehezdandárba nem pakolsz be kerekes tüzérséget, ha minden más eszköz benne láncos. Ettől függetlenül a kerekes tüzérségről sem mondtunk le, csak a nehezdandár a prioritás és ez a rendelés kellett, hogy 30 év után Mo. t komolyan vegyék a hadiipari cegek.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 204
5 145
113
Húha.
Olvasd el amit huszár írt.
Alkotmányos jogaidról.
De elengedtem a témát.
Hát a törvényeket nem én hozom,
ez az idézet a HJT-ben szerepel
az alkotmányos jogaid egyjórészéről meg lemondsz amint egyenruhát húztál.

A leszerelés tiltása se újkeletűdolog csak most ilyen hosszú időszakban. Árvíz alatt se lehetett leszerelni.

persze nem azt mondom ezzel hogy egyetértek vele csak a tények ezek. Ha tetszik ha nem.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 526
93 805
113
A "demokratikus" ellenzéknek nincsenek képzett katonapolitikusai. Azokat már láttuk volna... De nincs, sehol sem voltak. A Vadai nomenklatúra nem is engedné Őket, mert akkor Ők mi a fenéből élnének meg????
Egyébként a kormánynak sincsenek. Talán Simicskó volt elkötelezett, de stratégiaváltás jött és katonát tettek meg miniszternek. Talán jobb is lenne igy hagyni, mert Benkő mellett Keleti volt a legértelmesebb honvédelmi miniszter.

Maróth is politikus-menedzser volt, aki vmennyire beletanult. Mivel ez a rendszer bejött így nem túrnék bele. Katona a miniszter, de a haderofejlesztést egy minisztereket összefogó, a miniszterelnökhöz közvetlenül bekötött menedzser-politikus koordinálja. Hisz 3 szempont együttes figyelembevétele hozhatja el a sikert. Katonai, vedelemipari és geopolitikai. Egy katona keze mindig elcsúszna a katonai szempontok felé a másik kettő rovására, így közép tavon megfeneklene a projekt.
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
267
243
43
Két kérdésem lenne.

Mi lett a "remek" bw-s málhákkal, hogy már sajátot hordanak?



Más: a másodállásról. Állítólag a győrieknél már rég úgy szervezték a munkarendet, hogy a katonák átérjenek az Audi gyárba letolni még egy műszakot, annyian dolgoztak/nak közülük ott. Ha nekik lehet, másnak milyen alapon nem engedik? Vagy már ott se? Egyébként töménytelen katonát ismertem akik dolgoztak valamit a sereg mellett, igaz nagyrészt alkalmi munkákat.

A zsarolásról: abszolút nem értek egyet az oltást elutasítókkal, de az hogy fizetést nem kapsz, más munkát meg nem vállalhatsz, ez a leges legalja mindennek aminek nem szabadna megtörténnie. Remélem minél hamarabb megoldódik.
Vélhetően ez nem is teljesen így van.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
az alkotmányos jogaid egyjórészéről meg lemondsz amint egyenruhát húztál.
Igen, ez igaz, de ezek köre korlátos.
A munkához való joggal kapcsolatban az általad is idézett törvény 23. § -a rendelkezik:
(2) Az állomány tagja más kereső tevékenységet a 81. § szerint folytathat, és az összeférhetetlenséget köteles haladéktalanul megszüntetni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
HJT beraktam már az ere vonatkozó részt. Azt is írtam hogy mindenkinek mondják aláírás elött olvassa el és írja alá ha megfelel.
99% nem olvassa el.
A fő probléma, hogy hiába olvassa el, ha nem érti meg. A Honvédségnek meg nem érdeke, hogy a leendő honvéd minden vesszőt, és jogi fordulatot megértsen. Nincs ezzel gond.
Ez kb. olyan mint a program telepítésekkor a software licence agreement. Senki sem olvassa el. Pipál, és leokéz.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Pogány

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Minek vettük meg a cseh repülőgépgyárat?
A cseh repülőgépgyárat nem "mi" vettük meg, nem állami tulajdon van benne, hanem egy magánbefektetőcsoport. Hogy csak rárepültek volna a haderő fejlesztési pénzeire, hogy jól lerabolják, vagy van valami, jelenleg nem ismert program, termék, amit a jövőben gyártani fognak (merthogy a gyár jelenlegi termékpalettáján nincs semmi, amire szükségünk lenne), azt nem tudjuk. Az biztos, hogy ez nem olyan hadiipari befektetés, mint az állami programok.
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
809
2 096
93
Csak jelzem, hogy Kelepisti és SilvioD teljesen más szemszögből nézik a haderő-fejlesztést, és majd az idő dönti el kinek van igaza.

