Sztem nagyon is érthető, pont hogy figyeltek erre, amikor összerakták, sőt meg is hirdették. 2026-28-ra a térségnek egy meghatározó haderejét legyen és amellé működjön egy exportképes, nyereséget termelő hadiiparunk, ami a magyar igények kritikus pontjait a lehetőségekhez mérten lefedi. Valamint javítsa Magyarország geopolitikai lehetőségeit.
Amiben a legnagyobb deficit van az legnépszerűbb vád. Ez nem haderőfejlesztés, hanem politikai szívességvásárlás. Hát lehet én vagyok vak, de semmilyen politikai szívességet nem sikerült vásárolnunk az elmúlt években. Mind az USA, mind a német kapcsolat mélyponton vagy ahhoz közel van.
Sztem nagy előnye a programnak, hogy a napi politikát lexarja és hosszú távú geopolitikai érdekek mentén kerestük a partnereinket.
A pénzügyi részét sztem a számok igazolják. A gazdasági visszaesések ellenére nincs törés a pénzügyi háttérben, sem a Covid, sem a háború nem akasztotta meg, sőt szükség esetén van azonnali tőkeinjekció. Ettől függetlenül nincs habzsi-dőzsi, nem jut sok fontos tételre elég manna, de azért vannak felelős vezetők HM, MH oldalon, hogy priorizáljanak,, a PM , amit tudott, azt megtett. Ennél nagyobb költségvetési emelkedést senki se várjon, ha marad a tempó az is feszített költségvetési tervezést igényel.
Oké, de mi történt???
Béremelés. 16 körül egyszer nagyobb, azóta döcögve, de a 20- as egyszeri tűzoltás után, idén azért odatettek egy rövid távú és jelentős emelést. Sztem a 22-es évben a fegyverpenzt figyelembe véve a katonáknak nőtt az egyik legjobban, a bére. Ez sem jelenti. hogy most aztán milyen fasza, mert mélyről jön, de van szándék, még az idei xar költségvetési helyzet ellenére is. ( Nem akarok irritáló lenni, mert biztos van aki nagyon xarul képes, de az összkép és a trend mégis ez)
Megalkották a tartalékos rendszert. Aminek fontosságát az ukrán háború igazolja. 0-ról, +11.000 fő. Messze nincs kész, sem létszám, sem képzés, sem felszerelés,sem ellátott feladatok. De lassan nem teher, hanem segítség a katonák számára. Határ, katasztrófahelyzetek, missziók, Koszovó.
Infrastruktúra
3 reptér fejlesztése zajlik, fejlesztik a kiképzési központokat,halad a laktanyafelújítási program, és ha minden igaz jövőre az új loveszdandárokhoz kijelölésre kerülnek régi -új laktanyák. Persze be lehet tenni most is penészes, lelakott épületfotókat, de ez nem cáfolja azt, hogy tervezett nagyszabású építkezés zajlik. szemben 30-40 év lassú lerohadásával.
Hadiipar
Nem megyek bele. mert sztem önmagáért beszél. A totál 0-ról indulva, nézzük a termelő üzemeket itthon.
2 működik, 2 hamarosan, 2 2-3 év múlva. Ehhez odatehetjük az Aero Vodochodyt.
Ezenfelül lesz Embeaert mérnöki iroda, van a hadiiparhoz kapcsolódó, kapcsolható egyéb üzem, Rába, szlovén repülőgép gyár, Magnus. Nos ha 15-ben készítesz 1 összefoglalt, akkor egy laza 0-át elég lett volna odaírni, ha a himzőképesség megújítását nem gondoljunk fejlesztésnek.
Konkrét technika
Mi jött?
1. Mistral felújítás, Mistral 3 beszerzés ( nincs normális platformra telepítve. Nem 1-2 év de mind a Lynxeken, mind az új 4x4-esejen megjelenik)
2. A319, Dassault Falcoin 7x, A330. Ezeken megjelent a BIRD védelmi rendszer is.
3. CZ fegyverek. Ezek lassan már mindenhol ott vannak és befejeződik a csere.
4. Polaris. Jó ez nem világ!egváltó,.
5. H145.. teljes a létszám, modern szenzorok, nagy potenciál, de kevés fegyver. Igen a rakéták, nemcsak a Spike bántóan hiányoznak.
6. Mi24 felújítás. Ez tűzoltás volt. Lett éjszakai bevethetőség, de korlátozott a fegyver, raketaválaszték. Nincs elfelejtve, többször utaltak rá, de erre eddig ennyi zsé jutott.
7. Leopárd. A4 aktívan használva,
8. Pzh2000. Megjelent, folyamatában. 5+.
9. Büffel. 1+ folyamatban.
10. SAMOC lassan pipa.
11. CG aktívan használva.
12. Lynx 2+, ez a kivétel. Nagyon gyorsan megjött.
12. Gidrán 10+40, 300-ig.
13. Zlin
14. Egyéni felszerelések. Elindult.
Mi jön?
1. KC-390 2 éven belül.
2 H225M remélhetőleg 1 év múlva.
3 Leopárd A7. Remélhetőleg 1 év múlva
4. Leguan-Wisent 1-2 év múlva.
5. ELM-2084, NASAMS, AMRAAM. Jövőre.
6. NMS jövőre?
7. Spike jövőre?
8. Gripen modernizáció jövőre, IRIS-T, METEOR 1-2 év.
9. Vontatott 120-as aknavető. Talán még idén?
10. L-39NG.1-2 év.
11. RGW. 1-2 év.
12. Lengyel, izraeli, török drónok
Mi várható?
1. Gestamen.( Sokan mondják kell a fasznak, sztem még pont is alapfegyverek hazai gyártáa és fejlesztése kötelező feladat)
2. Skyranger 25-26-ra
3. Rakétatüzérség
4. MANPADS. Ez elég égető!!!
5. Hitron, jó soká.
6. Minden ami RM. Pl. HX 3 önjáró löveg, Mission Master ugye már teszteljük., HERO drón
7. Még 1 század vadász.
És a lista nem teljes. Persze sok eszközhöz hiányoznak fegyverek, egy hétvégi bevásárláshoz lassú, de program rohadtul nem bukott el, halad. Ilyen átfogó fejlesztést senki sem várt és persze menet közben mki étvágya megnőtt.
A kriitika, hogy nem ma nem alkalmas egy háborúra a Honvédség jogos, 26-28-ban is korlátozottan lesz. Nem mintha a háború lenne a cél. Korlátozottan lesz, de minden szomszédunknál szemben potens elrettentő erejű lehet. Igen addigra simán lezüllhet az ukrán sereg is a mai szinvonalrol. Nem fognak mindig havonta 5-20 mrd dollárt beletenni. Márpedig önállóan pár év és összeomlik.
Tehát a Zrínyi nem az idei háborúra készül, nem is a 28-as háborúra, semmilyen háborúra. De teremthet olyan védelmi képességét amivel elkerülhetjük a háborút, novelhetjük a hadiipari. geopolitikai befolyásunk mozgásterünk és erőt ad a magyar érdekképviseletnek, külpolitikának.