A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

K

kamm

Guest
aha.hulye vagy.Hermes dronon szerinted egy 2084 radar van?Ja,nem.2084 egy földi celfeldetito radar?Ja,nem.Tuzersegi tuzbemeronek használható,de földi celfelderitonek nem.

Az a franya nyelvtudas teljes hianya... WLR = weapon locator radar (mode)
Felderitesrol volt szo.

Igen, ez korrektül megfogalmazott álláspont kamm trollkodásával ellentétben.
Ami konkretan ugyanazt mondja, mint en. Nevezetesen, hogy hulyeseget allitottal.
Hiaba udvarolsz, ez a hajo mar partot fogott. :p

Mi az, ami miatt jobban állunk, mint ahogy gondolom? Mivel tudjuk megoldani, hogy egy "ágyúlövésnél" messzebbre, mélyebbre lássunk?
Itt van az eb elhantolva: hogy ugyan fogalmad nincs, de ettol fuggetlenul rendszeresen tudobol nyilatkozol mindenfelerol, amirol nem is lehet konkret informaciod, ahogy egyikunknek sem, mert ezt mar - logikusan - a minositett fajta.
Ha nem 'deklaralnad' ezeket, akkor nem is bosszantana sokunkat...

Miért, rakétatüzérségünk már van? :oops:
Lotus-erteku valasz, mindent visz! :D
Autos-kartya-kvartett-piros-hatlap-306472185738468.jpg

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 258
33 561
113
Azt nézegettem, hogy L-39NG még egy Arexis konténert is elbírna (350kg), de az ELTA-nak vannak kisebb 100 kg körüli zavaró konténerei - azokkal kiegészülve talán tudna front közelébe repkedni a mélyebbre benézegetve a felderítő konténerekkel...
Ha csak nem kezdi el önmagát zavarni, mint ahogy B-1-es korai verzióval történt... :D
Ja. Csak a zavaró adót is be lehet mérni.Egy vadász meg lefuttatja IR AAMmel,vagy ágyúval.Eselye sincs szegény L39nek menekülni.

• Szomorú
Reactions: bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 692
42 126
113
Honnan van az kiválló ötleted, hogy egy nyilvános fórumon kell itt bárkinek is beszámolnia a MH teljes (!!!) felderítő képeségéről?
Nyilván csak a nyilvánosokról beszélünk. "Szakszerűen" nem is jött válasz...
A kérdésem csak arra vonatkozott, hogy esetleg egy eszköz beszerzésre (pl. drón) utalt ami előbb utóbb bejelentenek, bemutatnak.
A nincs válasz is válasz - megértettem.
Az összes nyilvános, és nem nyilvános fegyverraktárunk GPS koordinátáját ne dobják be az illetékesek?
Ezt sem fogja ide kiírni senki, ezt nem is kérdeztem.
Ja. Csak a zavaró adót is be lehet mérni.Egy vadász meg lefuttatja IR AAMmel,vagy ágyúval.Eselye sincs szegény L39nek menekülni.
Akkor meg végképp nem tudom mire lesz jó a felderítő L-39NG... :confused:

• Tetszik
Reactions: Ocses

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 692
42 126
113
Itt van az eb elhantolva: hogy ugyan fogalmad nincs, de ettol fuggetlenul rendszeresen tudobol nyilatkozol mindenfelerol, amirol nem is lehet konkret informaciod, ahogy egyikunknek sem, mert ezt mar - logikusan - a minositett fajta.
Ha nem 'deklaralnad' ezeket, akkor nem is bosszantana sokunkat...
Itt szinte mindenki open source anyagokkal "dolgozik" és alkot véleményt. Te is!
Mindenki nyilvános információkkal a többé-kevésbé megalapozott véleményét mondja - én is ezt teszem.
A nyíltan rendelkezésre álló információk alapján mondom, hogy gyenge földi célokat érintő felderítő képességünk.
@krisss nyilván többet tud, szóval neki elhiszem, hogy "jobban állunk", mint ahogy az kívülről látszik. A fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan "kívülről" is jobban fog kinézni a helyzet pár év múlva.

