A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 556
18 851
113
Akkor is jelzi, ha nem arra irányzod?
Én àltalàban a gép hosszàt adom hozzà, azaz ha egy Hiluxot célzok kb a sajàt hosszàval "nézek" mellé.
Komolyabb gépek Abrahams, Merka, Challi,Leclerc,stb automata ellentevékenységet is végezhet emberi beavatkozàs nélkül.
Talàn, de erre bizonyítékot nem làttam még, képesek azonnal ràlőni a jelforràsra is felügyelettel.
Nagyon elvittétek ezt a blek laser dolgot a rossz iranyba. Gyalogsági kézifegyvereken alkalmazott lézertávmérős optikákról van szó. Nem az a fő szempont, hogy bejelez-e rá a lézer besugárzás jelző, mert minek is világítanál járműveket vele? Oké ez is egy felhasználási mód, de az esetek 99%-ban nem járműveket világítasz, hanem embereket, meg fedezéket és hasonlókat, mert a gyalogsági kézifegyverek döntő részével lőszerpocséklás olyan harcjárműre lőni amin van lézer besugárzás jelző.
Pontosan.

• Tetszik
Reactions: bel and Nemerson

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 333
7 392
113
Óvatosan kell világítani. A lézerfény amikor "becsapódik egy felületbe" akkor szétszóródik így szerencsétlen esetben akkor is bejelezhet a rendszer, ha a jármű mellett álló házra világítasz a lézerrel.
Persze, nem kell állandóan villogtatni vele. De jelenthet helyzeti előnyt a megléte és a használata.
Szerintem rengeteg katona megnyalná a szája szélét, ha ilyen képességekkel rendelkezne a harcban:

• Tetszik
Reactions: Filter

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Persze, nem kell állandóan villogtatni vele. De jelenthet helyzeti előnyt a megléte és a használata.
Szerintem rengeteg katona megnyalná a szája szélét, ha ilyen képességekkel rendelkezne a harcban:
Persze van sokelőnye, de a tűzharcok dinamikája nem ilyen, én abban sem vagyok biztos, hogy az ARMY azt mondja, hogy oké kell nekik az új optika minden gépkarabélyra.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 333
7 392
113
Ha szetinted hasznos az, hogy azelőtt látszol mielőtt lőnél, akkor lelked rajta.
Gépkarabélyra vagy géppuskára ilyet nem raksz, mert azokon nem kell hogy állandóan hőkamera pláne éjjellátó legyen és az sem túl jó, ha valami nagy/közepes nagyítású parallaxis hibás optika van felrakva a fegyverre= marad a mesterlövész vagy DMR katona mint felhasználó, ott meg a halallal egyenlő ha felfednek.

Persze az ARMY-nak az új karabélyhoz ilyen lézertávmérős optika van tervezve, de az meg nem nagy/közepes nagyítású parallaxis hibás cucc, mint amit a vadaszok használnak és nem elképzelhetetlen, hogy blek lézeres.
Miért látszódnál mindig a lövés elött? Nem kötelező használni a távolságmérőt, de van az a szituáció, amikor simán lehet.
Az meg, hogy a legkissebb fűszálat is láthatod már vaksötétben egy kommersz elektrooptikával, az olyan képesség, amiről az átlagos magyar honvéd nem is álmodhat.
Egy ukrán baka a lövészárokban meg ölne is érte.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 333
7 392
113
Persze van sokelőnye, de a tűzharcok dinamikája nem ilyen, én abban sem vagyok biztos, hogy az ARMY azt mondja, hogy oké kell nekik az új optika minden gépkarabélyra.
Aztán mégis lapátoltak ki minden elérhető kütyüt az ukránok. Innen indult a diskurzus. Vajon nekünk lenne-e elég, ha kellene?

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 556
18 851
113
Nektek szerintem pont kellene meg a KZ nek, minden fegyverre.
Többieknél meg a rajpk elég szerintem.
Nyűg amùgy sok esetben.
Halàlom mikor egy nyomorult karabélybòl "repülőgép hordozó"-t kreàlnak...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Miért látszódnál mindig a lövés elött? Nem kötelező használni a távolságmérőt, de van az a szituáció, amikor simán lehet.
Az meg, hogy a legkissebb fűszálat is láthatod már vaksötétben egy kommersz elektrooptikával, az olyan képesség, amiről az átlagos magyar honvéd nem is álmodhat.
Egy ukrán baka a lövészárokban meg ölne is érte.
Ha nem használod, akkor nem fog működni a tűzvezető rendszer, mert nincs távolságadatod, nincs célsebesség adatod és nincs cél mozgásirány adatod sem.

Milyen legkisebb fűszál? Néztél te már hőkamerába? Elárulom, hogy van annak nagyon sok hátránya is, pl szar minőségű a kép, nem látsz át az üvegen, nem ismered fel a célt. Van helye a hőkamerának, de az, hogy folyton az legyen a fegyveren az többet árt mint használ. A gyalogsági alkalmazásban a fegyveren nappal több hátránya vana hőkamerának mint előnye.

