A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 622
13 770
113
Ejj de naiv vagy.
Akkor minek játszanak egyáltalán katonásdit?
Nem feltétlenül annak kell buknia, aki alá tartozik, ha pl. a felettese nem adott vmi remdszerre-beszerzesre pénzt, mert DJ stopot rendelt el, akkor nekik illene elsetalniuk.
Egyrészt qrva sokba fájt, másrészt lejáratta a céget ill. szolgálatot, harmadrészt konkrétan érzékeny információ is kikerült. Igazi trifecta.

• Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 126
130 286
113
Akkor minek játszanak egyáltalán katonásdit?
Nem feltétlenül annak kell buknia, aki alá tartozik, ha pl. a felettese nem adott vmi remdszerre-beszerzesre pénzt, mert DJ stopot rendelt el, akkor nekik illene elsetalniuk.
Egyrészt qrva sokba fájt, másrészt lejáratta a céget ill. szolgálatot, harmadrészt konkrétan érzékeny információ is kikerült. Igazi trifecta.
De ez nem katonai. A vbü full civil cég. Külön hàlózaton vannak teljesen.

Ezek beszerzési jogászok.

• Tetszik
Reactions: arcas

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 622
13 770
113
De ez nem katonai. A vbü full civil cég. Külön hàlózaton vannak teljesen.

Ezek beszerzési jogászok.
És nincsen rájuk vonatkozó katonai jogszabály a minősített adatok kezeléséről? Minimum előírt information security policykkel, SOPs, stb stb? Egy parszaz fős cégnél én ilyet már 15+ éve is szigorúan bevezettem...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 126
130 286
113
És nincsen rájuk vonatkozó katonai jogszabály a minősített adatok kezeléséről? Minimum előírt information security policykkel, SOPs, stb stb? Egy parszaz fős cégnél én ilyet már 15+ éve is szigorúan bevezettem...
Állami szintű van ami vonatkozik ràjuk. A honvédelmi minisztérium kezelésében, de ezek közalkalazott civilek.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 835
12 154
113
A világon nem mindenhol gondolják így. Itthon is sokáig volt lovas határőr.
A határőrség egy másik feladatrendszer, közelebb áll a belügyhöz.

Ja, mert bármelyik háborúban azt látjuk, hogy ezeket olyan nagyon használnák. Elmélet az ez, a valóság meg a minden szart előszedni és sufnituning -amit majd évekkel lemaradva esetleg lekövet a gyártás/felújítás.
"Azt látjuk." Kik? Nem mindegy ki nézi :)
Az ezeréves szolnoki merciken is van.

Ha korlátozod akkor rontod a hűtést is, nem?
Nem feltétlenül.

Ezt miből következteted?
Nem következtetem, tudom. Minimum a szaksajtó olvasását javaslom mint belépő szint.

Akkor mi? Valahonnan ki kell indulni.
Izé, 2022 előtt is létezett a hadtudomány akkor is ha ez egy körben újdonság. Nem innen indulunk :)
Nem szabad rászűkülni, és látni kell miben nem releváns. Nyilván aki pl. megélhetést alapozott arra, hogy most az ukrán konfliktus körül forog a világ, és heti háromszor újdonságot kell mondania a figyelem fenntartása érdekében, az mindent újként ad el, és lehetőleg világmegváltó újdonságként is. Ebből ered az "ukrán háború megmutatta, hogy" kezdetű hülyeségek tömege.

meg aztán lehetett olyanokat olvasni itt is (katonától), hogy ugyan már, nincs is olyan, hogy lövészárok harc...
Nem lett az (sem) normálisan értelmezve de amúgy igaza volt. 2024-ben ha megállsz állócélt csinálsz magadból. Ezért sem releváns túlzottan Ukrajna. Azért alakult ki az állásháború mert olyan (politikai) megkötések és egyébiránt elkerülhető hadászati és műveleti szintű hibák (más értelmezések szerint ez a stratégia része, ezt most ne vitassuk) jöttek be a képbe, amelyre alapozni nem lehet és logika sincs benne ha nem akarjuk mindenáron belelátni ill. újra feltalálni a kanálban a mélyedést.
Tudom, hogy az ukrán topikban más valóság és téridő-kontinuum létezik de itt ne már.
Vélhetően pl. a tartalékok hiánya miatt egy Közép-Európában lezajló háborúnak pont, hogy nem a kezdeti szakaszában lesz technikailag rosszul felszerelt.
...akkor azt mondod tartsunk lovat hátha egy elhúzódó háború addig húzódik, hogy az elérhető legjobb szállítóeszköz lesz belőle? Érted, erre nem lehet alapozni. A tartalékok hiánya egy érdekes dolog, igaz ugyan, de ettől senki nem fog 1985 színvonalára visszaesni.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 028
14 019
113
.

A bedobál gumicsontok mellé egy "kis" komolyabb --és ezért szinte már nem is ide illő-- LMzés!

