<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez:
Helikopter nélkül nem megy - interjú Benkő Tibor vezérkari főnökkel
Egy pár oldalt olvasgattam visszafelé, és egy pár észrevételt szeretnék tenni.
-Külföldi missziókkal kapcsolatban: Sokan, mind a vezetők,mind a közvélemény, nem fogta még föl, hogy mi az, hogy szövetségesnek lenni.Pl.:hogy a NATO nem ŐK,hanem MI. Ha az ország elvárja, hogy szükség esetén segítsenek, akkor esetleg nem árt hivatkozási alapot teremteni...Hogy ebben milyen mértékben tud az ország részt venni, arra vannak megfelelő emberek, akik ezt meg tudják ítélni.
-Sorkatonaság,tartalékos rendszer:Amíg a hivatásos/szerződéses sereg is forráshiányos,tárgyi eszközök hiányával küzd, addig miből lehet tartalékos rendszert kiépíteni? A tartalékosokat is ki kell képezni rendesen(nem két nap és két forint), gyakorlatoztatni őket,stb. Szóval jelenleg ennek nincs értelme.
A sorkatonasággal hasonló a helyzet, én éppen lemaradtam róla, nem igazán bánom. Ha igaz amiket meséltek, hogy alig lőttek el egy pár lőszert,stb,stb...hát, akkor nem volt sok értelme.
Nemrég felvetették elcseszett ötlet szintjén, hogy kötelezni lehetne az állampolgárt valami katasztrófavédelmi szolgálatra, vagy mire. Erről azt gondolom(hasonlóan a tartalékos behíváshoz), hogy addig rendben, hogy behívnak, én esetleg elmegyek, és hogyan tovább. Ha mindenféle felkészítés nélkül elzavarják az embereket árvizet elhárítani,ott csak a keveredés lesz, semmi más.Vagy pl.: ha elmegyek sorkatonának,csak mert kitalálják, amíg odavagyok, ki gondoskodik a családról, meglesz-e a munkahelyem, mire visszamegyek, stb
-Egy esetleges konfliktus a közeljövőben: Ezzel kapcsolatban, azoknak a véleményét osztom, akik nem látják túl valószínűnek, hogy Mo. a közeljövőben közvetlen háborús konfliktusba kerülne. Ha megnézzük a környező államok gazdasági és haditechnikai szintjét, máris kiesik egy pár ország, akik kishazánkhoz hasonlóan le vannak gatyásodva, és kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy háborút indítsanak. Vagy éppen annyira irracionális, hogy eszükbe sem jut pl.: Ausztria.
Bár találkoztam már olyannal, aki nagyon fennakadt azon, hogy az osztrákok valami hadgyakorlatot tartottak a határ közelében, és milyen már, hogy a Honvédség nem reagált erre(?!?) Mert ha akkor az osztrákok megtámadnak minket, akkor mi lett volna,hú...
Erre én:És ugyan, miért támadtak volna?
Válasz: Nem tudom, talán területeket akartak volna szerezni...
Aha...szóval egy semleges ország megtámad egy NATO tagországot, mert jódolgában éppen területeket akar szerezni...
Csak azért írtam ezt ide, hogy vannak, akik ilyen szinten kezelik ezt a kérdést.
Azt még hozzátenném, hogy mint törvénytisztelő, adófizető állampolgár elvárnám, hogy a magyar politikai vezetés olyan külpolitikát folytasson, hogy minél kevesebb feszültség legyen a környező országokkal kapcsolatban.
Végszóként:Vannak tényleg páran, akiknek az a rögeszméjük, hogy mindenképpen háborúba kell bonyolódni valamelyik szomszédos országgal.
„Önök nem tudják nálam jobban elítélni a háborút. A háború kegyetlen, és ezt semmi sem enyhíti, és akik háborút hoztak országunkra, azok minden elképzelhető átkot és balszerencsét megérdemelnek. Én tudom, hogy nem volt részem a háború előidézésében és azt is tudom, hogy ma nagyobb áldozatokat hozok a háború befejezéséért, mint önök közül bárki."
William Tecumseh Sherman
Remélem érthetőre sikeredett, köszönöm a figyelmet.