Görbe tükör lesz ez a tartalékos dolog, ebben biztos vagyok. Lépésenként fogunk haladni arrafelé, hogy a Honvédség minden aktív tagja, előbb, vagy utóbb, tartalékos lesz, leszerelése után, bizonyos életkoráig. Mondjuk ez lenne logikus. Nem az utcáról behozni olyan lelkes, de teljesen képzetlen embereket, akiket aztán 1 hetes gyorstalpalón néhány alapra megtanítanak, majd elhitetik velük hogy értékes tartalékos katonák. Ami nem igaz. Emberként értékesek lehetnek, de katonaként biztosan nem. Ahhoz a tartalékos dologban nincs elég és hatékony kiképzés, az idő rövidsége miatt sem.
Nem lenne ekkora "görbe tükör" ha nem irreális létszámokat lebegtetnének és meglenne a fokozatosság elve. Kommunikáció szempontjából sem értem, hogy miért ilyen futurisztikus 20 ezres létszámokat lebegtetnek, meg járásonként egy század. (A 4-szer nagyobb nagyobb Lengyelországban is 50-ezres -állami- területvédelmi milíciában gondolkodnak, pedig ott nagyságrendekkel sokkal nagyobb kultúrája alakult ki.Tehát láthatjuk, hogy kb. mennyi lenne az ésszerű létszám)
Én úgy gondolom, hogy meg kellene különböztetni a 'tartalékost' és a 'területvédelmi önkéntes akármicsodát'.
Véleményem szerint:
- A tartalékos X időt eltöltött a MH kötelékében, de valamilyen okból már nem tud ott szolgálni (pl nyugdíj, egzisztenciális okok stb.) de megvan a képzettsége, vállalja, hogy időnként szinten tartja és ha úgy adódik, akkor a MH kötelékébe simán betagolódik.
- E mellett meg van egy területi önkéntes felállás, ami nem azt kell jelentenie, hogy "1 hetes gyorstalpaló", hanem egy folyamatos képzés és tanulás. Max. nem X hanem többX alatt éri el egy átlagos lövész szintjét és azt szinten tartja. És a maga feladatának megfelelő képzést kell kapnia, hisz nyilván nem repülőgéppilótákat kell képezni a területvédelem égisze alatt. A képzéseket pedig pl.: már nem aktív állományú katonák is tarthatják (természetesen fizetésért), hisz pazarlás minden megszerzett tudás elherdálása. Az idő rövidségére való hivatkozást pedig nem értem, hisz -remélem- nem holnap fog kitörni olyan konfliktus, ahol alkalmazni kell a területvédelmet.
(És minden tartalékosságot, területi önkéntességet úgy és akkor kell szervezni, ha ez nem a honvédségtől von el pénzbeli forrást!)