Én azt látom, hogy hazánk kissé elszigetelődött. Persze a látszatkapcsolatok megvannak, de semmi több. Orbán az utóbbi években az oroszok felé húz. Értem, hogy miért, de az oroszokkal jelenleg nem sokan szimpatizálnak. Köztük az usa, és nyugat európa sem. Nemrég olvastam valahol, egy amcsi politikus nyilatkozta, hogy az usaval való kapcsolatunk javítható ha veszünk egy pár F-16-ost. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az amcsiktól kell venni bármit, de kereshetünk más gyártókat, nyugat eu-ból, lengyelektől mit tudom én. Miért pont az oroszoktól. Elnézést kérek mindenkitől de ezek állatok, agresszív, barbár emberek. Ha lehet ne ezek felé húzzunk már. Bocsánat.
<blockquote>Nem uszítunk népcsoportok ellen.
-Mack-
</blockquote>
Fussunk neki újra mert törölve lett a tömör verzióm.
Nem egészen egyértelmű, hogy Orbán ki felé húz. Paks egy olyan üzlet ami a villamos topikban már n+1 le lett vezetve, hogy jelenleg mennyire ésszerű döntésnek bizonyul. Továbbá gyanúsan az összeg mást is magába foglal, de ezt a jelenlegi környezetben jobb titokban tartani.
Ezen felül másban nem kapcsolható az oroszokhoz, mert "ne azt nézzék amit mondok, hanem amit teszek".
Az elszigeteltség egyrészt viszonylagos, másrészt erre a propaganda nagyon rájátszik. Szerény véleményem szerint nem vagyunk elszigetelve, az oroszok látják a szorított helyzetünket, Nyugat-Európa pedig lázgörcsös állapotban készül saját helyzete stabilizálására aminek pl. az angolok nem látták sem a végét, sem a hogyanját ezért léptek. Konkrétumként a Balkánon kiépített befolyásunkat (pl. Macedónia rendesen tartotta a hátát kérésünkre, bár segítettük is őket).
Az oroszokkal csak pl. a németek szimpatizálnak, nyilván azért mert barbár emberek (nem azok szvsz, Budapesten is él nem egy-kettő és jók a tapasztalataim ezidáig). De ha azok is, nem egészen releváns a barbárságuk ha jó üzleteket lehet velük kötni a saját érdekeink mentén.
Az USA jelenlegi tapasztalataink alapján jóval rámenősebben próbálja befolyásolni a magyar vezetés döntéseit, és ez a legritkább esetben esik egybe a mi költségvetésünk és/vagy biztonságunk érdekeivel. Ez sajnos a legtöbb európai gyártó termékeit is kizárja, mert nagy arányban használnak amerikai alrendszereket amelyek szervizelésének, leszállításának akadályozásán keresztül újabb helyen tudnak nyomást gyakorolni. (Másrészt nincs kimondva, de a legvadabb NATO-párti embernek is nyilvánvaló szokott lenni pl. Lengyelország teljes USA-alávetettsége.)
Ez információim szerint orosz részről nem mutatkozik. Persze ez a későbbiekben változhat, de mivel jósok nem lévén a jövőbe sem látunk, meglehetősen az oroszok felé billen a mérleg nyelve a most meghozandó döntések tekintetében.
Persze ők meg a tech transzfert nem fogják vállalni, szóval tényleg hosszú távon építkezve ez sem egyszerű ügy.
Még egyszer, a pillanatnyi szimpátia vagy ellenszenv múló tünemény, a pénz és az erő írja az igazi szabályokat nem a hangzatos nagy szavak.
Köszi a figyelmet.