Én már nem voltam sorkatona (technikailag lehettem volna, sorozáson is voltam még, csak egyetemre mentem, és mielőtt végeztem, eltörölték a kötelezettséget).
Most sajnálom, hogy nem voltam.
Viszont az akkori fejemmel marhára örültem neki!
Ugyanis az honvédségről alkotott kép sokak fejében egyenlő volt az idő minősített elbaszásával, azt meg 18 éves fejjel sokkal színvonalasabban is lehetett csinálni
De tényleg, az én generációmban, illetve a köreimben az ilyen Angyalbőrben-típusú kreténségek alapozták meg a honvédelem iránti "vágyat". Senki nem akart bevonulni, mert mindenki csak arra gondolt, hogy abban az egy (?) évben ha kifog valami nyomorult körletparancsnokot, akkor sikálhatja fogkefével a vécéket, meg ilyesmi. Meg hogy pont honvédelmi (/lövész) képzést nem fog kapni, akkor meg minek.
Meg különben is, az egész ilyen lúzer dolognak volt elkönyvelve akkor - sajnos.
Meg különben is, a nátómegvédmindenkit
Szóval először érdemes lenne a renomét visszaállítani, arra pedig kiválóan alkalmas egy jól felszerelt, jól kiképzett, motivált szerződéses állomány, akiket ahol lehet, "mutogatnak". Beviszik őket tévéműsorba, interjúkat csinálnak velük, úgy általában jó PR-t csapnak az egésznek, és megmutatják az országnak, hogy lám, a honvédelem tud erről is szólni. Meg úgy általában elérhetőbbé kell tenni ezt az életutat, az arról beszerezhető infókat a fiataloknak.
Én saját motivációból szeretem a témát, és próbálom "megfertőzni" a fiaimat, hogy ők se fázzanak tőle, ne tartsák égőnek (ahogy én tartottam anno
), akár karrierként is számoljanak vele.
De szerintem én nem vagyok az átlag ebből a szempontból, a társadalom úgy általában annyira kiherélt és pacifikált, hogy itt még bőven lenne tennivaló!
Szerintem az utóbbi 5-10 évben elég komolyan elindultunk egy jó irányba, csak nem tudom meddig fog ez kitartani.
A tavalyi kecskeméti show egyébként nagyon jó volt, ilyenből kéne még sok, illetve ha egy adott járásban van valamilyen említésre méltó honvédelmi létesítmény (nálunk pl Szentendrén az altiszti akadémia), az is dolgozhatna ezen kicsit aktívabban, hogy közelebb hozzák a miliőt a néphez.
Ha ez megvan, az emberek már nem kapnak hányingert a sorkatonaság gondolatától. Akkor kell bevezetni