A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 433
113
Mackensen

Nem azt mondtam,hogy nincs köze a T-72-höz hanem azt,hogy nem lehet egy T-72-t T-90-re modernizálni.Úgy tudom,hogy a teknő páncélzatának összetétele sem azonos így a hasonlóság csak  a formában lehet.De ha a teknő teljesen azonos is akkor sem lehetséges a dolog mert át kéne építeni a fél harckocsit(a teknőn kívül mindent) ami meg már nem a modernizálás kategóriája.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
946
113
Szerintem simán át lehet, csak a végén annyi meló lenne vele, meg csere, hogy olcsóbb lenne vagy kb. ua., ha új T90-est vesz az ember...

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Ok, ez nem jött le elsőre a válaszodból. Végül is mind1, eladják őket és nem modernizálják.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 433
113
A hülyeség ennek a megjegyzésnek szólt:"(amely tulajdonképpen egy, a <a title="T–80" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/T%E2%80%9380" target="_blank">T–80</a>-as sikeresebb elemeit felhasználó, modernizált <a title="T–72" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/T%E2%80%9372" target="_blank">T–72</a>-es)."

xfotel

Member
2013. április 10.
955
9
18
Hans said
Azért vicces az, hogy itt sokan olyan világban élnek, hogy el tudnak képzelni egy magyar vs. román háborút (akár Székelyföld, akár bármi miatt).

nemrég volt egy uniós gyűlés csauseszku egykori bukaresti palotájában, voltak vagy ötszázan, és abban a bitang nagy épületben egy klotyó volt (nem férfi-női, hanem egy darab), én ezt találom viccesnek. magyar állampolgár nem tarthat fegyvert, van egy katasztrófavédelmi/demonstrátor hadseregünk, a huszonegyedik században alapvető emberi jogokkal nem élhetnek a magyarok a környező európai országokban ha épp meg nem verik őket, miközben afganisztánban mi vagyunk a világ legjobb katonái, én ezt találom viccesnek. így tehát, miközben ezerrel arra kellene fókuszálnunk hogy bmw-terepjárókból bégessünk, és ne tudjuk elképzelni ami a történelem és lehetséges jövő, amúgy korántsem zár ki, mint ahogy azt sem, hogy egy budi lesz bukarest legmenőbb palotájában jóval azután is hogy az európai unió már nem létezik, hosszabb távon alapvetően megváltozhat, hogy mi vicces és mi nem, szlovák barátom.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 920
4 710
113
Hát ha úgy vesszük a Leo 2 is a Leo 1 sikeresebb elemeit felhasznált Panther. : )

Remélem, mire az utolsó t72-es elhagyja az országot már itt lesz az első 50 a megrendelt 300 váltótípusból! : )

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
zotyek78 said
<blockquote>danielblack said
Ami rendelkezésre áll, használhatóvá tehető viszonylag kis ráfordítással, és HAZAI keretek között, azt nem szabad elkótyavetyélni. Pláne ha regionális szinten még mindig ér valamit. Irak a mai napig gond nélkül használja azt 77 db t-72-őt amit felújítottunk nekik a szoci kormány idején. Mivel a harci helikopteres képességünkről is múlt időben beszélhetünk, így még inkább fontosnak tartom a T-72-esek reaktiválását. Előző lapon már kifejtettem miért. Ha rendelkezésre áll valakinek 1-2 zászlóaljnyi T-72 azzal nem lehet nem számolni. Mivel váltótípus nem lesz még jó ideig, és ha lesz is akkor is nevetséges mennyiségben, ezért mindenképpen reaktiválnék... 

Erőssen +1... Illetve tényleg nem tartom olyan lehetetlennek, hogy a horvátokkal vagy a lengyelekkel ne tudnánk egy nagyon jó üzletet csinálni arra, hogy ezeket modernizáljuk is... Regionálisan, a térségben ez így bármelyik szomszédunk arzenáljával összemérhető szintű lenne.

