A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 755
66 561
113
Ennyi titkolózás a jóformán még a VSz idején se volt. Ez a titkolózás-titkosítás a legelső Orbán-kormány idején jött a divatba, amit, mint olcsó politikai húzást a Medgyesi-Gyurcsány-Bajnai kabinetek is lelkesen elsajátítottak, de a beteges szintű csúcsrajáratás 2010 óta tart.
Ezt általánosságban értem, míg a Honvédségre a 2001-es Gripen-döntést leszámítva kb 2006 óta igaz.

Ehhez képest mondhatni könnyes szemmel nosztalgiázom azokról az időkről (94 augusztusa), mikor apámmal a kecskeméti repülőtér kapujánál Kovács alezredesre (akkori ezred törzsfőnök) hivatkozva kényelmesen besétálhattunk és a régi źónában egy kispadon üldögélve, a műszakiakkal jót beszélgetve nézhettük a még nem egy éves MiG-29-eseket. Pedig akkor még lett volna mit titkolni. És ugyanígy jártam Taszáron és 96-ban Pápán is. A NATO-csatlakozás se rontott a dolgon annyit, mint a lezüllés, amit a NATO tagságra hivatkozva próbálnak kb 2006 óta feltűnően takargatni.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 399
113
Maradjunk annyiban, hogy nem az ISIS meg a haslonlók elleni durrogatás a szempont számunkra, ezt hagyjuk meg a jenkiknek, egyék meg amit főztek.
Egyébként is, ha nem tömnék az ISIS-t folyamatosan külfölrdől a szír hadsereg már hülyére lőtte volna az egész bandát. Ha szakmai szempontból nézed a szír videókat, nagyon jókat lehet röhögni rajta.

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
357
418
63
Maradjunk annyiban, hogy nem az ISIS meg a haslonlók elleni durrogatás a szempont számunkra, ezt hagyjuk meg a jenkiknek, egyék meg amit főztek.
Egyébként is, ha nem tömnék az ISIS-t folyamatosan külfölrdől a szír hadsereg már hülyére lőtte volna az egész bandát. Ha szakmai szempontból nézed a szír videókat, nagyon jókat lehet röhögni rajta.
Egyetertek, de ez nem valtoztat azon, hogy oket tomik minket nem, ahogy irtad, szoval ha megtobbet kuldenek kozuluk a deli hatarra, akkor bizony a minyo is jol fog jonni, a kerites nem lesz eleg. (szeretnem alahuzni, hogy NEM ugy ertem ezt, hogy elfogadhatonak tartom, hogy nincs jobb/tobb)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 204
60 094
113
Kriss

"És tökéletesen elég egy 15 évnél fiatalabb Manpad és a MI-8asok szépen lepottyannak. A miénkekhez meg elég egy 30 éves is."

Egy modern manpad lényegében bármit lelő. Vehetünk mi NH90-et vagy AW101-et is, pont annyit fog érni, mint a MI-8. Jön az Igla és leveri, mint vak a poharat. Még izraeli Apache-ot is láttam videón így leszánkázni. 0 esélye volt. Innentől kezdve szerintem nincs értelme a MANPAD-ra hivatkozni a "milyen heli kéne" kérdésnél....
A MI-8 egy olcsó, strapabíró szállítóhelikopter, viszonylag nagy terhelhetőséggel és raktérrel. Ha kapnak éjszakai repüléshez szükséges műszerezettséget akkor tökéletesek. Nem kell ennél több nekünk, szerintem.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
Kriss

"És tökéletesen elég egy 15 évnél fiatalabb Manpad és a MI-8asok szépen lepottyannak. A miénkekhez meg elég egy 30 éves is."

Egy modern manpad lényegében bármit lelő. Vehetünk mi NH90-et vagy AW101-et is, pont annyit fog érni, mint a MI-8. Jön az Igla és leveri, mint vak a poharat. Még izraeli Apache-ot is láttam videón így leszánkázni. 0 esélye volt. Innentől kezdve szerintem nincs értelme a MANPAD-ra hivatkozni a "milyen heli kéne" kérdésnél....
A MI-8 egy olcsó, strapabíró szállítóhelikopter, viszonylag nagy terhelhetőséggel és raktérrel. Ha kapnak éjszakai repüléshez szükséges műszerezettséget akkor tökéletesek. Nem kell ennél több nekünk, szerintem.