A te mondandódban is többnyire stílus gáz, nem az amit mondasz. Emiatt küldenek időnként pihenőre, de nem segít rajtad láthatóan: továbbra is kötekszel, személyeskedsz, trollkodsz.
A "monomániáid" is ugyan ilyen stílusban nyomatod és még nagyobb "magabiztossággal", mint ahogy szerinted én teszem. Gondolom ugyanezt magadban nem zavar, csak másban...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 258
33 561
113
Az a counter batteryhez van tűzeszköz felderítés de nem célfelderítés.

A célfelderítésnek a radar csak kis része, főleg ha nagy távolságú precíziós csapásméréshez kell céladat.
Kamm ugyan tud angolul,de magyarul se tudja,hogy az a fogalom mit jelent.
Mélységi felderítő Rajna meg gondolom ma is van tüzérségi megfigyelő képzés

K

kamm

Guest
Az a counter batteryhez van tűzeszköz felderítés de nem célfelderítés.
Igen, ahogy irtam feljebb, a tuznyitas utanra. Az is a felderites resze.
A célfelderítésnek a radar csak kis része, főleg ha nagy távolságú precíziós csapásméréshez kell céladat.
Vilagos, de ezzel csak azt erzekeltettem, hogy szemben a teves kijelentessel, tobb opcio is van, mindegyiknek megvan a helye a sakktablan, a feljebb is emlitett dronoknak is, bar ahogyan irtam is, azok sem silver bullet, hanem egy a sok eszkoz kozul (nem veletlenul eroltetik a sajat muholdat sem, az kulonosen robusztus kepessegeket adna.)

Kamm ugyan tud angolul,
Sot, meg tovabbi 2-3 nyelven is. :p :p

de magyarul se tudja,hogy az a fogalom mit jelent.
Lasd fenn, ha valaki nem erti, mi micsoda, az ezek szerint nem en vagyok. :p
Meg mindig felderito kepessegekrol van szo, amibe rengeteg minden beletartozik. Pontosan ezert irritalt, amikor a szokasos olvtars megint a teves lozungjait deklaralta a temaban.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 258
33 561
113
Kamm ugyan tud angolul,de magyarul se tudja,hogy az a fogalom mit jelent.
Nyamvadt teló.Rajnak.A Patria mélységi felderítőink szánt cucca meg be lett mutatva kiállításon a nagyközönségnek is.

K

kamm

Guest
Itt szinte mindenki open source anyagokkal "dolgozik" és alkot véleményt. Te is!
Mindenki nyilvános információkkal a többé-kevésbé megalapozott véleményét mondja - én is ezt teszem.
A nyíltan rendelkezésre álló információk alapján mondom, hogy gyenge földi célokat érintő felderítő képességünk.
@krisss nyilván többet tud, szóval neki elhiszem, hogy "jobban állunk", mint ahogy az kívülről látszik. A fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan "kívülről" is jobban fog kinézni a helyzet pár év múlva.

A te mondandódban is többnyire stílus gáz, nem az amit mondasz. Emiatt küldenek időnként pihenőre, de nem segít rajtad láthatóan: továbbra is kötekszel, személyeskedsz, trollkodsz.
A "monomániáid" is ugyan ilyen stílusban nyomatod és még nagyobb "magabiztossággal", mint ahogy szerinted én teszem. Gondolom ugyanezt magadban nem zavar, csak másban...

Es jon a szokasos magyarazkodas... a lenyeg ugyanaz: nem volt igaz, amit hatarozottan kijelentettel a felderito kepessegekrol, mint valamifele tenyt.
Ennyi volt a lenyeg, haladjunk.

