Ok, de speciel a Bugatti gyártás pont nem áll meg, mert az piaci alapon működik, és az egyik legnagyobb autó konszern áll mögötte.
Nyilván érdemes minél önellátóbb lenni, de ahogy a peldádnál maradva a sokkal potensebb tokeerősebb Sved iparnak se nagyon megy akkor azèrt némileg alaptalan azt feltételezni, hogy majd nekunk fog.
Angol, franica, orosz hadipar se megy állami megrendelések nélkül, meg csomó más országé sem. Ráfizetéses a dolog mert az állam állja a számlát cserében a területén lesz valamilyen mélységű kapaciás. Ez állami pénzbe kerül: kell vagy, nem ezt kell eldönteni.
Saját lábán piaci alapon álló hadiipar egy sincs: mindegyik valamelyik állam köldök zsinorján lóg.
El kell fogadni, hogy modern technológiával mindig részben kiszolgalzltatottak leszünk, jó esetben a szövetségeseink felé. Az érdemi fogyó eszközökre kell fókuszálni lőszer ruházat, stb, ahol megteremtethető sőt kívánatos az önállóság.
Teljes önellátás tényleg "scifi", de pl. azért meg kellene ugrani jó pár dolgot egyedül is. Pl. lánctalp gumibetét sem megy senkinek egyelőre itthon, pedig abból évi sok ezer elfogyna.
Példának szoktam hozni az RCWS-t, amiből egy
kis szlovén cég is összehozott néhány modellt, de szerintem 1-2 év alatt nulláról tudnánk fejleszteni egy működőt. Sok is kellene belőle, de még ez sem megy.
Az tök jó hogy ProPatria fejleszt drón-radart, EW témára is rá lehetne ültetni őket (talán csinálják is csak titok). A Gidránios felderítő rendszerükben hő kamra is van - az lehet hogy import vagy saját nem tudom, de annak is rengeteg alkalmazása lehetne (pl. RCWS-ekben)
A PROTAR kamikaze drón is lehet jó irány, az AERO harci drónokat tervez fejleszteni - oda be lehetne vinni a PROTAR fejlesztőit, hogy valamit ők is belefejlesszenek. Azért lennének lehetőségek, de mindenképp kell bele sok állami pénz és 10+ év mire export képes termékek lesznek nagy részt hazai cégekkel. Még így is tömködni kell majd őket állami pénzekkel és megrendelésekkel, mert máshogy nem megy.