A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
Ezt olvastam máshol is, de ez még nem konkrétum ugye... Márpedig egészen máshogy nézne ki az egész, ha látnánk valami koncepciót. Így max olyan érzete van az embernek, mint a nyugdíjak lenyúlásánál... Okés, egyszer megtették, de aztán honnan lesz pénz?
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Nem veszem magamra,de...

Mik azok a képesség célok, amiben olyan nagy az egyet értés a NATO-val?

Tényleg érdekelne. Más országokban nyilvánosak a beszerzések, nálunk a szovjet időkre jellemző beteges titkolódzás az úr még mindig!
 

spitfire

New Member
2013. július 16.
3
0
1
Sziasztok, én is csendes olvasó voltam amióta kb 1 hónapja megtaláltam ezt az oldalt. Gondoltam én is leírom a saját elképzelésemet. Nem vagyok profi ezt vegyétek figyelembe.

A jelenlegi 15+ alakulatot feleslegesnek tartom egy ekkora haderőnél, így azokat integrálnám vagy összevonnám más alakulatokkal költséghatékonyság céljából. Felesleges szerintem külön légvédelmi és műszaki ezredet vagy vegyivédelmi zászlóaljat fenntartani a mai 21.századi viszonyok közepette. Ezeket integrálnám a kettő gépesített lövészdandárba amelyek a gerince lennének a honvédségnek. Hozzájuk tartozna még egy-egy felderítő,egészségügyi,híradós és logisztikai zászlóalj.

Tehát valahogy így nézne ki

MH 5. Debreceni Gépesített Lövészdandár 5500 fő kb.

Harcoló alakulatok

- 1.lövészzászlóalj
- 2.lövészzászlóalj
- 3.lövészzászlóalj
- Légvédelmi zászlóalj

Harctámogató alegységek

- Parancsnokság
- Híradó zászlóalj
- Műszaki zászlóalj
- Egészségügyi zászlóalj
- Felderítő zászlóalj
- Vegyivédelmi zászlóalj
- Logisztikai zászlóalj

A Tatai (kb 5000 fő) is ugyanez kivéve, hogy ott 2 lövész helyett Harckocsi illetve tüzérek lennének ahogy jelenleg is.

A logisztikai alakulatot áthelyezném Budapestre a nehezen megközelíthető Kaposvárról és hozzácsatolnám a Vezetéstámogató részleget.

A Tűzszerészek és a két Szolnoki alakulat maradna jelenlegi formájában.

ÖHP menne Veszprémbe.

A Légierő maradna jelenlegi formájában leszámítva, hogy a légvédelmisek beolvadtak.

Technikát tekintve új kézi fegyverzet kell, talán G36 család.
25 keveset használt német Leo 2 Tatára.
15-20 Önjáró löveg, jelenlegi 2. Vh-s szint egy vicc.
130 Puma IFV a 16 lövészszázadnak (1 zalj=4 század=4 szakasz) amely szakaszonként 2 db.
Rába platformon valami közepes hatótávolságú rakétavédelmi rendszer, nem értek hozzá.
4 C-27 Spartan közepes teherre és ugrásokhoz.
3 BAe 146 csapatszállításra és Vipre.
12 Szállítóhelikopter

Így kb 20,000 fő lenne az alakulatoknál amely a mainál is kevesebb de cserébe lenne forrás eszköz cserékre, jobban kiképzett lenne és jóval ütőképesebb a mainál.
Egy kisebb,de jól felszerelt,gépesített haderőre van szükségünk szerintem, amely alkalmas missziós tevékenységre és a haza védelmére.

8000 tartalékos katasztrófa helyzetekre,őrzésre vagy hiánynál ahová szükség van rájuk.

Tiszti és legénységi (2:8) állomány arányának korrigálása, magasabb bérekkel de inkább teljesítmény alapú előléptetés mint idő alapján.

Missziókban lazább harci feladatok vállalása, hogy legyen harci tapasztalata a honvédségnek.

Lenne még nagyon sok de nem akarok könyvet írni.

Építő jellegű kritikákat szívesen fogadok.
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Kedves Spitfire!

akkor néhány gondolat egy civiltől, azzal kapcsolatban amit írtál:

1. Lehet, hogy költséghatékony, a dandár hadrendjébe integrálni a légvédelmet és a műszakiakat, de akkor óhatatlanul a dandárparancsnoknak kellene vezetni ezeket, akinek épp elég dolga harcban megszervezni a saját dandárjának harcát. Ezek nem véletlenül vannak ma magasabb szinten alárendelve, egyszerűen nem véletlenül vannak vezetési szintek egy bármilyen haderőben .

