A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 028
38 383
113
Az A4 is teljes értékű. De nem ez a terv, ahogy láthattuk a regulárisoknál. Hogy aztán abból mikorra, mi lesz...
Az A4-nek a védelme még már nagyon gyenge, elektrooptika (pl. hőkamera) sincs benne, lövege még elmegy kategória.
Az M12 ugyanannyira jó aknavető mint Ragnarok csak kicsit lassabb az irányzás, de lőtávban és pusztító erőben kb. ugyanaz: teljesen jól használható egy háborúban beásva, álcázva. Ellentűzet is jól állja, mert baromi nehéz bele találni pont abba 2+ méter mély gödörbe ahol felállítják.
Szóval nem jó a hasonlatod: az M12 ugyan olyan jó használható élesben mint más 120-as aknavetők, az A4 meg talán csak néhány napig lenne bevethető...

Kell önjáró is, de védelembe pont az ilyen olcsó 120-asból kellene 100+ darabos mennyiség. Ha fele letárolva marad az is jó, csak legyen mit előkapni ha kitör háború. Van egy aknavető gyárunk, és akkor ilyen vicces mennyiségeket rendelgetünk... :(
 
  • Hűha
Reactions: Venom85

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
A hagyományos aknavető legnagyobb előnye az egyszerűsége, és az hogy filléres eszköz. Ebből lehet kevés pénzből komoly mennyiséget bespájzolni. Az automata cuccoknak közel sincs annyival nagyobb tűzerejük, mint amennyivel drágábbak.
Korszerű gépesített erőknél a mozgékonyság életmentő szó szerint. Hasonló erőkkel állnak szemben potenciálisan, nincs idő vontatottal operálni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 028
38 383
113
Korszerű gépesített erőknél a mozgékonyság életmentő szó szerint. Hasonló erőkkel állnak szemben potenciálisan, nincs idő vontatottal operálni.
Kétféle haderő (alakulattípus) kell: egy aki beásva tartja a vonalat (területvédelmisek, tartalékosok, "pihenőbe rotált" szerződésesek), meg egy magasan képzett és gépesített manőverekre képes haderő aki ellenlökéseket hajt végre és területeket foglal vissza.
Előbbinek jó a relatíve olcsó Hirtenberger, utóbbinak kell az önjáró.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 866
35 246
113
A hagyományos aknavető legnagyobb előnye az egyszerűsége, és az hogy filléres eszköz. Ebből lehet kevés pénzből komoly mennyiséget bespájzolni. Az automata cuccoknak közel sincs annyival nagyobb tűzerejük, mint amennyivel drágábbak.
ráadásúl nagyon könnyen el lehet rejteni leemelik a csövet a talprol elhajítják aztán csokolom találja meg valaki bármilyen donnal pláne ha pár oszlop is hever a környéken... az aknavető kezelői simán otthagyják a csövet egy ház udvarán és a szomszéd utcába veszik be magukat gyorsan tűzkésszé tehető. de elég egy lyuk vagy pár elmozgatott cserép kivülről ami látszik csupán egy házon az aknavető csücsülhet benne nagyon nehéz kiszúrni és nagyon kis helyekre is be lehet tenni. ha nincs mód a rejtésére akkor tényleg csak pár oszlop ot kell leásni vagy eternit csövet vagy sima esőcsatorna csövet felállítani és beledobni pár pirotabblettát....a hőkép miatt
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 626
5 374
113
Korszerű gépesített erőknél a mozgékonyság életmentő szó szerint. Hasonló erőkkel állnak szemben potenciálisan, nincs idő vontatottal operálni.
Egy aknavető felállítása fél perc. Gyakorlatilag leemeled az utánfutóról, és beállítod az irányzékot. És mivel nem közvetlenül a frontvonalban vagy, hanem pár kilóméterrel hátrább, ez belefér. Nyilván jobb egy modern önjáró, csak az tízszer annyiba kerül.

Szerintem a Magyar haderő fejlesztés legnagyobb problémája, hogy méregdrága csúcstechnikát veszünk jelképes mennyiségben, a filléres alap eszközök meg hiányoznak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Szerintem a Magyar haderő fejlesztés legnagyobb problémája, hogy méregdrága csúcstechnikát veszünk jelképes mennyiségben, a filléres alap eszközök meg hiányoznak.
Én picsogok, hogy a területvédelem milyen fontos és olcsó lenne.

Nem kerülne semmibe felszerelni a hét ezredből álló gépkocsizó területvédelmi hadosztályt.

Semmibe. Egyszerűen nem értem! Ennyi lehetne egy területvédelmi század:

34x pickup
10x mororkerékpár
3x teherautó
5x atgm (5x5 készlet)
2x aknavető
1x manpads (3x készlet)
129x gépkarabély és maroklőfegyver

Azaz összesen: 189 század
6426x pickup
1890x motorkerékpár
567x teherautó
4725x atgm
378x aknavető
567x manpads
24 381x gépkarabély és maroklőfegyver

Az emberek fele mát megvan hozzá. A költségek filléresek. És ez már valamire jó véderő a semmiből.

???

Árulás, vagy mi történik a szemünk láttára! A területvédelem nem csillagháború alapszinten!
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 364
11 323
113
Szerinted a nyákra szerelt komponensek honnan érkeznek? Nem a Videoton gyártja.
Pont egy ilyen kisszériás gyártásnak nincs értelme amit vázolsz. És egyáltalán nem biztos, hogy bármivel is gyorsabb lenne a megbízhatóságot nem is emlitve, de legalább drága lenne az tuti.
Van az a volumen amit nem csak gazdaságilag de logisztikailag se éri meg gyártani. Ha van igényed a 100 db járművedhez 100db nyákra, gyártatsz 200-at aztán a többletet raktározod és megoldott az alkatrész utánpótlás minthogy kis tételben buheráltatod folyamatosan.