Sokkal több kellene, mint a MI-8, mi-17.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113

Egy rakás képzetlen ember, mindenféle ruhában, mindenféle fegyverrel, mindenfelé lövöldöz, nagyon fegyelmezetlen módon. A legtöbbször ez jön le. Elég barbár népségnek tűnik, az egész katyvaszban résztvevők többsége. Maradjanak csak arrafelé és nem baj ha elesnek a harcokban.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 399
113
Keretének teljesen, bár ez az összes arab fegyveres erőre igaz. Bár úgy hogy a népesség fele beltenyészet eredménye több generációra visszamenőleg sok intelligenciát hiba lenne várni.

A törökök egy fokkal jobbak de mióta láttam hogy milyen hülyeségek miatt lövik ki a leo2-eseket alóluk, azért ott is vannak kétségeim.

• Tetszik
Reactions: marton and fishbed

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
image.jpg

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 400
19 814
113
Szerintem is a heli csere kilőve, ahogy írtad 10 évre. Szerintem a Btr-ek helyett lesz valami(nem mostanában), meg a szállítógépek (de az is a VIP-miatt, ami szintén nem akkora nagy baj, ha lesz mellette mondjuk C-27j is.), meg új ruha, azt annyi. Szerintem ennyi van a nem létező Zrínyi 2026-ban.
De remélem pofáraesek és nem lesz igazam....

Jól mutat majd a katona az új, mai egyenruhában, rajta kb. 50 éves konstrukciós műbőr tártáskával. Unalomig ismételgettem már itt, hogy nekem is ilyen tártáskám volt, 30 éve. Aztán eszembe jutott, hogy ilyen tártáskát már a 70-es években is láttam a katonákon, mikor még gyerek voltam. Még tovább gondolkodva. arra jutottam, lehet ez a tártáska, már annyi éves találmány, mint ahány éve AK típusú fegyverek nálunk rendszerben vannak. Akkor lassan 60 éves lesz. Szép ugye ? Lassan 60 éve nem jutott el az illetékesekhez hogy ez egy alkalmatlan felszerelés ? A gondok gyökere lehet itt van ám, nem is annyira a politikusokban. Bár nem védem őket.

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
357
418
63
Keretének teljesen, bár ez az összes arab fegyveres erőre igaz. Bár úgy hogy a népesség fele beltenyészet eredménye több generációra visszamenőleg sok intelligenciát hiba lenne várni.

A törökök egy fokkal jobbak de mióta láttam hogy milyen hülyeségek miatt lövik ki a leo2-eseket alóluk, azért ott is vannak kétségeim.
Kretenek, oke, de miert lenne beltenyeszet? Kb. 10.000 fo ala kell esnie egy populacionak, hogy beltenyeszetrol beszelhessunk. Azert meg a legkisebb arab allam is joval nagyobb ennel.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 399
113
Már egyébként x+1 málhafelszerelés készült a leváltására, csak mindig kis számban és azok is elvétve kerülnek elő a raktárakból.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 150
130 399
113
Kretenek, oke, de miert lenne beltenyeszet? Kb. 10.000 fo ala kell esnie egy populacionak, hogy beltenyeszetrol beszelhessunk. Azert meg a legkisebb arab allam is joval nagyobb ennel.
Mert a muszlimoknál dívik az első unokatestvérek közti házasság, hogy a vagyon a családon belül maradjon és ezt a szokást jópár évszázada űzik. Ezért az átlag IQ a közel keleti arabok között a 90-et alulról karcolja. Valahol olvastam pár cikket erről majd belinkelem.

Zed895

Well-Known Member
2017. április 28.
357
418
63
Mert a muszlimoknál dívik az első unokatestvérek közti házasság, hogy a vagyon a családon belül maradjon és ezt a szokást jópár évszázada űzik. Ezért az átlag IQ a közel keleti arabok között a 90-et alulról karcolja. Valahol olvastam pár cikket erről majd belinkelem.
Aha. Mondjuk mivel a komolyabbnak elfogadott IQ teszteken, mint pl a Mensa az atlag az 100, ezert a 90 nem is olyan rossz. :rolleyes: