A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 281
4 721
113
A '90-es évek végi vadászgép kiválasztás azért szerintem másabb volt. Nagy sajtóvisszhanggal végeztek tesztrepüléseket, végül kiválasztottak egy olyan gépet, ami abban a formájában (JAS-39 a/b) teljesen alkalmatlan volt. Abban az esetben a kiválasztás elsődleges szempontja a gazdasági ellentételezés milyensége lett. Nem hiszem, hogy a pilóták szakmai ajánlásai bármilyen súllyal nyomtak volna a latba. Ergo az egész folyamat parasztvakítás volt.
Szemben a mostani folyamatokkal. Kevesebb sajtó és nagyközönség számára nyilvános háttérinfókkal és eseményekkel, de a palettán elérhető, szakmai szempontból legjobb döntésekkel. Én ilyen optimális döntésnek látok minden, az utóbbi időben történt beszerzést. Ha valamit nem helyeslek, az inkább a beszerzés elmaradása (pl. drónok), netán késése, vagy mennyiségi korlátai.
Valahol a kettő között van az ideális nyitottság/szakmaiság arány. Ha legalább arról lenne nyilvános információ a beszerzések előtt, hogy a honvédség teszteli az adott körben megvásárolandó fegyverek/rendszerek elérhető csoportját, akkor sokkal könnyebben elfogadtatható lenne a közvélemény számára egy-egy végeredmény. Azért minden tűnik "optimális döntés"-nek, de ezt itt a fórumon pár topicban Te is láthatod (v.ö.: Gestamen-fegyverek kontra CZ licenszgyártás, L-39NG beszerzés, stb.). Abban egyetértünk, hogy öröm látni a haladást, de egy kicsit több transzparencia és egy kicsit kevesebb titkolózás jót tenne a Honvédség és a Zrínyi PR-nak.

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 085
2 630
113
Valahol a kettő között van az ideális nyitottság/szakmaiság arány. Ha legalább arról lenne nyilvános információ a beszerzések előtt, hogy a honvédség teszteli az adott körben megvásárolandó fegyverek/rendszerek elérhető csoportját, akkor sokkal könnyebben elfogadtatható lenne a közvélemény számára egy-egy végeredmény. Azért minden tűnik "optimális döntés"-nek, de ezt itt a fórumon pár topicban Te is láthatod (v.ö.: Gestamen-fegyverek kontra CZ licenszgyártás, L-39NG beszerzés, stb.). Abban egyetértünk, hogy öröm látni a haladást, de egy kicsit több transzparencia és egy kicsit kevesebb titkolózás jót tenne a Honvédség és a Zrínyi PR-nak.
Igazad van, a Gestamen - L-39 beszerzést el is felejtettem. Csak az igazán jó döntések lebegtek a szemem előtt: Leo-2 a7hu, PzH-2000, H-145M, NASAMS... és a sort még bőven lehetne folytatni.
Elvileg - Maróth mondta - egy szakmai csapat hónapokig folytat megelőző felmérést egy-egy beszerzés előtt. De szerintem ez látszik is a beszerzett eszközök fajtáján és mennyiségén. Lehet, hogy a drónoknál is így lesz.

Az viszont kicsit érdekes, vagy inkább vicces volt a számomra, hogy nemrég kijelentették: az ukrajnai háború első fél éve után jól körvonalazódik, hogy a Bayraktar mennyire kiváló drón. Hát, b@ssza meg... az azeri - örmény háború után is le lehetett volna vonni ezt a következtetést évekkel ezelőtt.
A drón téma kapcsán inkább azt látom, hogy addig nem akarnak rendelni semmit, amíg a hazai gyártást le nem zsírozzák. Jobb lett volna inkább ha úgy csinálják, hogy évekkel ezelőtt rendelnek pár eszközt. És ez alatt az idő alatt már gyűlt volna kellő tapasztalat amire lehet alapozni, hogy melyiket lenne ideális üzemeltetni nagyobb számban és gyártani. Szóval szerintem ezt eltaktikázták a fiúk. Valami nagyon huszáros vágás kellene, hogy behozzuk a lemaradást.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 785
39 143
113
Igazad van, a Gestamen - L-39 beszerzést el is felejtettem. Csak az igazán jó döntések lebegtek a szemem előtt: Leo-2 a7hu, PzH-2000, H-145M, NASAMS... és a sort még bőven lehetne folytatni.
Elvileg - Maróth mondta - egy szakmai csapat hónapokig folytat megelőző felmérést egy-egy beszerzés előtt. De szerintem ez látszik is a beszerzett eszközök fajtáján és mennyiségén. Lehet, hogy a drónoknál is így lesz.

