A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

A MAZ tele tankkal megy 850 km-t. Ha a max lőtávra gondolsz, az kb. 110 km az új rakétákkal.

Az 1990-es évek második felében felmerült <a title="Magyar Honvédség" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9g">magyar részről</a> is beszerzése az orosz államadósság fejében, azonban a korabeli elemzések rávilágítottak arra a problémára, miszerint a jelenlegi magyarországi tüzérfelderítő rendszerek nem képesek kiaknázni a típus 70 km-es maximális hatótávolságát. Ezt hivatott áthidalni az egyik vetőcsőből indítható <i>R–90</i> <a title="Pilóta nélküli repülőgép" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Pil%C3%B3ta_n%C3%A9lk%C3%BCli_rep%C3%BCl%C5%91g%C3%A9p">pilóta nélküli repülőgép</a>.

19:30, Hétfő (május 20.), hírTV -  Magyarország élőben

A fenti műsorban Hende lesz a vendég.

Hátha megint mond majd valamit amiről napokig lehet majd beszélni/vitatkozni/értelmezni :)

Terminator said
Hátha megint mond majd valamit amiről napokig lehet majd beszélni/vitatkozni/értelmezni :)
Szerintem meg megint mond valami semmiséget.... Azaz, hogy milyen jól együttműködünk az ohio-i nemzeti gárdával, meg milyen jók a honvédség nemzetközi elismerései... és kb. ennyi. amikro meg a fejlesztésekről kérdezik, bevágja, hogy kiöregedett a technika és le kellene cserélni....

A Mi-24-esekből állítólagosan befolyó összeg végül nem hangzott el (ugye már megint semmi konkrétum). 

Azt is jó lenne tudni ha jött be pénz a gépekből azt mire költötték.

Igen Hende nyugati helikoptereket említett. Nem lenne ezzel semmi baj. Tudom vannak olyanok akiknek csak a orosz és semmi más mert az igénytelen stb, de arról kevesebb szó esik, hogy már ők se adják olcsón a helikoptereiket, az alkatrészellátás nem folyamatos szóval olyan oroszos.... Nekem tetszik az elképzelés van elég gyártó nyugaton akiknek a termékeiből lehet válogatni.

Szerintem elég világosan és érthetően fogalmazott, még ha virágnyelven is.

1. Kiírják a tendert, mert a helikopterkérdés a legégetőbb. Miközben említette most is, hogy minden égető már. A döntést az új kormány hozza majd meg, de többpárti egyeztetéssel, igyekeznek a lehető legjobb megoldást összehozni.

2. kifejtette, 3 megoldás lehetséges, ehhez elmondta a lehetséges kapcsolódó költségeket is.

3. Virágnyelven megmondta, a jelenlegi kormány, leginkább, az új nyugati típus beszerzését preferálja. Egyébként hosszú távon ez a legköltséghatékonyabb megoldás is, abból következtetve, amit elmondott.

4. kormányzati pénzből lesz a beszerzés, nem HM keretből.

5. Az eladásokból befolyó összegekről nem is nagyon beszélt, több oka is lehet miért.

Összegezve, szerintem tökéletesen tisztában van a stábjával együtt a történésekkel. Igyekszik a lehetőségek tükrében a lehető legtöbbet kihozni, a szinte semmiből, továbbra is. Sajnos ennél többet, nem hinném hogy más fel tudna mutatni, az ország költségvetési helyzetté figyelembe véve. Ennyi jut a hon védelmére, más kormányzatnál szerintem ennyi sem jutna, ennyire sem telne.

therob said
Igen Hende nyugati helikoptereket említett. Nem lenne ezzel semmi baj. Tudom vannak olyanok akiknek csak a orosz és semmi más mert az igénytelen stb, de arról kevesebb szó esik, hogy már ők se adják olcsón a helikoptereiket, az alkatrészellátás nem folyamatos szóval olyan oroszos.... Nekem tetszik az elképzelés van elég gyártó nyugaton akiknek a termékeiből lehet válogatni.
Nekem sem gond... Bár szvsz csak akkor van nagy választék nyugaton, ha szállítóheliről van szó. Támadó heli választék szvsz annyira nincs. Pláne ha valami olyat szeretnénk, hogy egy típussal oldjuk meg a kettőt.

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-36/" rel="nofollow">honved</a>: Csatlakozok a véleményedhez, szerinte tiszában vannak a szűkös költségvetéssel tudják mit akarnak végre , de konkrétunmokat még nem mondhatnak. ( Ez a politikai szabály )  Köv kormány... Több párti egyezetetések, megtartja a kötelező köröket. Én tuti mondanám ez lesz és kész. Miért ? mert így döntöttem hogy Ország érdekeit szemelőtt tartva. Undorító szakma egyébként ez a poltiika.

Továbbra sem értem miért kell "virágnyelven" beszélni. Évek óta semmi konkrétum nem hangzik el.

gigabiga said
Továbbra sem értem miért kell "virágnyelven" beszélni. Évek óta semmi konkrétum nem hangzik el.
+1

Egyébként azt tudni, hogy "heliképesség" alatt mit értenek v. jól emlékszem, hogy nem konkretizálták? Pl. lámpaoszlop eltávolítást és miniszter furikázást vagy pl. x sebességgel katonák célterepre szállítását, ne adj Isten fegyveres támogatásukat, akár harckocsik szétkapását is?

honved said

4. kormányzati pénzből lesz a beszerzés, nem HM keretből.
Ezt biztos nem a NATOnál előírt GDP/honvédelmi költségvetés arány indokolja. Sőt inkább mintha NATO beleugatása alól próbálnák kivonni a zsét.

<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-36/" rel="nofollow">zotyek78</a>

Nyugaton nincs támadó helikopter? Ezt nem mondhattad komolyan. AH-1, AH-64, A-129(T-129), EC-665. De nem valószínű, hogy ilyen kategóriájú helikoptert vennénk a közeljövőben vagyis nem említette ezt.

therob said
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-36/" rel="nofollow">zotyek78</a>

Nyugaton nincs támadó helikopter? Ezt nem mondhattad komolyan. AH-1, AH-64, A-129(T-129), EC-665. De nem valószínű, hogy ilyen kategóriájú helikoptert vennénk a közeljövőben vagyis nem említette ezt.
Hát hogy itt nem fognak AH-64-et és Tigrist venni, az hót ziher. :) AH-1 és A-129 talán.. Bár az előbbiből új, korszerű verzió megintcsak olyan árban lenne, hogy nem hiszem... A másik, hogy ha orosz helikkel az a bajuk, hogy alkatrész, meg logisztika, akkor amcsi gépek nem hiszem, hogy AH1 ebben jobb lenne. A-129 meg tudtommal annyira nem korszerű... és akkor még mindig ott van ugye, hogy lehet, hogy csak 1 típus lesz. Amit eltudok képzelni, hogy veszünk ilyen Cougarokat vagy AW139-eket és ESETLEG raknak rá pár nem irányított rakétát ebből 2-re vagy 4-re... Juhúú! :)

Továbbra se értem, hogy az MI-24eseket mért hagyták szétrohadni, jópár évig jók lettek volna még egy kis ráncfelvarrás után...

Amúgy rajtam múlna Ka-50, de az jelenleg nincs benne a szórásban az MH esetében