2. Azzal, hogy alakulatokat vonnál össze és telepítenél át tovább erősítenéd azt a folyamatot, hogy jól képzett katonák hagynák el a hadsereget, mert nem szívesen hagyják el azt a helyet, ahol már megállapodtak, ahol pl a feleségüknek munkahelye van, mivel ma a katonacsaládok nem élnek meg egy fizetésből. Sajnos ezt már jó párszor eljátszotta a HM és igaz a könnyebb nyugdíjba vonulási feltételek miatt általában csak kevesen vállalták a helyőrségváltást. Továbbá ez megint azzal a "jó" szokással járna, hogy néhány frissen felújított laktanyát hagynának ott egy rosszabbért.

A másik szempont az összevonás ellen, hogy be kell látni, hogy a Honvédség ma Magyarországon a munkaerő piac résztvevője, tehát, ha pl Somogyban felszámolod az utolsó helyőrséget, ahol korábban komoly alakulatok állomásoztak pl Nagyatádon és Marcaliban Taszáron akkor ott (Dél-Dunántúl) növeled a munkanélküliséget, miközben Budapesten nem biztos, hogy találni azért a fizetésért megfelelő minőségű munkaerőt.

A hadsereg ráadásul nem csak azzal fejleszt egy város, hogy embereket vesz fel a környékről, hanem beszállítói megbízások révén segíti a környék gazdaságának fejlődését. Tehát egy-egy ilyen alakulat költözésnek, igen messzemenő következményei lehetnek nem csak az érintett katonák egyéni sorsára, hanem az adott régiókban élőkre is. Pl Németországban azok a városok, amelyeket elhagytak az amerikaiak, nem igazán voltak boldogok.

(Egyébként, amikor a nyíregyházi dandárt beolvasztották a Debrecenibe, nem költözött mindenki Debrecenbe, egy zászlóalj maradt Nyíregyházán. Volt idő, ha jól emlékszem, valamelyik szolnoki alakulat pl a tatai dandár alárendeltségében volt/van. Tehát az alárendeltség megváltoztatása, nem feltétlenül kell, hogy helyőrségváltással járjon, viszont lehet ésszerűsíteni a vezetési szinteket.)

3. Miért ilyen fontos a kézifegyver váltás? Miért ennyi harcjármű? Miért áll nálad egy szakasz 2 rajból? Hol vannak a kiképző, a század- és zászlóalj-parancsnoki járművek, erre 2 darab kicsit kevés? Milyen szervezetű harckocsizászlóalj, ami 25 kocsiból áll?

Csak egy tanács, amit már párszor leírtam itt, nem gondolom, pl olyan civileknek, mint én azon kellene gondolkodnom, hogy hány katonából és milyen fegyverzetarányokkal legyen felszerelve a raj, a szakasz, a század stb. ahelyett, hogy kiválasztanánk egy működő hadsereg (lehetőleg valami nyugati, ha már oda tartozunk és velük kell együttműködnünk pl a német, USA, brit, francia uram bocsá izraeli stb) szervezetét és alkalmaznánk. Ha komolyabban érdekel a téma, érdemes rákeresni olyan kulcsszavakra, mint a OOB, ORBAT TO&E.

Remélem eléggé építő volt a kritikám, és nem elvettem a kedved, hanem inkább továbbgondolásra késztet.

TG
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 083
18 833
113
Kedves "spitfire" !

Építő jellegű kritikám a következő...
Amennyiben a teljes szárazföldi erő mindössze két dandárból áll, akkor célszerű az összfegyvernemi harcra alkalmassá tenni is őket, már a szervezéskor.
Mégpedig, egyik alakulatnál sem hiányozhatnak a harckocsik, gépesített lövészek, felderítők, önjáró tüzérek, csapatlégvédelem, stb., természetesen a megfelelő felszereléssel.
Az általad felvázol, szakaszonkénti 2 db gyalogsági harcjármű nagyon kevés, ugyanis rajonként kell egy ilyen eszköz. Egy szakasz pedig nem 2 rajból áll, sőt század szinten egyéb járművek is kellenének. Harckocsik mennyisége detto, hisz csak egy zászlóalj, kb 50 jármű. 25 db Leopárd nem ad ki egy zászlóaljat, még kicsit se. :) 12 szállítóhelikopter, ha csak abból áll a heli flotta, szintén csekély. Sok egyéb észrevétel még természetesen van, de értékeljük szerintem a lelkesedésed és azt, hogy egy saját elképzeléssel álltál elő.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
925
251
63
Nekem az tűnt fel, hogy egyesek bizonyos eszközökből hihetetlen kis mennyiséget írnak pl.:130 IFV mások meg több százas nagyságrendben írnak hk-ból vagy harci helikopterből. Persze tudom, hogy valaki a fél világot be akarja venni más meg pacifista de a kettő között van a megoldás.
A BTR-80-asokat nem lehet 130 géppel leváltani, mert akkor a lövészek többsége gyalog járna. Számoljunk már utána, 130 Puma mindegyikben 6 lövésznek van hely. Akkor csak 780 lövésznek van helye. És a többiek taxival mennek? ~300db a minimum (+ a T-72-sek helyett valami hk agyús masina megfelelne nekünk ha nem játszanánk magunkat annyira).
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
silurusglanis :) régi nagy kedvencem volt , lehet ma is az ? :)
Én azt mondom idővel kiderül , meglátjuk 2014 után lesz heli és milyen. Fogadjunk egy NAGYUGYE -be :D
 

spitfire

New Member
2013. július 16.
3
0
1
Kedves hozzászólók!