Egyet viszont szeretnék kérdezni, még ha költői kérdés lesz csak. Most katonai vészhelyzet van vagy nincs? Állandóan ehhez a kérdéshez térünk vissza.

Mert, ha konfliktus várható, akkor valóban érthető, ha bizonyos fejlesztések nem nyilvánosak, hiszen nem szabad az információt tálcán kínálni az esetleges ellenfélnek. Viszont ez esetben azért hozzá kell tennem, hogy elég harmatos, amit eddig sikerült a Z2026-ban realizálni.

De ha nincs, és a NATO működik, akkor viszont a haderő-fejlesztést demokráciákban a legnagyobb civil kontroll alatt lehet csak végrehajtani.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 867
35 254
113
Azt mondjuk hallottam hogy szolnokon a rendezvényezdit se szeretik. De tatán elég általános vólt. tavasszal 2-3 fickó (vólt katonák) rendszeresen jöttek fesztiválra őröket keresni... Mindig simán engedték hisz teljesen normális dolog évről évre ismétlődő dolog szokott lenni... (ez egy nagyon alap pl.) (annyi hogy hadgyakorlat ideje alatt nem lehetett lelépni fesztiválozni)
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 632
8 283
113
A cseh repülőgépgyárat nem "mi" vettük meg, nem állami tulajdon van benne, hanem egy magánbefektetőcsoport. Hogy csak rárepültek volna a haderő fejlesztési pénzeire, hogy jól lerabolják, vagy van valami, jelenleg nem ismert program, termék, amit a jövőben gyártani fognak (merthogy a gyár jelenlegi termékpalettáján nincs semmi, amire szükségünk lenne), azt nem tudjuk. Az biztos, hogy ez nem olyan hadiipari befektetés, mint az állami programok.
A nagy faszt.
Sose kapott volna politikai támogatást, ha nem az egész része, gondolkodj már.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 055
18 762
113
Talán jobb is lenne igy hagyni, mert Benkő mellett Keleti volt a legértelmesebb honvédelmi miniszter.

Ehhez annyit tennék hozzá, a Honvédelmi tárca kicsit olyan parkolópályának tűnt. Anno senki nem érezte fontosnak, ezért aztán ide rakták a pártok, valamennyire fontos, de nem nagyon tudó embereit. Jobb oldalon volt Für Lajos, aki akkor fontos ember volt, de nem értett hozzá.. Váltotta Keleti, ő valamennyire értett hozzá, de a pénztelenség minisztere volt már simán. Jött Szabó János, a Kisgazda. Ebben a kormányban sem volt fontos a honvédelem , be kell látnom, még a Gripen beszerzés ellenére sem. Mert Szabó már teljesen alkalmatlan volt. Utána jött a Szekeres, majd a másik szoci, a neve sem jut eszembe... Hát ezek ketten, kiegészítve Vadaival, hatalmas ámokfutást végeztek, negatív értelemben. Kivégezték a Honvédséget. Majd következett Hende. Itt már szándék megvolt talán, hogy a válság leküzdése után költeni kell a területre, de Hende sem volt potens a témát illetően és talán alkalmas sem volt rá. Következett Simicskó. Hendénél alkalmasabb volt, mint politikus rendben volt miniszterként. Megindult a haderőfejlesztés. Miért váltották Benkőre, passz, nem tudom. Benkő nem politikus, hanem katona, de nála érzem azt, már semmibe nem folyik bele, vagy nincs beleszólása. Amolyan protokoll miniszter. Látogat, beszélget, nyugdíjasokat simogat, stb. Persze, lehet ez csak a felszín és van más dolga is.
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
267
243
43
Ehhez annyit tennék hozzá, a Honvédelmi tárca kicsit olyan parkolópályának tűnt. Anno senki nem érezte fontosnak, ezért aztán ide rakták a pártok, valamennyire fontos, de nem nagyon tudó embereit. Jobb oldalon volt Für Lajos, aki akkor fontos ember volt, de nem értett hozzá.. Váltotta Keleti, ő valamennyire értett hozzá, de a pénztelenség minisztere volt már simán. Jött Szabó János, a Kisgazda. Ebben a kormányban sem volt fontos a honvédelem , be kell látnom, még a Gripen beszerzés ellenére sem. Mert Szabó már teljesen alkalmatlan volt. Utána jött a Szekeres, majd a másik szoci, a neve sem jut eszembe... Hát ezek ketten, kiegészítve Vadaival, hatalmas ámokfutást végeztek, negatív értelemben. Kivégezték a Honvédséget. Majd következett Hende. Itt már szándék megvolt talán, hogy a válság leküzdése után költeni kell a területre, de Hende sem volt potens a témát illetően és talán alkalmas sem volt rá. Következett Simicskó. Hendénél alkalmasabb volt, mint politikus rendben volt miniszterként. Megindult a haderőfejlesztés. Miért váltották Benkőre, passz, nem tudom. Benkő nem politikus, hanem katona, de nála érzem azt, már semmibe nem folyik bele, vagy nincs beleszólása. Amolyan protokoll miniszter. Látogat, beszélget, nyugdíjasokat simogat, stb. Persze, lehet ez csak a felszín és van más dolga is.
Maróth G elég aktívnak látszik …
 