Az viszont kicsit érdekes, vagy inkább vicces volt a számomra, hogy nemrég kijelentették: az ukrajnai háború első fél éve után jól körvonalazódik, hogy a Bayraktar mennyire kiváló drón. Hát, b@ssza meg... az azeri - örmény háború után is le lehetett volna vonni ezt a következtetést évekkel ezelőtt.
A drón téma kapcsán inkább azt látom, hogy addig nem akarnak rendelni semmit, amíg a hazai gyártást le nem zsírozzák. Jobb lett volna inkább ha úgy csinálják, hogy évekkel ezelőtt rendelnek pár eszközt. És ez alatt az idő alatt már gyűlt volna kellő tapasztalat amire lehet alapozni, hogy melyiket lenne ideális üzemeltetni nagyobb számban és gyártani. Szóval szerintem ezt eltaktikázták a fiúk. Valami nagyon huszáros vágás kellene, hogy behozzuk a lemaradást.
Az ukrán háború pont nem jó példa a bajraktár drónok sikerére, mert az oroszok lelüvöldözik üket szép sorjában, kárt meg nem sokat okoztak.
A Leo-2 méregdrága, dehát mink mán lassan német tartomány leszünk, szóba nem is jött más lehetőség.. A koreai tank szerintem költséghatékonyabb.
A koreai önjáró lövegről ugyanez a véleményem, főleg ha nagy tételben rendelik őket, ahogy a lengyelek tették. A Gestamennel meg kell várni a cspatpróbákat, lehet hogy jó lesz az még. Kiképzőgépre is szükség van, főleg ha lesz még egypár új Griffmadár század.

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 085
2 630
113
Az ukrán háború pont nem jó példa a bajraktár drónok sikerére, mert az oroszok lelüvöldözik üket szép sorjában, kárt meg nem sokat okoztak.
A Leo-2 méregdrága, dehát mink mán lassan német tartomány leszünk, szóba nem is jött más lehetőség.. A koreai tank szerintem költséghatékonyabb.
A koreai önjáró lövegről ugyanez a véleményem, főleg ha nagy tételben rendelik őket, ahogy a lengyelek tették. A Gestamennel meg kell várni a cspatpróbákat, lehet hogy jó lesz az még. Kiképzőgépre is szükség van, főleg ha lesz még egypár új Griffmadár század.
Bayraktar: a háború elején szép sikereket arattak, az ukik még dalt is írtak hozzá. De a bődületes orosz technikai és mennyiségi fölény szép lassan megeszi őket.

A koreai papíron lehet, hogy jó, de én nem vennék tőlük haditechnikát. Messze vannak. A németek meg itt vannak a szomszédban. Ezek nem Hyundai gépkocsi, amiknek könnyebb és egyszerűbb a logisztikai ellátása mert sok van belőlük világszerte. Macerás, pláne háborús helyzetben amikor közlekedési útvonalak eleve nehézkesebben járhatók. Csak egy esetben lenne létjogosultságuk, ez pedig a hazai gyártás. De erről nincs szó.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 066
130 068
113
Bayraktar: a háború elején szép sikereket arattak, az ukik még dalt is írtak hozzá. De a bődületes orosz technikai és mennyiségi fölény szép lassan megeszi őket.

A koreai papíron lehet, hogy jó, de én nem vennék tőlük haditechnikát. Messze vannak. A németek meg itt vannak a szomszédban. Ezek nem Hyundai gépkocsi, amiknek könnyebb és egyszerűbb a logisztikai ellátása mert sok van belőlük világszerte. Macerás, pláne háborús helyzetben amikor közlekedési útvonalak eleve nehézkesebben járhatók. Csak egy esetben lenne létjogosultságuk, ez pedig a hazai gyártás. De erről nincs szó.
A k9 a világ egyik legnagyobb számban exportált modern önjáró lövege egyébként amit több európai országban is szolgál jelenleg is.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 785
39 143
113

Szerintem a német fegyvereket mi csak az oroszok ellen tudnánk használni, amennyiben sor kerülne valamilyen konfliktusra a szomszédokkal, pl Románia, azonnal letiltanák az alkatrésszállítást.

