Hát, nem is tudom, ettől még így kánikulában a monitor mögül is fázom egy kissé. De ha úgymond nekem mondanák, hogy na, ennyi lőszer van, vonalak mögött leszel, oldd meg... szerintem ilyen elképzelések még nem sültek el jól a történelem folyamán.Tehetnénk, de nem fogjuk. Az egyszeri javadalmazás szükségességét becsültem volna 81mm esetén 400, 120mm esetén 300 lőszerre. De itt nem mélységi védelemben vagyunk egy fronton, hanem asszimetrikus harcban. Nagyon meg kell gondolja mire lő és milyen mértékben a területvédelem. A célorientáltság itt alapvető.
Darabszámtól függetlenül pedig szerintem egyszerre sok (mozogni, pl, lehetőleg úgy, hogy ne vegyenek észre, 400 db csomagolásostul szerintem fel se megy egy teherautóra), ugyanakkor meg mivel behatárolt mennyiség, kevés is - ha hirtelen lesz egy jó zsíros célpont, akkor meg bocs, nem fér bele a kiszabatba? Nem látom értelmét.
Na itt viszont nem jól látod. A területvédelmiseg egy kisebb része mindvégig kinnt marad terepen, pontosan a felderítés végett. A területvédelemnek is lennének drónjai. Magyarán pont felderítés tekintetében nemhogy rosszabb, hanem az alapvető helyismeret miatt jobb helyzetben lennének, mint az támadó felderítése! A portyázás pedig nem frontális támadásokat jelent az ellenséges gépesített erőkkel szemben, mert az öngyilkosság lenne, hanem raj szintű egységek beszivárgását ezen egységek közé és ott akna (IED, stb.) és páncéltörő rakétaháborút. Ahogy annak sikerességét Szíriában láthatjuk!
Egy területvédelmi egységsek semmi esélye semmilyen direkt támadást végrehajtani. Ez neki nem is lehet feladata. A feladata lekötni az ellenséges erőket és zavarni azok felvonulását a front mögött, a fronton pedig a reguláris erők közvetlen támogatása védelemben. Például Szolnoknál a balparti hídfő megvédése a regulárisok beérkeztéig, stb.
Hát, megintcsak vakargatom a fejem. Adunk a területvédelemnek célfederítési képességet - feltételezve azt, hogy többé-kevésé értelmesetet is értelmes menyniségen - eddig jó, de... hogyan tovább? Mert lesz nagy mennyiségű felderített célunk, amit mivel küzdünk le? Saját, organikus eszközük nincs - vagy mint lásd fent, lőszer nincs - reguláris egységekére meg kb ne számítsunk. Raj szintű tartalékos egységek beszivárgása pediglen.. szinten nem tudom. Most akkro csináltunk egy "nyugdíjas" dandárerejű mélységi felderítő csoportot(csoportokat), de minek?
(Szíria meg megint más kérdés. Ileltve az is érdekes, na. Mind a terep, mind a létszám, technika, minden tekintetében, a TOW-ozás pediglen eddig úgy láttam, hogy nem igazán mélységben ment, hanem az egyébként elég porózus és mély frontvonalon.)