A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
A Patriánál ott van most kapacitás szerintem, legalábbis a 8x8-asok terén. Mert én mostanában nagy volumenű beszerzést nem hallottam.
Nem veletlenul... egyedul a lengyelek rendszeresitettek lenyeges mennyisegben, ok viszont maguk gyartanak maguknak mindent.

Emellett a Patria, mivel szinten remek kis platform, az XP ugyanugy 6-8M euronal indul, viszont tokeletesen ertelmetlen penzkidobas lenne azert azt rendelni, mert esetleg 2 evvel korabban megjon. MIndezt ugy, hogy semmivel nem lenne csereszabatos benne semmi (esetleg a toronyfegyver a Lynxbol), viszont ektelen osszegbe kerulne, ami mind az utolso fillerig kulfoldre menne es utana a karbantartas is.
Ha meg licenszeled, akkor pontosan ugyanott vagy, mint a 8x8-assal, csak nem tudod attervezni sem a sajat szad ize szerint, de legalabb meg dragabb lesz, meg kesobb.

Na de mit akarunk mi, ha 40 db Gidran árát nem bírjuk ki köhögni.
Ez megint milyen hulyeseg...? Senki nem mondott semmi ilyet, kismillio dolog miatt lehet atteve par honappal.

Mi mindenhol piacot kutatunk. M G bácsi nyilatkozta ,hogy a nagy fegyver gyártok 5-6 évre szállítanak,na de vannak kisebbek is ami jók.
Hogyne, neked jok. (Le sem irom a nevet annak a del-afrikai autonepperbol lett fegyvernepper szirszaranak.)
A katonaknak viszont nem.

Ami még sose fért a fejembe aza szállítógépek ügye, jól tudom nem ez a legfontosabb 5 évre jönnek meg.Ugyanez C295-nél másfél év,C27-nél még kevesebb mivel talán már megrendelés sincs.
Csak egyik sem viszi el meg a felet sem a masiknak, a tobbi kepessegrol nem is beszelve.
Ez megint olyan, mintha neked kamion kellene, de inkabb vegyel egy csomo pickup kocsit helyettuk...


A C130 -AS MAXIMUM 2 év. mert az a két darab KC390-eslepke fing.
A C130-as kevesebbet visz rovidebb tavra es dragabban, sokkal elavultabb design, mikozben minimum 30% dragabb, raadasul egy ujabb platform lenne, az Airbus, Dassault, Embraer mellett.

Benne vagyunk minden féle programba elég lett volna kisebbgép is.
De ez egyertelmuen nem igaz.
Nem ertem, miert nezed totalisan hulyenek a hadsereg tervezoit, plane ugy, hogy nem is vagy katona sem...
Mellesleg a belgáknál hamarosan felszabadulnak a Piranha-ák amelyek 2007és 2013 között gyártottak , szerintem ezen kivül még több piac van.mert 2030 igen messze van.
Ja, szethajtott BTR helyett megint vegyunk elozo generacios, elavult, refurbished szarokat. Pont, mint a rumanok csinaltak eddig. Remek otlet...
 
K

kamm

Guest
Semmiképpen nem pénztemető a haderőfejlesztési program. Egyrészt azért mert kirohadt illetve elavult a honvédség szinte minden technikája, ezért és a meggondolatlan fiskális szemlélet miatt (2016-ig minden kormányzatnak csak pénznyelő volt a hadsereg) olyan képességek tűntek mint rakéta és önjárótüzérség, vagy maradtak embrionális szinten mint a páncélos fegyvernem, de említhetném a harcászati repülő fegyvernemet, szállító repülő fegyvernemet, helikopteres fegyvernemet. A Müszaki alakulatok és a támogató erők anulálásáról nem is szólva.

A VBÜ létrehozása kifejezetten jó elgondolás volt. A probléma ott van, hogy a honvédség pénzügyi tervezése nincs szinkronban szerintem a VBÜ-vel.
-----------
Az egyébként valószínüleg, hogy a VBÜ a 12 ezer milliárd forintban benne van összes költség, hiszen a tényleges kiképzést nem lehet tervezni a programokban. persze a kezelőkét müszakiakat stb. igen, de csak a "első személyzetek, katonák vonatkozásában". fél-Három év múlva már a HM kötségvetéséből megy a további kiképzés, az üzem és kenőanyag, a lőszerfelhasználás gyakorlatokon, a humán erőforrások a pótlékokkal stb.
-----------
Ami a hoszabb távú viziókat illeti. Itt mindig tamáskodok mégpedig azon okból, hogy kelet-közép európában eddig a rendszerváltás óta egyetlen nyugati cég gyártási befektetése sem működött. Lásd: Boeing- Aero, Airbus- Bákói helikoptergyár, Airbus - Lengyel befektetés, Leonardo - PZL, és hagy ne folytassam.