• Tetszik
Reactions: L.O.B
K

Kopi2000

Guest
Azt nézegettem, hogy L-39NG még egy Arexis konténert is elbírna (350kg), de az ELTA-nak vannak kisebb 100 kg körüli zavaró konténerei - azokkal kiegészülve talán tudna front közelébe repkedni a mélyebbre benézegetve a felderítő konténerekkel...
Ha csak nem kezdi el önmagát zavarni, mint ahogy B-1-es korai verzióval történt... :D
Ennek a projektnek egy korszeru harcteren kb. 00 harcerteke lenne... Inkabb vennenk nagyteljesitmenyu, felderito dronokat... Ennek az emberes-repulos kombonak mindene korlatozott, a hatotavolsaga, a tulelo kepessege es a jarorozesi lehetosege is.. Semmire sem jo a kozpenz maganositasan kivul...

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 692
42 126
113
Ennek a projektnek egy korszeru harcteren kb. 00 harcerteke lenne... Inkabb vennenk nagyteljesitmenyu, felderito dronokat...
Próbáltam értelmet találni ennek projektnek, de feladom: akár, hogy kombináljuk nem sokáig maradna egy darabban ez a gép a harctéren. A drónokat is lelövik előbb-utóbb, de L-39-essel még pilótát is vesztük... :(

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 850
12 233
113
Volt itt tegnap egy link @Pogány jóvoltából a harctéri szenzorhálózatokról, amit mostanra nem látok. :( Melyik topikban találom?

K

kamm

Guest

"A közös megegyezés pedig azt jelenti, hogy az állományparancsnoknak hozzá kell járulnia a távozáshoz, a főtisztek esetén pedig a vezérkari főnöknek kell engedélyezni a kilépést.
Rendkívül ritka, hogy valakit elengednek, én magam is hiába kértem, a parancsnokom különösebb indoklás nélkül megtagadta
– jegyezte meg a forrásunk, aki szerint egyértelműen a fluktuációt akarják így megállítani. „Elapadt a jelentkezők száma, ezért akarják bármi áron megtartani az embereket. A mi dandárunknál 2020-ban még ötször tudtunk alapkiképzést tartani összesen ötszáz jelentkezőnek, idén eddig egy kiképzés jött össze, mindössze negyven fővel” – hozott fel egy példát. Állítása szerint hatalmas a politikai nyomás a parancsnokokon, hogy ne engedjék el az elvágyókat, így csak kivételes esetekben járulnak hozzá a távozáshoz, például, amikor valaki a beteg családtagja ápolására hivatkozva kéri a leszerelését.

A katonák leginkább a túlterheltség és az alacsony bérezés miatt hagynák ott a honvédséget. A veszélyhelyzetben ugyanis megnövelték a szolgálatteljesítési kötelezettség idejét, ami a heti 60 órát is elérheti, noha korábban az általános szolgálati rendben 40 órát kellett szolgálatba lenniük.

Tavaly év végén, amikor a koronavírus-járvány miatt akkor már másfél éve tartó felmondási tilalom apropóján beszámoltunk a helyzetről, Szenes Zoltán korábbi vezérkari főnök azt mondta nekünk, érdemes lenne az érintetteknek az Alkotmánybírósághoz fordulniuk azzal kapcsolatban, hogy meddig korlátozhatók az egyén jogai."

• Tetszik
Reactions: Venom85 and L.O.B

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 208
2 704
113
Itt most a választási lehetőségről van szó nem a kényszerről, egy 10 milliós Magyarország nem fog tudni egy tömeg hadsereget felállítani és amennyiben úgy dönt,hogy nem csak egy jelképes haderőt akar fenntartani hanem egy olyan hadsereget amely valós harcértékkel bír és képes megvédeni az országot akkor egyetlen lehetősége marad egy relatíve kis létszámú de magasan képzett profi és a lehetőségek szerint a legmodernebb harceszközökkel felszerelt hadsereg, ebből következik, hogy ezeket a katonákat a lehető legjobban meg kell védeni,,,,
Pont az ukran balhe tanulsaga az, hogy a fent leirt koncepcio teves volt es kellenek a tamogato teruletvedelmi/tartalekos/soros egysegek is. Ez van sajnos :( Modositani kell mindig a koncepciokat a legaktualisabb tapasztalatok alapjan. (nem a katonak vedelmerol irok hanem a letszamokrol)