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: J.G. and Filter

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 333
7 392
113
Többieknél meg a rajpk elég szerintem.
De nála hatalmas előny lehet. Felderít, megfigyel, távolságot mér, még real time közvetítheti is a látott képet magasabb szintek felé, persze további eszközök segítségével.
Szerintem nem kell lebecsülni ezeket a fejlesztéseket. Ebben az esetben is sokat hozzátett a technológia gejlődéséhez a polgári felhasználás, és olcsón, nagy tömegekben rendelkezésre áll.

• Tetszik

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 333
7 392
113
Ha nem használod, akkor nem fog működni a tűzvezető rendszer, mert nincs távolságadatod, nincs célsebesség adatod és nincs cél mozgásirány adatod sem.

Milyen legkisebb fűszál? Néztél te már hőkamerába? Elárulom, hogy van annak nagyon sok hátránya is, pl szar minőségű a kép, nem látsz át az üvegen, nem ismered fel a célt. Van helye a hőkamerának, de az, hogy folyton az legyen a fegyveren az többet árt mint használ. A gyalogsági alkalmazásban a fegyveren nappal több hátránya vana hőkamerának mint előnye.
Bizony néztem már néhányszor.
Meg a katonák arcát is, amikor a rendszerben lévő szarok helyett a kezükbe foghatnak civil kütyüket is.

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Bizony néztem már néhányszor.
Meg a katonák arcát is, amikor a rendszerben lévő szarok helyett a kezükbe foghatnak civil kütyüket is.
Tudnék olyan csodát mutatni neked, hogy azt sem tudnád merre vagy arccal és ez még csak nem is valami szolnoki specifikum lenne. A civil piac jócskán le van maradva a legmodernebb katonai cuccoktól, és szerencsére már kezdenek azok is elterjedni a cégnél.

De nem kell messzire menni, egy sima PVS-14 vagy AN/PAS-13G is jobb mint a civil piac döntő része.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Hát én azért nappalra még a nagyfelbontású harcjárművesre is azt mondom, hogy annyira nem fasza.
Figyelni jó, de amint észrevettél valamit azonnal váltani kell a nappali optikára, mert azzal tudsz érdemben azonosítani, vagy reszleteket kivenni.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 400
84 270
113
Mondjuk ez attól függ mikori a tube.
Az, hogy egy 10+ éves agyonhasznált PVS-14 mit tud egyáltalán nem indikátora a minőségének, mert ezek nem örök életű cuccok. Kicsit okyan ez mintha egy agyonhasznált Michelin Silot Sport 5-re azt mondanád, hogy jó szar. Persze hogy szar, hát már rég cserelni kéne.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 556
18 851
113
De nála hatalmas előny lehet. Felderít, megfigyel, távolságot mér, még real time közvetítheti is a látott képet magasabb szintek felé, persze további eszközök segítségével.
Szerintem nem kell lebecsülni ezeket a fejlesztéseket. Ebben az esetben is sokat hozzátett a technológia gejlődéséhez a polgári felhasználás, és olcsón, nagy tömegekben rendelkezésre áll.
Tény.
Csak a katonàk sem egyformàn hasznàljàk.
Màs kell Dudinak,màs Kriss-nek,màs nekem.
Pl 50km -re tudtam jelet rakni "papíron". Erre egy lövésznek nincs szüksége. Kriss+nek tökéletes a beépített giroszkòp, Dudinak felesleges, nekem meg pont gyenge.
Nekem a tripod vitàlis kérdés, vagy a vibràciò mentesség, többieknek felesleges...
Jò széles palettàròl beszélünk.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 333
7 392
113
Tény.
Csak a katonàk sem egyformàn hasznàljàk.
Màs kell Dudinak,màs Kriss-nek,màs nekem.
Pl 50km -re tudtam jelet rakni "papíron". Erre egy lövésznek nincs szüksége. Kriss+nek tökéletes a beépített giroszkòp, Dudinak felesleges, nekem meg pont gyenge.
Nekem a tripod vitàlis kérdés, vagy a vibràciò mentesség, többieknek felesleges...
Jò széles palettàròl beszélünk.
A beszélgetés onnan indult, hogy milyen hőkamera lenne baj esetén és lenne-e elég?
Erre hoztam civil példát.
Persze mindenki kapjon azt, ami az ő szintjén kell. De sajnos sehogy sem állunk optikák terén, nemhogy az elektrooptikákkal.
Ez a magyar honvédség. A legtöbb baka még reddotot sem látott.

• Tetszik

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 129
130 305
113
A beszélgetés onnan indult, hogy milyen hőkamera lenne baj esetén és lenne-e elég?
Persze mindenki kapjon azt, ami az ő szintjén kell. De sajnos sehogy sem állunk optikák terén, nemhogy az elektrooptikákkal.
Ezt már kicsit meghaladtuk tavaly/idén.

• Tetszik
Reactions: Tyrbak and dudi

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
3 556
18 851
113
Igazad van.
Katonai nem lenne elég szerintem.
Civil is lenne hasznàlva szükség esetén.

• Tetszik
Reactions: Nemerson