Nem akarok ünneprontó lenni de egy 6000 fős településen (aminek a közelében sincs nagyobb) hogy akarnak feltölteni egy rendes alakulatot?
Régen tök mind1 volt hova építenek óriás laktanyákat, mert az egész országból vihették oda a sorkatonát de ma ezeknek a helyszíneknek én nem látom a jövőjét. Leszámítva hogy adott az infrastruktúra, csak rendbe kéne kapni. De ha nem alakulat lesz ott hanem valami más objektum ahova nem kell százával meg ezrével az ember hát jól van nem szóltam.
Új helyőrségre én olyanokban gondolkoznék mint pl. Szombathely, Nagykanizsa, Pécs, Baja, Békéscsaba, Eger, Miskolc. Főleg az utóbbiak.
Baján vélhetően kb. zöldmezősben lehetne új laktanyát és minden mást is hozzá, ui. az állam, amit átadott anno több lépcsőben az önkormányzatnak, azok nagy része el lett adva. A volt Vaskúti úti laktanyából (a Mészáros Lázár gépesített lövészdandár volt itt, vagyis az ukrán topic "divatos" kifejezésével: a motoros puskások...
) megvan még kb. a legénységi épület üres torzója, oda max. kislakásokat és ilyen kiszolgáló egységeket (orvosi rendelő stb.) lehetne tenni, ezen túl pár raktár, épület, terület és egyéb biszbasz (pl. volt harckocsimosó - mai előírások mellett gondolom nem ér semmit) van még az önkormányzatnál, amiket maga/saját kommunális feladatokat ellátó cégei használnak.
A többi terület ipari park (volt Szegedi úti laktanya, azt hiszem, műszakisok voltak ott) lett, a Vaskúti út mellett kis- és középvállalkozásoknak vállalkozói telephelyeire lettek eladva, ill. más magántulajdonba eladva.
Gyakorlóterek, lőterek is, ami még nem magántulajdon, az is pl. természetvédelmi terület (pl. az 50 hektáros délvidéki földikutya rezervátum az ipari park mellett) vagy az lesz egyszer csak (amúgy szvsz egyértelműen a Néphadsereg/Honvédség visszafogott használatának köszönhetően maradtak fenn ezek a természetes és természetközeli élőhelyek) + az elmúlt évtizedek alatt gyakorlatilag benőtte, körbenőtte a város a volt laktanyákat, gazdasági-kereskedelmi-szolgáltató övezetek vannak a helyükön, ill. hasonló és lakóövezetek a közvetlen szomszédságukban is.
A volt szovjet laktanya helyén kisker. bevásárlóközpontok és parkolóik, raktáraik vannak, ami beépítetlen ott még, az elég kevéske, és az is magántulajdon már.
A város mellett kijebb talán lenne pár alkalmas terület, de amíg nincs meg az 51-es főút várost elkerülő szakasza, legalábbis délen, addig azok közúti megközelítése gyenguszka sajnos. Északon az elkerülő egy szakasza megvan, összeköti az 51-est és az 55-öst.
Vasútállomás, Ro-Ro/Ro-La kikötő fejlesztendő, a kikötőhöz/Türr István hídra vezető északi elkerülő is megépítendő, az 55-ös Pörböly felé szintén fejlesztendő lenne, ha komolyabb technika is lenne itt.
Mondjuk én örülnék egy komolyabb alakulatnak, ami a foglalkoztatást, vállalkozásokat is húzza magával, de nem hiszem, hogy lesz még egyszer.