Egy valóban magyar érdeket szolgáló haderőfejlesztés:
  • elsődlegesen a területvédelem fejlesztése lenne,
  • egy svájci-finn-izraeli mintára létrehozott --rövid-- sorkatonaságra alapozott,
  • gyorsan mozgósítható tartalékosi rendszerrel,
  • amely nagy/elegendő mennyiségű,
  • rugalmasan alkalmazható,
  • nem-NATO-kompatilis fegyverzettel van felszerelve!

A fő-meglepetés magyarázata --"...nem-NATO-kompatibilis fegyverzet..."--:
Egy előrelátó (Ha-ha-ha...) politikai erő számolna azzal, hogy egy szabványosított haderő, fegyverzet --akár komplett szabványosított haderő-- könnyen átvehető "zsákmány" háború esetén a gyengébb szövetségi államoktól!
Lásd: 2. Magyar Hadsereg, Don-kanyar, ahol a német erők hatékony "rugalmas elszakadását" a magyar --és az összes többi-- segéderő beáldozásával biztosította a német hadvezetés.
Emellett az egyébként túl-lihegett német hatékonyság másik elfeledett tényezője a magyar nehézfegyverzet jelentős részének "kölcsön-kérése" --gyakorlatilag lerablása--, ami az egyébként a szövetségeseihez képest valóban meglévő német fegyverzeti előnyt még hangsúlyosabbá tette, a saját erők harci eredményeit pedig brutálisan lerontotta!
Egy mindenkori politikai vezetés szinte biztosan nem fog tudni NEM-et mondani!
A Megoldás: "Átvételre" nem alkalmas területvédelem létrehozása!

Ezt az elhallgatott történelmi-politikai tanulságot is be kellene építenie egy VALÓBAN magyar érdeket fontosnak tartó politikai erőnek!

Ezért kell(ene) egy "nem-kölcsönvehető", nem-NATO-kompatibilis területvédelmet létrehozni --a NATO-elvárás mellett! --, ami ilyen módon Magyarország védelmének második vonalát --de valójában gerincét-- alkotná!

Hatalom-közelében jelenleg nem látok erre se szándékot, se képességet!

Talán ha kapnak ehhez némi belpolitikai motivációt! ... :oops: :hadonaszos: !

.

• Tetszik
Reactions: Venom85 and Filter

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 851
32 371
113
Nem következtetem, tudom. Minimum a szaksajtó olvasását javaslom mint belépő szint.
Azt mondod, hogy a környékünkön levő államok teljesen el vannak látva hőképalkotó készülékkel?

2022 előtt is létezett a hadtudomány
Komolyan? A fene sem gondolta.

Nem innen indulunk
Ja, hát valóban nem onnan kell kiindulni ami van, ráadásul a szomszédban, hasonló fegyverrendszerekkel, hasonló kulturális háttérrel, hasonló földrajzi adottságokkal- hanem mivel? Elméletekkel?

Nyilván aki pl. megélhetést alapozott arra, hogy most az ukrán konfliktus körül forog a világ, és heti háromszor újdonságot kell mondania a figyelem fenntartása érdekében, az mindent új
Biztos van ilyen, de én mind itt a fórumon, mind a médiában kerülöm az ukrán témát. Úgyis azt írja a 99% amit közvetlenebb formában is elérhető.
A 2022-es dátumot meg nem tudom miért írtad; mint ha előtte a lópikulát lóbálták volna. Soha nem értettem, aki a 2022-es dátumra van ráfixálódva.
amúgy igaza volt
Dehogy volt igaza.
2024-ben ha megállsz állócélt csinálsz magadból.
Ezzel nem értek egyet. Megfelelő védelmi állás kiépítése mellett elég hatékonyan lehet feltartóztatni a támadót és sokkal nagyobb erőt köt le, mint az általában számolt 1:3 arány. Persze, mindent fel lehet számolni. Kérdés, hogy milyen ára van.
Tudom, hogy az ukrán topikban más valóság és téridő-kontinuum létezik de itt ne már.
Te tudod, én nem, mint fentebb írtam. Két éve talán 2 alkalommal nyitottam meg (véletlenül, mert onnan volt átemelve hivatkozás, ami oda mutatott). De látom Rád pro és kontra nagy hatással van.
...akkor azt mondod tartsunk lovat hátha egy elhúzódó háború addig húzódik, hogy az elérhető legjobb szállítóeszköz lesz belőle?
Kár, hogy nem olvastad, amit írtam. Vagy 9sszefüggések nélkül tetted.

"nem is gondolom, hogy vissza kellene hozni" -Ebből miért következtetsz arra, amit a kommentembe bele akarsz látni?
A tartalékok hiánya egy érdekes dolog, igaz ugyan, de ettől senki nem fog 1985 színvonalára visszaesni.
Nem, kb. a hetvenes évekre fog, ugyanis lényegében, érdemi mértékben olyan színvonalú eszközökből lehet bármilyen tartalékot összevakarni. (Ha csak nem tartalékolnak nagy mennyiségben olyan eszközökből, amik még a köz tudomása szerint meg sem érkeztek, vagy nem történt a 1990 után nagyobb -titkos- beszerzés -mondjuk ez, illetve reálisabb változata egy reális magyarázata lehetne a túlárazásoknak).

