A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Attól függ, hogy hol, mikor és mennyire. Nem lehet általánosítani. Donyeckben sem hiszem, hogy sokkal mélyebben lenne, de azért megoldják/kibírják.
Hat, nem tudom hogyan szabalyozzak a folyokat arrafele, de "az Alfoldon, ha van egy pinced, akkor van egy medenced"." Ritka az, hogy valaki nem sziv a belvizzel. Dombok sincsenek, szinte zero a lefolyas. Szoval erre csak nagyon korlatozottan szamitanek.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 882
32 510
113
Hat, nem tudom hogyan szabalyozzak a folyokat arrafele, de "az Alfoldon, ha van egy pinced, akkor van egy medenced"." Ritka az, hogy valaki nem sziv a belvizzel. Dombok sincsenek, szinte zero a lefolyas. Szoval erre csak nagyon korlatozottan szamitanek.
Nem tudom ki mondta, de mondom, nem lehet általánosítani. Az Alföldön hol? A jászságban? Biharban? Hajdú vidéken? Nyírségben? Kunságban? Csongrádban? Ezeken belül is épp hol? Nem mindegy. Lehet, hogy nincsenek hegyek, de épp ezért egy pár méteres hordalékkúp, szélhordta domb, vagy egy kunhalom is fontossá válhat. Az Alföld nem annyira egysíkú, mint azt sokan vélik.
Van ahol 120 éve nem volt pince szinten talajvíz, van, ahol 30+ évente jön fel pince szintre, van, ahol évente (de akkor is pár hónapra). Erre kell a helyismeret. A helyi sírásó a megmondhatója. :)

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
. Az Alföldön hol?
Jogos a kerdes. Debrecent talan nem erintene, de peldaul Szolnok kornyekere gondoltam. Csak kevesen ismerik a helyi vizrajzot(?). A megyeben a telepulesek jelentos resze el lenne arasztva, ha csak egy ponton is megserulnenek a gatak(!). A gatak vedelme pedig haboruban nem lenne lehetseges. Ugyanezen teruletekre nem is lehetne arkokat asni, vagy csak nagyon korlatozottan lennenek hasznalhatoak.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 882
32 510
113
Arról megy a vita, hogy tartalékos milícia rendszer. Ok. És hozzá eszközök hol vannak? Ja, bocs, sehol...

"Ásó, lapát itt vagyunk
érted élünk és halunk"

Még egy lényegében a nullából születő, meg sem alakult "valamitől" akarsz elvárni egyből olyanokat, amik a honvédségnek örökségből sem sikerült megoldania.
Nem gondolom, hogy 10-en éves távlaton belül kellene bármilyen érdemleges dolgot elvárni.

Én erre az egész önkéntes területvédelmi dologra úgy gondolok, hogy egy kapocs az átlag civil és a honvédelem között. Általában az embereknek (főleg ahol közel s távolban nincs laktanya) semmi kapcsolatuk a honvédelemmel, ezzel pedig valamennyire civil közelebbivé lehet tenni a dolgot úgy, hogy közben mégsem plakát meg videókampányra költik a pénzt. Ahhoz, hogy az MH több pénzből és több emberanyagból tudjon gazdálkodni társadalmi támogatottság kell. (A pénzosztás mindenhol így működik, nevezhetjük lobbi erőnek is) Sajnos ez nincs meg -lemérhető akár a htka, akár más fórum aktív tagjainak számából, vagy pl a honvédelmi tartalmak nézettségéből, vagy épp abból, hogy a közbeszédben mennyire jelenik meg a honvédelem kérdése bármilyen kontextusban.

De nem tudom ki hiszi azt, hogy egy helyiekből toborzott alig fegyverzett, gyakorlatilag kiképzetlen siserehad képes megállítani egy reguláris hadsereget?

Nem tudom, hogy ez megint honnan van. Én nem olvastam sehol ilyet se a fórumon, se máshol. Eddig mindenkitől azt olvastam, hogy mennyire fontos a jól felszerelt hivatásos katonaság, de önmagában kevés. Lehet, hogy nem egyet olvasunk?