  • Tetszik
Reactions: honved

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 980
8 534
113
Amit többen írtak, egyetértek hogy Benkő, Maróth páros az eddigi legjobb ami a rendszerváltás óta van. Az is helyes, hogy a beszerzést nem a honvédség végzi.

Érdekes amit a Boxerről írt Silvió, mert ez eddig nem volt nyilvánosságra hozva, ezért nem is írtam.

Ugyanakkor a "nehéz dandár" és ennek a NATO felajánlása az ami az egész beszerzést kivülről látva indulálta, annak ellenére, hogy nem kötelező a nehéz dandár kialakítása a NATO országoknak. Ráadásul a nehéz dandárra azt sem lehet írni, hogy Ők a mi elrettentő erőnk, csatadöntő akármink (mint Hunyadi páncélos lovassága). Reálisan nézve pld a baltikum országai jóval fenyegetettebbek mint mi, és nincs nehézdandáruk, inább könnyű járművek sok páncéltörő rakéta, önjáró tüzérség. Ráadásul a láncos technika a szárazföldiek legköltségesebb fegyverneme a harkocsizók köré szervezett összfegyvernemi magasabbegység.

A cseh repülőgépgyár egyrészt Fidesz mutyi, és remélem a jelen termékpalettájukból semmit sem rendelünk, mert felesleges kategóriák. Sok ismerősöm szerint az UAV-hoz meg drónokhoz kiváló kéne átállítani a palettájukat. Többen vizionálnak egy könnyű csapásmérőt a L39NG alapján (ami szerintem egy faszság, mert egyrészt ott az 159 akár modernizált gyártása, másrészt mert az 1950-es évek airframe-je semmilyen nagyobb módosításra alkalmatlan. Ha sebesség kell, akkor át kell alakítani a szárnyat, mert szubszonikust már nem tudunk használni, ha azt általakítjuk akkor erősebb hajtómű kell. Ahhoz meg erősebb hajtómű. Ha már van ilyen akkor a lokátornak, ellentevékenyég rendszereknek stb. újabb módosítások. Nos és terveztél egy új repülőgépet. Akkor meg minek?

Svájci példa rossz, mert megnyert az F-35A - amire nincs is szükségük. Az előző JAS-39 a legolcsóbb és komproisszumos olcsó dolog lett volna, ami teljesen kielégítette volna a svájci igényeket.

A transzparencia azért fontos, mert a Te és az ÉN pénzemből van. Nos amíg egy pártszövetség a lakosság kisebbségének (és elnézést, de egyetértek ebben Máry Zay-al, a kistelepülések alacsony iskolázott - mondjuk buta emberek szavazataival talán 2 millió emberrel kormányoz, addig nem bizható meg nemzetvezető feladattal, kontroll nélkül. Márpedig kontroll az nincs. Lásd a különféle posztok újraosztásával és 8-10 évre betonozásával. Ez látaszik egyébként a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsági 2021-es eseményekből is. Egy példa Pegazus, ami a kibervédelem része. Ami történt az nem nevezhető sem demokratikus se nemzeti érdeknek.
Ugyanakkor az is aggasztó, hogy amikor lehet(ne) akkor sincsenek ellenzéki poltikusok, katonapolitikusok rendezvényeken, akárcsak az, hogy nincs ott az ellenzéki maradék sajtó (azért 1-2 TV és rádió freki, csatorna és néhány újság) ténylegesen a katonai eseményeket. Mivel szinte mindegyiken ott vagyok, tudom és látom.

Persze vannak ellenpéldák, hiszem Maróth Gáspár is Maliban az ATV Facebook csatorna interjún beszélt a sisakcélzóról (más kérdés, hogy ki a fene nézi az ATV Facebook csatornáján az itt kommentelőkön kívül.

