Igazad van, a Gestamen - L-39 beszerzést el is felejtettem. Csak az igazán jó döntések lebegtek a szemem előtt: Leo-2 a7hu, PzH-2000, H-145M, NASAMS... és a sort még bőven lehetne folytatni.
Elvileg - Maróth mondta - egy szakmai csapat hónapokig folytat megelőző felmérést egy-egy beszerzés előtt. De szerintem ez látszik is a beszerzett eszközök fajtáján és mennyiségén. Lehet, hogy a drónoknál is így lesz.
Az viszont kicsit érdekes, vagy inkább vicces volt a számomra, hogy nemrég kijelentették: az ukrajnai háború első fél éve után jól körvonalazódik, hogy a Bayraktar mennyire kiváló drón. Hát, b@ssza meg... az azeri - örmény háború után is le lehetett volna vonni ezt a következtetést évekkel ezelőtt.
A drón téma kapcsán inkább azt látom, hogy addig nem akarnak rendelni semmit, amíg a hazai gyártást le nem zsírozzák. Jobb lett volna inkább ha úgy csinálják, hogy évekkel ezelőtt rendelnek pár eszközt. És ez alatt az idő alatt már gyűlt volna kellő tapasztalat amire lehet alapozni, hogy melyiket lenne ideális üzemeltetni nagyobb számban és gyártani. Szóval szerintem ezt eltaktikázták a fiúk. Valami nagyon huszáros vágás kellene, hogy behozzuk a lemaradást.