@Hans

Háborúkat nem feltétlenül akkor szoktak indítani csak, "ha szárnyal a GDP"... :)

Erdélyt meg azért hozom fel -többek között- én is, mint leglehetségesebb konfliktus forrást, mert ott a legvalószinübb, hogy előbb-utóbb betelik a pohár és arra meg a románok is kimutatják a foguk fehérjét... Vagy inkább had fogalmazzak úgy, hogy "Bukarest, mert a kettő nem teljesen ua.

Azt a részét meg egyszerüen nem értem, hogy mi a gondod az erdélyi magyarokkal, meg hol... De ugyebár (innentől kezdve szvsz persze) minden közösségben, aminek részese vagy, meg kell tenned, amit csak tudsz a többiekért. A legkisebb ilyen közösség a család, de ilyen a munkahely is, illetve a legnagyobbak, aminek részesei vagyunk, az az EU és a NATO. A magyarság pedig tetszik vagy sem, szintén egy közösség, amibe tartozunk. Márpedig, ha ők azt mondják, hogy nekik nem jó ott, nem akarnak románok lenni vagy szlovákok vagy akármi, akkor a többi magyarnak (Magyarország) segíteni kell őket. Ezt rajtunk kívül szerintem minden ország megérti és tudja, még azok is, ahol úgyanúgy volt agymosás a szocializmusban... Csak talán itt azért alakult másképp, mert a politikusok egy része a régi jó hagyományokat követte és jöttek a "azok románok, nehogy már az én adómból éljenek, meg beleszóljanak abba, hogy mi itt hogy élünk", meg hasonló baromságok...</blockquote>
Bocs, de ebben mi a baromság?

Konkrétan, aki nem itt él, nem itt fizet vagy csal el adót, nem itt munkanélküli, nem ide menekült be '20-ban, akár '89-ben,  nem innen menekült el , akár 56-ban, akár 2012-eben, annak milyen erkölcsi alapja van arra, hogy itt szavazzon bármiről is????

Amíg engem nem keres meg a román nagykövet, hogy én is szavazhatok a román választásokon, mivel a nagyapám 20-ban eljött, addig másoknak se kéne ide voksolni.

De igazából nem is naon zavar a dolog, mivel közöttük télleg több a normális ember, mint itt. (rmdsz
sf-wink.gif
)

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
946
113
Leginkább az, hogy egy határon túli magyar nem azért fog egy pártra szavazni, mert ki nyeri a "ki tud többet ígérni ma" játékot, hanem, hogy mit tesz/mit kíván tenni az ő érdekükben... Ha egy párt erre azt mondja, hogy ők nem magyarok, hanem románok, stb., akkor az az ő bajuk... Ezt még lehet, hogy 1-2 választásig meg lehet csinálni, mert nem oszt, nem szoroz, csak amikor már tőlünk nyugatabbra is azt látja majd mindenki, hogy egyre erősebben védik a nemzeti érdekeket, akkor szerinted ez itt mennyire lesz már ciki? Kb. annyira, mint amikor a Thürmer kivonul megint az ÁVÓ egyenruhás kommandójával.

Mégegyszer olvasd el légyszi az előző hozzászólásomban az "szvsz"-től kezdődő részt... Ha még mindig semmi, akkor inkább hagyjuk. :)

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 431
612
113
No és kérdem én, hogy az RMDSZ, a székelyek meg egy bukaresti budi mit keres az MH fejlesztése topikban?

Tekeregjünk vissza hadseregünk (nem) fejlesztéséhez.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
946
113
GrGLy said
No és kérdem én, hogy az RMDSZ, a székelyek meg egy bukaresti budi mit keres az MH fejlesztése topikban?

Speciel a bukaresti budi nagyon ötletes... Tegyük fel, hogy valakit el kell tenni láb alól... Melyik az egyik legalkalmasabb pillanat? No igen, és ha csak 1db WC van, akkor nincs macera avval, hogy melyiken kell robbantani. :)

D

danielblack

Guest
ksspsta said
<blockquote>GrGLy said

Bocs.

Nem lehet ellenségkép nélkül fegyverkezni
sf-wink.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
.</blockquote>

Mekkora igazság!!!  +1
Tudnunk kell, kivel kellhet megmérkőzni a jövőben 
sf-confused.gif

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
946
113
Amúgy... Tfh. nem számít a pénz, sem a beszerzést, sem a fenntartást illetően... Akkor ki mit venne, és abból mennyit? 

