Ezt így, ebben a formában nem mondanám. Lehet csak én maradtam le róla, de számomra érdekes -és nem is teljesen váratlan- dolog volt, hogy a Kaposvár APC 8*8 iránt Németország már most érdeklődik. Az viszont nem teljesen egyértelmű, hogy a Boxer mellett vagy helyett. (Ügye a románoknak is jelezték, hogy Agilisből vásárolnak egy nagy mennyiséget, csak egyszer fizessenek már a fejlesztési költségekért! Szóval elképzelhető kiegészítő funkció a mi termékünknél is, például ott az úszóképesség, néhány Boxer előny hanyagolásáért cserébe, mint például a páncél.)
De nem akarok találgatni. Úgy fogalmaztak, hogy ez a jármű átírja részben a APC harcászatát. De ez ugyan úgy lehet 90% reklám és 10% kis előny, amit minden új terméknek illik előre lépnie vagy tényleg forradalmian új technológiákat is tesznek bele és csak 20%-ban PR szöveg a soha nem volt ilyen jó. (Például a sok reklámban új fejlesztéseknél megjelenő járműről indított UAV a már ismert alapötlet hibrid motor miatti csendes üzemmel és a minden gépre már tervezésnél integrált APS valóban mondhatjuk, hogy forradalmasítja a harcmezőn alkalmazhatóságot.)
Én nagyon drukkolok az izraeli mintára kiegészítő aknavetőnek is. Abból lesz úgy is nekünk, amit megvásárolhatunk, amennyit csak szeretnénk.
218 lynx után jöhet még plusz lynx megrendelés.. azt nem részletez, hogy az MH lesz a megrendelő vagy exporta megy
Egészen pontosan azt mondta, hogy a rendelés 75%-át itthon gyártjuk, de lehet ennél még többet is. Gyorsan átvitte a szót arra, hogy a németeket meglepte az a sebesség, amivel idehaza építjük a gyárat, de szerintem lehet csak direkt ködösítés, hogy esetleg plusz járművekről is szó eshet, ami miatt vetődhet fel gyanúm szerint, hogy nem háromnegyed az a 75%, hanem több lesz. De lehet tévedek.
Én úgy értettem, hogy itt exportról nem is beszélt még. De az egy újabb variáció, hogyha a német gyártási kapacitásokat már elkezdték esetleg a cseh és/vagy tót tender eredményeire átállítani. Ez is lehet akár oka egy hazai gyártás növekvő arányának. Akár előre betárazni raktárkészletet úgy is kell kaszniból meg alkatrészből vagy esetleg gyorsabban szalasztani a magyar melósokat Egerszegbe, mert betanultatok már eleget és egy esetleges szlovák összeszerelés esetén elkezdeni ugyan úgy Németben betanítani.
Vagy... mindkettő, mert már most egy csomó plusz altípus van, miből kell nekünk. És valahol gyanúsan nyerni is fognak és szorosak a határidők. Majd meglátjuk.