Hogyne lenne. Az angoloktól kapott inkurrencia pl. , még politikailag sem került semmibe.
Meg lehet találni azokat a pontokat, amelyeken tényleg ingyen lehetne számunkra használható cuccokat.
Én is nagy híve vagyok a modern rendszereknek, de szerintem nagyon is szükség lenne a használt kiegészítőknek. Ha ideiglenes megoldást is jelentenének, akkor is pénzt spórolnánk velük.
Tessék megnézni az izraeli, vagy finn haderőt. Telis tele vannak a NATO tagországok levetett "szarjaival".
És nem véletlenül néznek rájuk a leghatékonyabb haderőkként.
A finnek pl. kimondottan durvajó üzleteket kötöttek.
Igazság szerint, ha fel lehet róni valamit Maróthnak, akkor az az, hogy ezeket a "lepattanókat" nem szedte össze.
Itt most nem arra gondolok, hogy lerozsdalt M60-as harckocsikat kellene megvenni, hanem felkutatni az olyan lehetőségeket, amelyek alkalmasak minimális kompromisszumokal a rendszerbe való illesztésre.
Mikre gondolok?
- már a háború előtt el lehetett volna hozni az M777-eket az amerikaiaktól.
De a hasznalt 105-ösöknek is lenne értelme.
- mint kiderült a RM raktáraiban vannak még A4-k (ezekből kaptak a csehek meg a szlovákok is), ha másnak nem, akkor műszaki járművekként lehetne később felhasználni őket.
- az EDA programban logisztikai felszereléshez lehetne hozzájutni
- a Fuchsok mai napig gyártásban vannak. A logisztikájuk megoldott. A németeknek többszáz van letárolva.
A BTR helyett minden szempontból megfelelő lett volna/lenne.
- az angoloknál óriás garázsvásár van.
Évekig 0 kilóméteres technikákat kótyavetyéltek el. Pl. a jobbkormányos HX-eket csomagban lehetett volna behozni. A Rába meg pillanatok alatt rakja át a kormányzást.
- az M270/MARS -ból már régen lehetne modern, vagy modernizálható rakétatüzérségünk. Még ha csak 10-15 éves viszonylatban is. De a modern utód valószínűleg ugyan azt a kazetta rendszert használná. Ergo lényegében logisztikailag részben folytonos rendszert lehetne felépíteni.
-stb-stb
Persze ezek döntő többsége tényleg pénzbe került volna, de több ellentételezési lehetőség is lenne erre a donor haderővel kötött megállapodásokkal.