Ami nagy külömbség, hogy a fenti fúziók, lányvállalatok a Bákon gyártott Pumák és Soccat-okat saját haderejüknek gyártották, a többi cég nem kapott nemzeti rendeléseket. A románok néhány darabon kívül külpiacra nem tudtak eladni semmit, a karbantartáson kívül a felszerelt gyár nem gyárt. Most a Blackhawk-ot akarájk gyártani.. Hoho.. azt gyártják kis sorozatban S70i-ként a lengyelek akkora példányszámban ami a túléléshez is kevés az ottani üzemben.
Nálunk egy nemzeti beszerzéshez kerülnek építésre a gyárak, és reménykednek jövőbeli eladásokban. Nos én utóbbiba vagyok szkeptikus, a Gidrán, a Hiúz és vagy éppen kézifegyverek esetében.

Az biztos, ha csak saját célra gyártunk azzal nem hozzuk be a költségeket. Itt most lehet írni know-how-t, lehet írni, a katonai-müszaki értelmíség, mérnökképzést, a hazai gyártással a hazai munkaerő foglalkoztatását, meg azt, hogy a cégek itthon fizetik az adót stb. de amig importból kell mindent beszerzni (márpedig vas és acél országa nem vagyunk, de a mikroelektornikáé sem) addig alapanyag, félkész és késztermékek rendszerek mind-mind import, csak összeszerelés ami folyik. Van már több elképzelés ami anulálódott.
Pld a Bren kézifegyvereké. Úgy indult, hogy nemcsak a magyar teljes fegyveres testületek fegyverzete kerül cserée, hanem még exportra is termelünk: Nos ebből az valósult meg, hogy több fődarabot a mai napig nem tudunk gyártani, a licencszerződés pedig lejár. Most ott helyette a Gestamenes vonal. És akkor ami érdekes a kommunikáció: A Bren fegyver jó, fegyver de drága ...És ezt nem tudtuk 2018-ban? Milyen költségelemzés volt? Mennyit "buktunk" hogy még annyi fegyvert sem tudtunk gyártani amennyi a rendőrség, hadsereg átfegyverzéséhez szükséges lenne? Vagy éppen nyereség, hogy nem gyártotuk le? A Gestamen talán a jövő.. Márha minden részét teljesen magyar alkatrészekből gyártjuk. De ennek alapanyagai szintén külföldiek.

A Lnyx sötét ló. Beleugrottunk - most a marketingszöveg helyett a tény, hogy a Puma a Bundeswehr rendszeresített járműve és nem a Hiúz, és tény, hogy az amcsi tenderen befuthat, akárcsak az ausztrálon. Előbbi esetben, majd lesz egy Rheinmetall North America, amely fülétől a farkáig fogja gyártani nem magyarországról várnak majd alkatrészeket hozzá (a szállítási távolságokat is figyelembe véve, akárcsak az Ausszie Lynx-hez sem hiszem.)
Amúgy azt olvastam valahol, hogy most amcsi-NATO szinten a GYHJ-k esetében 57mm-es löveget akarnak sztenderdizálni, nem 30-35mm-est. De ha ténylegesen megfelel majd a követelményeknek (jelenleg 5 proto van, ebből a müködőképeseket tesztelik a kengurusok, és az RM-t tesztelték a csehek, a többi demo-mock up.) akkor nekünk még harckocsi helyett is megfelelne akár 105-ös akár könnyített 120-as löveggel, alacsonyabb tömegével és ráadásuk a felépítményt változtatva több műszaki jármá alapja is lehet. Igy talán még a magyar igények kielégítése mellett exportra is lehetne termelni belőle.

Ennek ellenére szükséges hadiipari gyártás, és fejlesztés, de ismét h a balti államokra nézek akkor óriási külömbséget látok az Ő és mi programjaink között, elsősorban nehéztechnikával ellátás, gyártás vonatokzásában.
Mindenképpen folytatni kell a haderő fejlesztési programot, ellentmondásossága és költségei ellenére is. És ami a legfontosabb, hogy a legyártott eszközök életútján végig tervezett szupport kell, kiképzés, amely kevéssé kötődik a politikához, pld. törvényben kéne kötelezni a kormányokat, hogy a hadsereg müszaki-techika eszközeihez a szupport, karbantartás, javítás, és talán esetlegesa modetnizációt költésgeit kötelezően meg kell kapnia a Honvédségnek.
A problema ott van, hogy abbol indulsz ki, hogy ismersz minden parametert, no meg a VBU nem tud elore szamolni.
Ez nem rocket science, risk analysis, annak forintositasa stb, megfeleloen alatamasztott projection stb, ezek rutinjellegu kalkulaciok egy PM cegnek (gyakorlatilag az a VBU), a donteselokeszites resze.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Kezdem Maróth művét egy hatalmas, a hadsereg újrafegyverzésének hátráltatása miatt a nemzetbiztonságunkat súlyosan veszélyeztető pénztemetőnek látni, ami semmivel nem vitte előrébb eddig a magyar haderő felszerelését, viszont irdatlanul megdrágítja a fegyverkezést. A gyár költségével együtt Zalaegerszegről három zászlóalj Lynx-et kapunk annyi pénzért, amennyiért a német gyárból négyet vehettünk volna. És ráadásul a fegyverek többsége sehol sincs, pedig most, azonnal, tegnapra lenne rá szükség a nemzetközi helyzet függvényében és belátható időn belül alapvető fegyverzetek se fognak rendszerbe kerülni, mert a hadiipari lobbi csak a távoli jövőben lesz képes produkálni őket. És akkor még ki tudja milyen minőségben, hiszen ismerjük a BM Heros tűzoltóautónak csúfolt járműveit, meg a Rába katonai produktumait!