• Tetszik
Reactions: efott1974

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 531
41 838
113

A honvédségben a parancsnok kvázi istenként dönthet emberek sorsáról​

A veszélyhelyzet miatt csaknem két éve felmondási tilalom van érvényben a honvédségnél: először a koronavírus-járvány, aztán az orosz–ukrán háború adta ehhez a jogalapot. Nem arról van szó, hogy a katonák nem szerelhetnek le, hanem arról, hogy ez csak a parancsnokuk engedélyével lehetséges, miközben a lejáró szerződések is automatikusan meghosszabbodnak. Fegyverpénz ide, béremelés oda, akadnak olyanok, akik elhagynák a honvédséget, mégsem tehetik meg. A Telexnek nyilatkozó jogász szerint azoknak, akik katonának álltak, tudniuk kellett, hogy az egyenruhás hivatás extra korlátozásokkal járhat, de így is kérdés, meddig használhatja az állam eszközként a polgárait.

beat

Well-Known Member
2012. január 25.
1 085
2 630
113
Szerintem a német fegyvereket mi csak az oroszok ellen tudnánk használni, amennyiben sor kerülne valamilyen konfliktusra a szomszédokkal, pl Románia, azonnal letiltanák az alkatrésszállítást.
Az 1944-es román kiugrás emlékére... Nem osztom a vélelmedet. Ha mégis megtennék, akkor az csak a globalista főnökeinknek lenne köszönhető. Bár a végeredmény akkor is ugyanaz.

• Tetszik
Reactions: Pogány

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 324
96 648
113
Ahogy mondani szokták: "érdemei elismerése mellett megköszönték a munkáját".
2010ben a kormányváltáskor váltottak. A Honvédség parancsnokát, minden kormányváltáskor cserélik.

2016-18 közt Maróth felvette a csapatába. Az utóbbi pár évben már papíron is a helyettese volt. Ennek az utóbbi 4-6 évnek szól a kitüntetése.
Egyébként továbbra is Maróthnak melózik, nem bocsátották el.

• Tetszik
Reactions: borisz and beat

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 324
96 648
113
Vicces lenne, de ez nincs így.

2021 majus
A török Bayraktar TB2-es drónok lehengerlő teljesítményt nyújtottak azeri oldalon a Hegyi-Karabah konfliktusban, ezért a magyar kormány érdeklődését is felkelthetté

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 324
96 648
113
  • Tetszik
Reactions: beat

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 281
4 721
113
Sztem ez nem kontra. Paralell fut a kettő.
Persze, látom, csak az a kérdés, hogy ez "optimális döntés" kategória-e? Én nem tudom szakmailag megítélni, nem foglalnék benne állást, csak azt olvastam a topicban, hogy vannak érvek pro és kontra is a majdnem párhuzamos fejlesztés értelmezésében.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 253
34 803
113
Vicces lenne, de ez nincs így.

2021 majus
A török Bayraktar TB2-es drónok lehengerlő teljesítményt nyújtottak azeri oldalon a Hegyi-Karabah konfliktusban, ezért a magyar kormány érdeklődését is felkelthetté

Maróth Gáspár megerősített egy korábbi értesülést is, mely szerint Magyarország Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal, ez az információ a Rheinmetall idei befektetői konferencia-beszélgetésén csúszott ki. Hozzátette: várhatóan a héten lesz erről hivatalos bejelentés is, amely gyártásról is szól majd.

Tehát holnap, mivel péntek a bejelentések napja :D

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 531
41 838
113
Maróth Gáspár megerősített egy korábbi értesülést is, mely szerint Magyarország Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal, ez az információ a Rheinmetall idei befektetői konferencia-beszélgetésén csúszott ki. Hozzátette: várhatóan a héten lesz erről hivatalos bejelentés is, amely gyártásról is szól majd.

Tehát holnap, mivel péntek a bejelentések napja :D
ez egy több mint egy éves cikk... :D

Portfolio

2021. május 17. 10:38