Egyébként ma olvastam Maróth Pesti Srácoknak adott interjúját. Nos azért oda persze olyan hangvételű riport kellett. Egyébként kormánybiztos úr nyitott akármelyik oldal felé, csak a probléma, hogy nincs másik oldal, ami meghallgatá, riportot készítene és az ténylegesen széles körben lenne. Pld. ATV-nél ne a facebook csatorna, hanem mondjuk Svábynál legyen az interjú, vagy ott egy bemutató.

Ami a költségvetési polémiánk SilvioD-vel (rendkívül kultúrált és nem egymást anyázó!, és ez kell egy nemzeti konszenzuson való ügyhöz.), hogy legyen 20%, ne 33.. Meg ha mindent külföldön költöm el.
Ezt már sokszor leírtam, hogy külföldön költöm el, mert itthon "csak" összeszerelek, mivel a főbb rendszerek, főbb nyersanyagok, félkész termékek külföldiek. Lehet, csűrni-csavarni, de kurvára mindegy, hogy a "harcjármű" lett drága, vagy a páncéllemez, az optika, a lövegcső stb. Mindegy. Persze az itteni összeszerelés munkát ad és know-how is van benne. Azonban az infláció és a túlköltekezés (márpedig most 1800 milliárd forinti hitelt vett fel a kormány elszorni a választások előtt, ami Kádári dolog, mert akkor volt, hogy az termelés, GDP növelő tevékenységek helyett szociális egyszeri juttatásokra baszták el a pénzt a poltikusok ) szóval ez vissza fog hatni a hadiipari beszerzésekre is, de elsősorban inkább a honvédség költségvetésére. Persze most ezt még simán meg lehet cáfolni, de majd mikor pld. zárolnak bizonyos minisztériumok bizonyos költségeit stb. akkor meg megy majd a hápogás. És most Maróth Gáspártól és csapatától is elnézést kérve előre, amit leírok, de nem a beszerzés az igazi művészet (mert odaáll a politika. Ott át lehet adni, be lehet mutatni stb.) a működési költség, a kiképzés folyamatossága, a tényleges tervezett karbantartások szupportok, amikor nem kell X száz suzukit venni a haderőnek programszerűen, hanem csak 50-esével mondjuk évente cserélni a járműparkot. Nos az nehéz, mert ott már nem segít a politika..
Egyébként örülök, hogy már hosszú oldalak óta kultúrált vita zajlik, szélsőgek nélkül!!!! Gratulálok az olvasóknak és a kommentelőknek!
 

Watszon

Active Member
2021. június 9.
267
243
43
Amit többen írtak, egyetértek hogy Benkő, Maróth páros az eddigi legjobb ami a rendszerváltás óta van. Az is helyes, hogy a beszerzést nem a honvédség végzi.

Érdekes amit a Boxerről írt Silvió, mert ez eddig nem volt nyilvánosságra hozva, ezért nem is írtam.

Ugyanakkor a "nehéz dandár" és ennek a NATO felajánlása az ami az egész beszerzést kivülről látva indulálta, annak ellenére, hogy nem kötelező a nehéz dandár kialakítása a NATO országoknak. Ráadásul a nehéz dandárra azt sem lehet írni, hogy Ők a mi elrettentő erőnk, csatadöntő akármink (mint Hunyadi páncélos lovassága). Reálisan nézve pld a baltikum országai jóval fenyegetettebbek mint mi, és nincs nehézdandáruk, inább könnyű járművek sok páncéltörő rakéta, önjáró tüzérség. Ráadásul a láncos technika a szárazföldiek legköltségesebb fegyverneme a harkocsizók köré szervezett összfegyvernemi magasabbegység.

A cseh repülőgépgyár egyrészt Fidesz mutyi, és remélem a jelen termékpalettájukból semmit sem rendelünk, mert felesleges kategóriák. Sok ismerősöm szerint az UAV-hoz meg drónokhoz kiváló kéne átállítani a palettájukat. Többen vizionálnak egy könnyű csapásmérőt a L39NG alapján (ami szerintem egy faszság, mert egyrészt ott az 159 akár modernizált gyártása, másrészt mert az 1950-es évek airframe-je semmilyen nagyobb módosításra alkalmatlan. Ha sebesség kell, akkor át kell alakítani a szárnyat, mert szubszonikust már nem tudunk használni, ha azt általakítjuk akkor erősebb hajtómű kell. Ahhoz meg erősebb hajtómű. Ha már van ilyen akkor a lokátornak, ellentevékenyég rendszereknek stb. újabb módosítások. Nos és terveztél egy új repülőgépet. Akkor meg minek?