A hadseregnek fegyver kell, nem hadiipar. A nemzetbiztonsághoz pedig nem harcjárműgyár kell, hanem lőszergyár, mert az mindegy ki gyártja az ágyút, a lőszert kell tudnunk nekünk gyártani hozzá. Nekünk üzemben tartanunk és javítanunk kell tudni a technikát, nem gyártani. Ilyen kis darabszámokban, mint nekünk kell csak csillagászati árakkal tudjuk gyártani. Olyan áron, hogy abból jóval több fegyverzetet vehetnénk (lásd: Lynx esetét a magyar gyártással!) A várpalotai lőszergyáron kívül majdhogynem teljesen feleslegesnek tűnik az egész hadiiparfejlesztés nemzetbiztonsági szempontból.
Nagyjából és egészében leírtad a magyar és román haderőfejlesztés közti koncepciós különbségeket, írásnak is jó és gondolatébresztőnek is itt az uborkaszezon közepén.
A románok pont azt csinálják mint írod, megvesznek mindent, gyorsan, néha használtan, néha baromi drágán, a saját - meglehetősen nagy - hadiiparuk pedig semmilyen megrendelést nem kap, addig él túl míg a szf acélszörnyekben még van olaj. A "Patria gyár" rimánkodik a GD-nek, hogy vegye meg a gyárat mert az ott lévő koncepció (technika és pénz is) nem alkalmas a P5 gyártására, ugyanez van Konstancán is a francia korvettekkel a gyárra többszáz milliót rá kellene költeni, embereket felvenni stb, hogy le lehessen gyártani a 4 hajót és felújítani a többit. Kb 10 állami hadiüzem veszteséges, vagy vegetál csak, áll az Aiurbus üzem is, a 3 izraeli alkatrész gyár működik jól, a helikoptereket karbantartó Bákói Gépgyár meg a Romarm nyereséges, kb ennyi. Nem használják ki a hadiiparukat és az egykoron jelentős képesség szépen le is épült. Cserébe viszont van egyből és a felvonulásokon is jól mutató drága amerikai fegyver, meg levetett légierő ha kivesszük a képletből a Spartanokat akkor mind 30-40 év plusszos járgány F16- Soim-Socat (Puma)
A magyar haderőfejlesztés ezzel szemben üzletként tekint a fegyvervásárlásokra és elvárja a tech transfert, a közös gyártást sok téren, gyárakat alapít, hozzáköti az üzlethez, nem utólag rimánkodik és néz szembe pl azzal, hogy a Rába nem képes gyártani- Pontosan azt teremti meg ami máshol leépül, bevonzza a multikat és hosszú kifutásban gondolkodik, itt nem érdemes részletezni a tételeket, mindenki tudja.
A különbség nyilván a felfogásban van, ha jelenleg itt lenne egy csapásra a Zrínyi valamennyi elképzelése, a román, ukrán de még a szerb haderő is verhető lenne? Nehéz megmondani, de szerintem nem. A többi szomszédunk a Zrínyi nélkül sem ellenfél, vagy a berendezkedésük, vagy a potenciáljuk leépülése miatt stb. A három déli-keleti állam viszont olyan erős jelenleg is, hogy inkább a középtávú erőkiegyenlítésben érdemes velük gondolkodni, az az 5-10 év mire kifut nálunk a Zrínyi addigra ez a három szembe kell nézzen azokkal a nehézségekkel amik nálunk addigra már nem lesznek meg, a görcsösen dédelgetett SZU technika végleges amortizációjával és minden egyébbel is.
  • A szerb haderő jól egyensúlyoz, sokat fejleszt, de nem tudja azt sem eldönteni mi mellett kötelezze el magát végül, az orosz vagy az EU vonal lesz-e a nyerő, 10 év múlva már komolyan szembe kell nézni a valódi potenciáljával, azzal, hogy már nem a nagy Jugoszláviát kormányozzák Belgrádból, hanem egy 7 milliós kis államot, gyenge gazdasággal, a hadsereg a hadiipart már nem fogja eltartani, így fenntartani sem.
  • Ukrajna összeomlását mindenki jósolja, az egyben tartása most is művészet, gazdaságilag gyenge és az óriási hadsereg fenntartása , állandó készültségben tartása felőrli nem csak a technikát, de a gazdaság utolsó lehetőségeit is, velük szemben lokális potenciál, fölény simán kialakítható 5-10 éven belül.
  • Romániáról milliót írunk a megfelelő topicokban, a levedlett technika, kb 10 év múlva kileheli a lelkét és tudom hogy az F16 fanok 50 év felett is potens gépnek tekintik a vadászokat, majd meglátjuk, de a Soimokat is épp most újítják fel (11+10 db), ahogy a Puma/Socat helikoptereket is, de van 100 db Spikeval ellátott BMP ivadék is, meg TR85 Bisonul, meg millió holmi ami mind egy másik évezredben készült, sőt még Ceausescu integetett nekik a felvonuláson és bizony mindet egyszerre illene majd cserélni olyan 5-10 éven belül. A román gazdaság ezt nem fogja elbírni, mert pont most építik le az utolsó potenciáljaikat , például a nagy hozzáadott értéket képviselő hadiipar terén, pont most adósodnak el azok miatt a darabszámukban nem megrendítően sok amerikai fegyver miatt ami most beérkezik és üzemben is illik majd tartani, pl azt amajdnem 50 F16-ot.
A magyar 5-10 éves kifutás a ma katonájának nem jó, mert most kellene kiképezni, birtokolni, építeni a haderőt, de "stratégiailag" helyesebb a hadiiparnak esélyt adni és határokon belül megteremteni azt a potenciált ami egy konfliktus esetén képes az addigi gyártást karbantartásra fordítani, képes üzemben tartani, képes lőszert, talán majd rakétát, páncéltörőt is gyártani. Nekünk nem a mostban van esélyünk másnak, többnek, erősebbnek mutatni magunkat Zrínyi ide vagy oda, hanem 5-10 éven belül potenciálbanis fölébe nőni 1-2 szomszédunknak a mi "különutas" koncepciónkkal, ha egyáltalán ez a cél ... persze a fenntiek csak vélemény, de egy más nézőpontnak, további gondolatébresztőnek talán megteszi
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Viszont Archert hozhattunk volna el, és ez csak egy példa.
oszcilláló tornyos túlmachinált...
senkinek nem kell a svédek is megelégedtek vólna 24 el amit az exportsikerekbe reménykedve hajlandóak vóltak megvenni csak aztán a norvégok visszavágták a gépeket az átadás elött így kénytelenek vóltak átvenni hogy ne a gyár udvarán rohadjon.
egy kuriózum semmi több. már 25+éves a kutyának nem fog már kelleni ha eddig nem kelett.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
A csúcstechnikás lesz a magyar haderő dolog meg.. mi is a csúcstechnika most, és mi lesz az 10év múlva?
 