M

molnibalage

Guest
"Ásó, lapát itt vagyunk
érted élünk és halunk"

Még egy lényegében a nullából születő, meg sem alakult "valamitől" akarsz elvárni egyből olyanokat, amik a honvédségnek örökségből sem sikerült megoldania.
Akkor helyben is vagyunk, ezzel nyitottam. Hova kell tartaékos haderő, amikor nincs minek a tartaléka lenni...?

Én erre az egész önkéntes területvédelmi dologra úgy gondolok, hogy egy kapocs az átlag civil és a honvédelem között. Általában az embereknek (főleg ahol közel s távolban nincs laktanya) semmi kapcsolatuk a honvédelemmel, ezzel pedig valamennyire civil közelebbivé lehet tenni a dolgot úgy, hogy közben mégsem plakát meg videókampányra költik a pénzt.
Erre való a nyílt nap és n+1 más dolog, az önkéntes területvédelmi bohóckodás meg nem. Nem laptoppal verünk a falba szöget...

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Akkor helyben is vagyunk, ezzel nyitottam. Hova kell tartaékos haderő, amikor nincs minek a tartaléka lenni...?

Azért nincs minek tartaléka lenni, mert a lakosságot nem érdekli a honvédelem, vagy nem tud/nem akar benne részt venni mint hivatásos katona. A tartalékos rendszer, meg a lőtérprogram, területvédelem stb. közelebb hozza a honvédelmet a lakossághoz, így az is hozzá tud járulni, aki nem szeretne főállású katona lenni, mert mondjuk informatikusként dolgozik.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 882
32 510
113

Erre való a nyílt nap és n+1 más dolog, az önkéntes területvédelmi bohóckodás meg nem. Nem laptoppal verünk a falba szöget...

Látjuk, hogy mennyire hatékony a "nyílt nap és n+1 dolog"...

Ne zagyváljuk már össze a tartalékosságot az önkéntes területvédelemmel. Nem egymás szinonimái.

M

molnibalage

Guest
Azért nincs minek tartaléka lenni, mert a lakosságot nem érdekli a honvédelem, vagy nem tud/nem akar benne részt venni mint hivatásos katona. A tartalékos rendszer, meg a lőtérprogram, területvédelem stb. közelebb hozza a honvédelmet a lakossághoz, így az is hozzá tud járulni, aki nem szeretne főállású katona lenni, mert mondjuk informatikusként dolgozik.
Látom nem teteszik érteni. A világon tudtommal azok a tartalékosok akik VALAHA már szolgáltak fegyveres erők kötelékében. Pl. ex. USAF pilóta, aki átnyergelt airlinerre, stb.

A tartalékos rendszer nem azt jelenti, hogy egy mezei civil kap egy szarra sem jó gyorstalpalót és akkor hurrá, kész a tartalékos. A jó tartalékos rendszer az, hogy az ANG-s alakulat is F-22-vel repül, mert képes használni.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 842
29 076
113
Látom nem teteszik érteni. A világon tudtommal azok a tartalékosok akik VALAHA már szolgáltak fegyveres erők kötelékében. Pl. ex. USAF pilóta, aki átnyergelt airlinerre, stb.
A tartalékos rendszer nem azt jelenti, hogy egy mezei civil kap egy szarra sem jó gyorstalpalót és akkor hurrá, kész a tartalékos. A jó tartalékos rendszer az, hogy az ANG-s alakulat is F-22-vel repül, mert képes használni.

Így van. Feljebb, amikor vázoltam egy szerintem működőképes háromszintű honvédelmi rendszer alapjait, akkor pontosan ezért választottam abban szét élesen a szerződéses tartalékos és a területvédelmi honvéd struktúráit, mert semmi közük egymáshoz.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113

De tetszem érteni, hogy a tartalékos és a területvédelmi erők az nem ugyanaz. Viszont a Mo.-on lévő önkéntes tartalékos rendszer nem arról szól, hogy valaki szerződéses katona volt, majd kiment tartalékba, hanem arról, hogy valaki önként jelentkezik tartalékosnak, megkapja a kiképzést, de egyébként nem szolgál a fegyveres erők kötelékében.

• Tetszik
Reactions: Zed895