Svájci példa rossz, mert megnyert az F-35A - amire nincs is szükségük. Az előző JAS-39 a legolcsóbb és komproisszumos olcsó dolog lett volna, ami teljesen kielégítette volna a svájci igényeket.

A transzparencia azért fontos, mert a Te és az ÉN pénzemből van. Nos amíg egy pártszövetség a lakosság kisebbségének (és elnézést, de egyetértek ebben Máry Zay-al, a kistelepülések alacsony iskolázott - mondjuk buta emberek szavazataival talán 2 millió emberrel kormányoz, addig nem bizható meg nemzetvezető feladattal, kontroll nélkül. Márpedig kontroll az nincs. Lásd a különféle posztok újraosztásával és 8-10 évre betonozásával. Ez látaszik egyébként a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsági 2021-es eseményekből is. Egy példa Pegazus, ami a kibervédelem része. Ami történt az nem nevezhető sem demokratikus se nemzeti érdeknek.
Ugyanakkor az is aggasztó, hogy amikor lehet(ne) akkor sincsenek ellenzéki poltikusok, katonapolitikusok rendezvényeken, akárcsak az, hogy nincs ott az ellenzéki maradék sajtó (azért 1-2 TV és rádió freki, csatorna és néhány újság) ténylegesen a katonai eseményeket. Mivel szinte mindegyiken ott vagyok, tudom és látom.

Persze vannak ellenpéldák, hiszem Maróth Gáspár is Maliban az ATV Facebook csatorna interjún beszélt a sisakcélzóról (más kérdés, hogy ki a fene nézi az ATV Facebook csatornáján az itt kommentelőkön kívül.

Egyébként ma olvastam Maróth Pesti Srácoknak adott interjúját. Nos azért oda persze olyan hangvételű riport kellett. Egyébként kormánybiztos úr nyitott akármelyik oldal felé, csak a probléma, hogy nincs másik oldal, ami meghallgatá, riportot készítene és az ténylegesen széles körben lenne. Pld. ATV-nél ne a facebook csatorna, hanem mondjuk Svábynál legyen az interjú, vagy ott egy bemutató.

Ami a költségvetési polémiánk SilvioD-vel (rendkívül kultúrált és nem egymást anyázó!, és ez kell egy nemzeti konszenzuson való ügyhöz.), hogy legyen 20%, ne 33.. Meg ha mindent külföldön költöm el.
Ezt már sokszor leírtam, hogy külföldön költöm el, mert itthon "csak" összeszerelek, mivel a főbb rendszerek, főbb nyersanyagok, félkész termékek külföldiek. Lehet, csűrni-csavarni, de kurvára mindegy, hogy a "harcjármű" lett drága, vagy a páncéllemez, az optika, a lövegcső stb. Mindegy. Persze az itteni összeszerelés munkát ad és know-how is van benne. Azonban az infláció és a túlköltekezés (márpedig most 1800 milliárd forinti hitelt vett fel a kormány elszorni a választások előtt, ami Kádári dolog, mert akkor volt, hogy az termelés, GDP növelő tevékenységek helyett szociális egyszeri juttatásokra baszták el a pénzt a poltikusok ) szóval ez vissza fog hatni a hadiipari beszerzésekre is, de elsősorban inkább a honvédség költségvetésére. Persze most ezt még simán meg lehet cáfolni, de majd mikor pld. zárolnak bizonyos minisztériumok bizonyos költségeit stb. akkor meg megy majd a hápogás. És most Maróth Gáspártól és csapatától is elnézést kérve előre, amit leírok, de nem a beszerzés az igazi művészet (mert odaáll a politika. Ott át lehet adni, be lehet mutatni stb.) a működési költség, a kiképzés folyamatossága, a tényleges tervezett karbantartások szupportok, amikor nem kell X száz suzukit venni a haderőnek programszerűen, hanem csak 50-esével mondjuk évente cserélni a járműparkot. Nos az nehéz, mert ott már nem segít a politika..
Egyébként örülök, hogy már hosszú oldalak óta kultúrált vita zajlik, szélsőgek nélkül!!!! Gratulálok az olvasóknak és a kommentelőknek!

Vélhetően az a terv, hogy a hadiipari exporttal enyhítik a működési költségeket,
Vállalkozik az állam. )
Ez annak tudatában hogy az állam nem szakmai és nem üzleti, elég nagy kockázat.
Nincs transzparencia, eredmény, "szétlopják"

Persze a lényeg a részletekben lehet .
Egyelőre felületes, elnagyolt az elképzelés.
Vagy csak lassan csepegtetik az infókat ?