K

kamm

Guest
Viszont Archert hozhattunk volna el, és ez csak egy példa.
Az baszarintott volna be. A letezo legrosszabb opcio.
Level 3 páncélzat felett semmi nem úszik, az alatt meg nem érdemes harcba vetni semmit, mert egy nehéz géppuska kilövi.
M3-asokat kell venni - ennyi.
Jajistenem, mar megint a "kinyilatkoztatasaid" es az azokbol levont zoldseg... :rolleyes:
Semmi koze ahhoz, hogy pont L3 vagy sem - a suly szamit, illetve a design.
28 tonnasan meg Patria is uszik. Ha mindossze egy Vipera lesz a tetejen, akkor extra 2t is sporolhatnak, ami pl mehet front vagy top stb vedelemre.
De amugy 8000 tonnas szerkezet is uszhat, szerinted a hajokon milyen pancelzat lehet? L1-szintu? (Naluk mas a standard.)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 346
35 193
113
Az baszarintott volna be. A letezo legrosszabb opcio.

Jajistenem, mar megint a "kinyilatkoztatasaid" es az azokbol levont zoldseg... :rolleyes:
Semmi koze ahhoz, hogy pont L3 vagy sem - a suly szamit, illetve a design.
28 tonnasan meg Patria is uszik. Ha mindossze egy Vipera lesz a tetejen, akkor extra 2t is sporolhatnak, ami pl mehet front vagy top stb vedelemre.
De amugy 8000 tonnas szerkezet is uszhat, szerinted a hajokon milyen pancelzat lehet? L1-szintu? (Naluk mas a standard.)
Mondj egy Level 4-es páncélzatú IFV-t, ami úszik! :)
A "8000 tonnás szerkezet is úszhat", de picit nagyobb mint egy IFV...
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and dudi