Ez ugye most vicc? Te a ter.ved.tartalakosok kepzeset tenyleg ugy kepzeled el, hogy az semmire nem jo azon kivul, hogy unatkozo fiatalok kicsit puffogtassanak? Tudod mit, ha a szocik csinalnak, akkor kb. tenyleg arra lenne csak jo, vagy meg arra sem. Amugy szerintem te is erted, hogy tartalek nelkul nincs modern hadero seholsem, csak trollkodsz. Szerited jo, hogy ma van sok olyan megye ahol meg tartalek sincs, laktanya, loter, kikepzopalya, semmi sincs? Jo otlet csak azert nem kikepezni embereket, epiteni gyakorlo vagy lotereket helyben, mert vannak akik nem tudnak 3 megyevel arrebb utazni a munkajuk miatt, de helyben bevallalnak? Vagy szerinted jo lesz majd akkor gondolkodni par tizezer ember kikepzesen amikor mar haboru van? Szerinted rossz otlet megkezdeni az emberek hozzaszoktatasat a katonaskodashoz mar ma, amikor nyilvanvalo hogy mar most elkestunk vele? Nyilvanvalo, hogy a tartalekosok kepzese, ha ter.ved. ha nem, nem arrol szol, hogy majd azt az egy jarast fogja csak megtamadni az ellenseg es majd csak ok ott szazan azt jol lekuzdik. Arrol szol, hogy akit nem lehet szerzodesesnek/hivatasosnak bevonni, azt alacsonyabb szinten de ki kell kepezni. Igen, ne mo fog repulni a gripenel es minositett lovesz sem lesz (bar eppen tovabblephet, hisz igy mar lesz ra lehetosege) de sima loveszre is szukseg van. Vagy azert izgulsz,hogy nem lesz eleg magas szintu a kepzes? Tehat ha te nem kaphatsz phd-t akkor mar erettsegi sem kell? En inkabb fogadnam el az erettsegit mint a semmit...
A "banderiális milíciákat" kifjezesed sem jo masra mint oncelu gunyolodasra. Azt sem ertem, hogy eredetileg ez mi akart lenni. A banderium az a latin zaszlo szobol ered, azt jelentette, hogy egy (fo)nemes a sajat zaszloja alatt gyujti egybe a katonait, akik NEM amatorok. Ezzel a kifejezessel egyutt meg sehol nem lattam leirva a "milicia" szot. (Mondjuk nem olvasok index, 444 meg hasonlo "szakmai" portalokat). El nem tudom kepzelni, hogy azon mi nem jott volna ossze a tortenelmunk soran, hogy
Zsigmond vagy akarmelyik kiraly 10/20 akarhany jobbagytelekbol eredeto bevetel utan 1 fo katona (tipikusan lovasijjasz, tehat jol kepzett) kiallitasara kotelezte a nemesseget (a nemes penzen, amit a jobbagytelkek termeltek neki). Zagrab varosa meg tipikusan 5 nehezlovast kellett kiallitson evente a magyar kiralynak kozvetlenul az erett kozepkorban. Mi ezzel a gond? Igen, a nemesi banderiumok nem a kozepkor csucsat jelentettek szakmailag (mint mondjuk a fekete sereg), de boven a kor szinvonalan alltak es nem tudom, hogy mi lehetne ami "már akkor se jött össze" belole.
Első kérdésem csak annyi lenne: Miből?
- Én nagyon örülnék, ha ez így összejönne, csak az eddigi produkciója mindegyik kormányunknak az volt, hogy nem költött a MH-ra. Tehát ameddig az a meglévő 7000 ember nem rendelkezik kevlár sisakkal, megfelelő ruházattal, kézifegyverrel, nincs rendes IFV, teherautó flotta, terepjáró, drón, miegyébbel, amiről itt a htka-n szoktunk abalyogni, addig mégis mivel és hogyan képzed ki a tartalékosokat? Feltételezem, hogy 2017-ben egy sima lövész feladatra történő kiképzés sem megy kockás papír mellől, ha még a rendes, hivatásos állománynak sem jut semmilyen eszköz.
- Amiről te írsz gerilla hadviselés az meg még kifinomultabb dolog lehet annál, mint hogy lóbáljuk az AK-t, mert akkor a területvédők elég gyorsan elfogynak, plusz a megszállt polgári lakosság sem fog örülni.
- A gyorsabb reakciót nem igazán értem: mitől fog Béla a fogász hamarabb reagálni egy ellenséges támadásra Kétpón, mint azok a fickók, akik ott ülnek fenn a magasságos frinc francban? Megérzi a bajszával, hogy 5 kilométerrel odébb jön egy magyar rendszámos VW transporter mindenféle rossz arcal és már dobja is a fogót a sarokba és 5 percen belül talpig Rambóban csapatja neki, hogy a házi drónon azonosított ellent lőhesse TOW-val? Ha ez összejön, az marha jó lenne, én tényleg nagyon örülnék neki, csak nem tartom túl valószínűnek (hacsak nem Béla a Járási Batman).
- Gyaníthatóan oka van annak, hogy még hivatásosnak sem akarnak menni a népek. Aki fanatikus és akarja csinálni az igrn, becsülöm is őket, mert ekkora tajbák vezetés mellett nincs szükség ellenségre. Van más, beosztottak iránt kifejezetten ellenséges része még a magyar államigazgatásnak, de a magyar bakát gáncsolhatják legjobban a saját felüljárói (felzárkózik a rendőrség, katasztrófavédelem, eü, oktatás stb).
- Ha a papírhoz nem társulnak képességek, akkor tök mindegy, hogy érettségi vagy PhD. Hidd el, láttam már szakmájában is totál életkeptelen embereket doktori fokozattal (többet mint kéne, de azért próbaljuk zárva tartani a kaput
). Én itt is attól félek, hogy papíron lesz majd egy csomó tartalékos, meg jön a Fennséges Hennceg szalagot átvágni, csak a tartalékosok kiképzése meg aztán valahogy nem jön össze - de majd jól lepapírozzuk, meg közbeszerezzük és lesz projektzáró rendezvény is pogácsával. Egyszerűen túl sok ilyet láttam már máshol.
- Hát, ha ez neked trollkodás, akkor te még nem láttál trollt.