 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 177
14 808
113
Angol, franica, orosz hadipar se megy állami megrendelések nélkül, meg csomó más országé sem. Ráfizetéses a dolog mert az állam állja a számlát cserében a területén lesz valamilyen mélységű kapaciás. Ez állami pénzbe kerül: kell vagy, nem ezt kell eldönteni.

Saját lábán piaci alapon álló hadiipar egy sincs: mindegyik valamelyik állam köldök zsinorján lóg.


Teljes önellátás tényleg "scifi", de pl. azért meg kellene ugrani jó pár dolgot egyedül is. Pl. lánctalp gumibetét sem megy senkinek egyelőre itthon, pedig abból évi sok ezer elfogyna.
Példának szoktam hozni az RCWS-t, amiből egy kis szlovén cég is összehozott néhány modellt, de szerintem 1-2 év alatt nulláról tudnánk fejleszteni egy működőt. Sok is kellene belőle, de még ez sem megy.
Az tök jó hogy ProPatria fejleszt drón-radart, EW témára is rá lehetne ültetni őket (talán csinálják is csak titok). A Gidránios felderítő rendszerükben hő kamra is van - az lehet hogy import vagy saját nem tudom, de annak is rengeteg alkalmazása lehetne (pl. RCWS-ekben)
A PROTAR kamikaze drón is lehet jó irány, az AERO harci drónokat tervez fejleszteni - oda be lehetne vinni a PROTAR fejlesztőit, hogy valamit ők is belefejlesszenek. Azért lennének lehetőségek, de mindenképp kell bele sok állami pénz és 10+ év mire export képes termékek lesznek nagy részt hazai cégekkel. Még így is tömködni kell majd őket állami pénzekkel és megrendelésekkel, mert máshogy nem megy.
Alapvetően nincs vita köztünk. Teljesen egyet értek, hogy a hazai ipart támogatni kell, a kepessegeket bővíteni stb. Többször leírtam pl. már mennyire jó lenne a műholdas fejlesztèst támogatni a hazai urhajosra eltapsolt $100M helyett. De ilyen a drón példa is.
Ezek állami támogatás nélkül nem mennek. Ezek egy jól megfogalmazott cél érdekében vállalható beruházások. Ugyanakkor a drón vagy a műhold esetében se lessz barmennyire is szeretnénk 100%-os Magyar hozzáadott érték a Volumen miatt ezt el kell fogadni. Egy parányi mütyür szenzort diódát, ellenállást, pláne csippet nem fogsz tudni itthon gyártani. Nálunknál komolyabb iparrral bíró cégeknek országoknak se megy. Ez van. A fejlesztésbe több értelme van pénzt tenni mint egy olyan nyák gyártásába fektetni amit idehaza is meg tud oldani pár cég k3gyen akár külföldi.

A mai világban alig van ami valóban 100%hazai előállítás. Mert egy lőszer esetén honnan is jön a nyersanyag? Egy ruházati terméknél a szövet?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 051
18 754
113
ráadásúl nagyon könnyen el lehet rejteni leemelik a csövet a talprol elhajítják aztán csokolom találja meg valaki bármilyen donnal pláne ha pár oszlop is hever a környéken...

Én inkább komolyan elgondolkodnák, hogy a KKV szektort is erősítve, valami gumifigura gyártó vállalkozást rávegyek, a HM-el egy hosszútávú együttműködésre. Harckocsi, önjáró, IFV, felfújható változat legyártása már rég napirenden kellene hogy legyen, az álcázás, megtévesztés, témakörben.
Aztán jöjjön csak az ellen dróntámadása, a felfújható gumi harcjárművek ellen.
Több haderőnél is ez van már, nálunk sajnos még nem láttam ilyen megtévesztő eszközöket.
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
523
2 775
93
Én inkább komolyan elgondolkodnák, hogy a KKV szektort is erősítve, valami gumifigura gyártó vállalkozást rávegyek, a HM-el egy hosszútávú együttműködésre. Harckocsi, önjáró, IFV, felfújható változat legyártása már rég napirenden kellene hogy legyen, az álcázás, megtévesztés, témakörben.
Aztán jöjjön csak az ellen dróntámadása, a felfújható gumi harcjárművek ellen.
Több haderőnél is ez van már, nálunk sajnos még nem láttam ilyen megtévesztő eszközöket.
Hátországgal nem rendelkező, védhetetlen határokkal megvert, komolyabb természetes akadályokkal sem rendelkező országban, ami ráadásúl egy átjáróház kelet, és nyugat között(tehát látják amit akarnak). Lehetséges ellenségeinknek nyitott könyv az ország honvédelmi képessége.. Mire felfújnánk a gumiharcjárműveket, addigra a nyakunkon állnak ellenségeink katonái, akik viszont tudni fogják merre vannak az igaziak... Ez a nagy helyzet..
Sem idő, sem hely nem állna rendelkezésre ha megindulnának ellenünk, így értelme sincs. Az ukrajnai banánköztársaság nyugati felében van bőven hely ilyenekkel szórakozni, többszáz km távolságban a frontoktól..
Amire valóban szükség van:
Csöves, és rakétás tűzérség hegyek! Különböző felderítő, és csapásmérő drón hegyek! Ja, és embert a vasra, akik nem húznak nyúlcipőt! BÚÉK.