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 541
18 797
113
A kajàt nézzék meg akkor....
Jelenlegi euro àrfolyam mellett is olcsóbb a Francia fejadag mint a magyar, a kiskereskedelemben....(15-20€ - 1 rat/24h, lehet neten rendelni! ) "Barna halàl" ma mennyibe kerül?
Arròl nem beszélve hogy a magyar csomagban rendszeresen làttam-ettem külföldön ( szlovàkia, romània) előàllított élelmiszereket...

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 541
18 797
113
2024-ben ha megállsz állócélt csinálsz
Ezt hallottam én is....
Aztàn az ellenség döntött,nem mi...
Közelharc sincs...- Bajonett alap minden légionistànàl a mai napig, kisbaltàbòl széthagytam egy tucatot kb a földtekén...
"Bajonetett a csőre!" parancs is létezik a mai napig. ( Baïonnette au cannon ! )
Gàzàllarc sem kell, csak zavarò hallgatni ahogy több òràn keresztül hörögnek a "kistàrsak" körülötted egy foszfor vagy termit tàmadàs utàn....( Szakàll Màtyàsok szoktak a sajàt vérükbe fulladni...)
Ruhàt sem vasaljàk, minek?
Az àrokban meg rakja a forró követ a csajkàba mindenki hogy a korcon,varratokon àttolva kiirtsa az élősködőket.
Stb...

Az hogy egy irodàban ücsörögve ki mit talàl ki egy dolog....
"Frontkutya"- ként élni,cselekedni meg egy màsik.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 126
130 286
113
A kajàt nézzék meg akkor....
Jelenlegi euro àrfolyam mellett is olcsóbb a Francia fejadag mint a magyar, a kiskereskedelemben....(15-20€ - 1 rat/24h, lehet neten rendelni! ) "Barna halàl" ma mennyibe kerül?
Arròl nem beszélve hogy a magyar csomagban rendszeresen làttam-ettem külföldön ( szlovàkia, romània) előàllított élelmiszereket...
Semennyibe mert 2 éve nem vesszük.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 851
32 371
113
Tekintve, hogy a vadász verzió már 1 milla alatt van...
És mennyi van elérhető? Mennyit lehet rövid határidővel beszerezni? Tudom, meg lett mondva, hogy valós konfliktusokból nem szabad kiindulni, na de milyen mértékben sikerült mondjuk az ukránokat ellátni vele?
Veszel 1000 darabot, az mennyire és meddig elég? Csak az milliárdos tétel és mire mész vele, ha sok tucat "1 milla alatti" tételből kell venni, gyorsan, esetleg korlátozott piacról?

• Tetszik
Reactions: Pogány

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 835
12 154
113
Tudom, meg lett mondva, hogy valós konfliktusokból nem szabad kiindulni, na de milyen mértékben sikerült mondjuk az ukránokat ellátni vele?
Az ukránok tömött VW Transporterekkel hordták ki Magyarországról az éjjellátókat és hőkamerákat, otthon meg eladták.

Last edited:

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 835
12 154
113
Aztàn az ellenség döntött,nem mi...
Ez az ellenség egy tökig gépesített európai hivatásos haderő volt?...
Manőverharcra felkészített erőt be tudsz ásatni, ha eleve az I. világháborúra készülsz és nem jön be az bukta.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 126
130 286
113
És mennyi van elérhető? Mennyit lehet rövid határidővel beszerezni? Tudom, meg lett mondva, hogy valós konfliktusokból nem szabad kiindulni, na de milyen mértékben sikerült mondjuk az ukránokat ellátni vele?
Veszel 1000 darabot, az mennyire és meddig elég? Csak az milliárdos tétel és mire mész vele, ha sok tucat "1 milla alatti" tételből kell venni, gyorsan, esetleg korlátozott piacról?
Aliexpressről annyit veszel amennyit nem szégyellsz...

A ló max mocsárban nagyon sűrű erdőben ér barmit meg hegyekben. Ott is korlàtozottan.

Amúgy meg kolbász meg élménylovaglàs.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 851
32 371
113
Az ukránok tömött VW Transporterekkel hordták ki Magyarországról az éjjellátókat és hőkamerákat, otthon meg eladták.
Tudom, hogy felvásárolták. De mennyit visznek el, 1-2 ezret? Az már vélhetően elég sok transzporter. És mennyire látszik a használata? Frontvideókban én olyan mértékben nem találkozom vele -ami nem jelent mást, mint, hogy én mennyire találkozom vele; mint az elő van adva.
Mennyi ideig bírja frontkörülmények között egy polgári felszerelés? Milyen arányban megy tönkre, vesztik el (bármilyen formában), milyen mértékben és mennyiért lehet beszerezni (kereslet-kínálat eléggé befolyásolhatja az árképzést is)? Hány ilyen milliós körüli tételt kellene beszerezni rövid határidővel és miből?

Last edited by a moderator: