Angol, franica, orosz hadipar se megy állami megrendelések nélkül, meg csomó más országé sem. Ráfizetéses a dolog mert az állam állja a számlát cserében a területén lesz valamilyen mélységű kapaciás. Ez állami pénzbe kerül: kell vagy, nem ezt kell eldönteni.
Saját lábán piaci alapon álló hadiipar egy sincs: mindegyik valamelyik állam köldök zsinorján lóg.
Teljes önellátás tényleg "scifi", de pl. azért meg kellene ugrani jó pár dolgot egyedül is. Pl. lánctalp gumibetét sem megy senkinek egyelőre itthon, pedig abból évi sok ezer elfogyna.
Példának szoktam hozni az RCWS-t, amiből egy kis szlovén cég is összehozott néhány modellt, de szerintem 1-2 év alatt nulláról tudnánk fejleszteni egy működőt. Sok is kellene belőle, de még ez sem megy.
Az tök jó hogy ProPatria fejleszt drón-radart, EW témára is rá lehetne ültetni őket (talán csinálják is csak titok). A Gidránios felderítő rendszerükben hő kamra is van - az lehet hogy import vagy saját nem tudom, de annak is rengeteg alkalmazása lehetne (pl. RCWS-ekben)
A PROTAR kamikaze drón is lehet jó irány, az AERO harci drónokat tervez fejleszteni - oda be lehetne vinni a PROTAR fejlesztőit, hogy valamit ők is belefejlesszenek. Azért lennének lehetőségek, de mindenképp kell bele sok állami pénz és 10+ év mire export képes termékek lesznek nagy részt hazai cégekkel. Még így is tömködni kell majd őket állami pénzekkel és megrendelésekkel, mert máshogy nem megy.
Többen írtatok pár dolgot, amit itthoni vállalkozások is tudnának gyártani. Azonban, egy vállalatnak, ha évek, évtizedek óta bejáratott beszállítói vannak, nem fog váltani.
Még egy lánctalp gumibetét ügyében sem.
Mindegy hol a gyár, attól veszi, akitől eddig is.
Ezért nem vettem volna én sem gyárat, mint régebben írtam, csak egy jól felszerelt, üzemeltetési,. karbantartási bázist. Ahol minden nagyjavítás elvégezhető.
A legkorszerűbb a zalai gyára a RM cégnek Európában. Viszont, ha konfliktusba kerülünk és az lesz hogy nem vehetünk fegyvert, hiába van itt a gyár, ha nem tud semmit gyártani, alkatrészek hiányában.
Nem azért lassú a Lynx gyártás mert nem tudjuk a dolgot, vagy a gyár ne lenne többre képes. Hanem mert alig csordogál az alkatrész az összeszereléshez.