D

danielblack

Guest
zotyek78 said
Amúgy... Tfh. nem számít a pénz, sem a beszerzést, sem a fenntartást illetően... Akkor ki mit venne, és abból mennyit? 

+ 14 db Gripen, hozzájuk GBU és JDAM bombákat és kazettás bombákat
+ 120 db Leopard 2A7
+ 3 üteg sz-300
+ 8 üteg Pancir S1
+ 4 dandárra elegendő mennyiségű Cv 90 és Patria Amw különböző változatai

+ 10.000 db G36V és megfelelő személyi felszerelés a katonáknak

+ 24 db Black Hawk, 12 db Mi-171, 12 db AH-1

+  40 db Javelin
+ <i>PG–7VR gránát az Rpg-hez
</i>

+ 40 db 9m133 Kornet
+ 4 db szállító repülő

+ 80 db Rába alvázra szerelt 155mm-es tüzérségi ágyú, modern tűzérfelderítő radar rendszer

+ 40 db Rába alvázra szerelt MLRS

sulyid

Member
2010. április 19.
171
0
16
zotyek78 said
Nem tudom... Én ott kezdeném, hogy lejönnék az anyagról... Az ilyesmivel az a baj, hogy nem több, mint érzelmi recskázás, hogy kinek mi lenne a jó, amiből vita lesz, szóval egyszerűbb a reális viszonyok alapján gondolkodni, nem álomvilágban élni.

Úgyhogy csak reálisan:
- 14 db Griff + fegyverzet (ez szerintem mindenkinél alap), vagy ha nem is szerzünk be több gépet, a repidő DRASZTIKUS növelése, hogy legalább a minőségi előny meglegyen.

- 50 db Leo 2A6

- 100 db Marder

- a légvédelem felélesztése és modernizálása

- páncéltörő fegyverek

- személyi felszerelés ( kézifegyvernek akár licenszben gyártott cz-805 BREN )

- 4 db C-27J + 3 db C-130J

- önjáró tüzérség felélesztése

- minden kerekes szar (brt,brdm) kukázása a picsába, a háborúkat nem az utak mentén vívják meg, hanem akár nyakig a sárban, szétlőtt épületek romjai között

- 14 UH-60, 6 UH-72, 8 AH-1W

Szerintem a fent leírtak bőven megvalósíthatóak egy 10 éves kereten belül úgy, hogy nem roppan bele a gazdaság.

ui: +1: értelmes külpolitika...

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 431
612
113
zotyek78 said
- 25 db. csillagromboló

- 2 db. halálcsillag (egy Tapolcára, a másik Karcagra)

- 23 millió rohamosztagos és a szükséges felszerelések

- Leila hercegnő bikiniben

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
946
113
GrGLy said
<blockquote>zotyek78 said

- 25 db. csillagromboló

- Leila hercegnő bikiniben</blockquote>
Na jó, de amíg ezeket beszereznénk, addig is kellene valami, nem?

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 431
612
113
zotyek78 said
<blockquote>GrGLy said
<blockquote>zotyek78 said

- 25 db. csillagromboló

- Leila hercegnő bikiniben</blockquote>

Na jó, de amíg ezeket beszereznénk, addig is kellene valami, nem?</blockquote>
Te mondtad, hogy korlátlanok a források. Sulyidnak igaza van, a megfelelő feltételrendszer nélkül csak ésszerűtlen álmodozás az egész, amivel mindenki felépítheti a saját kis makett Honvédségét otthon a polcon. Az egyiknek a T-90 tetszik, a másiknak a Leopard, a harmadik, meg a Komondorból csinálna tankvadászt és gyártana belőle 10 ezer darabot. Ha nem szabunk meg reális kereteket*, akkor az általam felsoroltak is éppúgy megvalósíthatók, mint mondjuk a BTR-ek újrafestése.

*És itt nem csak gazdasági és technológiai korlátokra kell gondolni, hanem diplomáciai szempontokra is.