Ambasa,

1. Természetesen lenne egy kellő nagyságú törzs amely segít neki az irányításban.

2. ponthoz annyit,hogy igazad van de így meg az állam takarít meg költségeket amelyet aztán visszatud pumpálni a gazdaságba, pl Somogyba stb.
A költöztetésről pedig ez egy hosszú távú terv lenne nem egyik napról a másikra. De igazából a cél az lenne,hogy több ember legyen a terepen és kevesebb az irodában.

3.pont Közben rájöttem,hogy pontos jármű számokat hiba volt leírni, csak úgy csak nagyon saccolós irányszámoknak szántam őket, hogy nem kell irreális számokban mint 500 harckocsi gondolkodni amiket írtak egyesek. Szóval ezen bőven lehet finomítani. (Tőlem aztán lehet 50 harckocsi csak legyen rá keret és ne a garázsban rohadjon szét.)


Honved,

Nem mind össze 2 dandárból áll, hanem az a gerince, vannak még tűzszerészek,különlegesek stb. De igaz, hogy jobb lenne akkor egyenlően elosztani a 2 dandár közt a harckocsikat stb.

A jármű számok pedig mint írtam csak irányszámok.

A szakasz nálam 3 raj nem tudod miből gondoltad hogy 2-ből áll nekem.

Vannak benne hibák biztos, csak az elméletet akartam felvázolni, hogy kevesebb alakulat de nincs képességvesztés ugyanakkor költséghatékonyabb.

Köszönöm a hozzászólásaitokat, ebből is már tanultam.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Szakaszonként írtál 2 db járművet. Ezek a PSZH-k konyha nyelven raj járművek. Ha kettőt tervezel egy szakaszba, akkor azok két rajból állnak.
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Kedves Spitfire!

úgy látom talán nem fogalmaztam eléggé érthetően az 1. ponttal kapcsolatban, de talán egy példával leírom, hogy miért is gondolom, hogy hibás dolog egy dandárnak alárendelni a csapatlégvédelmet.

tegyük fel, hogy mindkét dandár harcban áll, akkor majd a debreceni dandár parancsnoka fog dönteni arról, hogy a tatai dandár harckocsijait hány légvédelmi üteg oltalmazza, úgy hogy tudja, hogy minden elvont légvédelmi eszköz az ő katonáit teszi védtelenné? (Csak halkan jegyzem meg, hogy jelenleg a MH légvédelmi alakulata Győrben van, tehát igen távol Debrecentől, ellenben elég közel Tatához)

2. pontnál én az emberi tényezőre próbáltam felhívni a figyelmedet, itt egyéni sorsok vannak. Egy negyven éves embert akarsz döntés elé állítani, hogy vagy az ő állása marad meg, vagy a feleségé, abban reménykedve, hogy az állam majd valamikor az itt megtakarított pénzből felpörgeti a környék gazdaságát, ahol majd ő vagy a képességeinek megfelelő, vagy az alatti munkát talál, de addig is meg kell valahogy élnie, miközben reménykedik, hogy a pénzszűke nem megy a családi élete rovására. A helyi iparosok nem kapnak megrendeléseket addig a laktanyától és az addig ott élő katonáktól, tehát az alkalmazottaik elbocsátására kényszerülnek, ne gondolj nagy dolgokra, de pl vasárnap nem megy fagyizni a katona a családjával, mert vagy már nem ott lakik, vagy mert már csak egy keresetből él a család. Itt nagyon komoly kölcsönhatások vannak, beleértve az éppen végrehajtó kormány szavazatvesztését is. Én a központosítás helyett, pont a hadsereg terjeszkedését képzelném el a nagy munkanélküliséggel sújtott régiókban.

Azzal tejesen egyetértek, hogy a MH túlburjánzó központi szerveit csökkenteni kell, de szerintem azt pont nem azzal éred el, hogy Kaposvárról pont Budapestre telepíted a katonákat, hiszen pont ez a káros folyamat vezetett, a vízfej kialakulásához. Ha minden igaz, ma több pótlékot kap, az aki a minisztériumban a vezérkarnál, vagy a központi szerveknél tologatja az aktát, mint egy csapattiszt, talán először ezt kellene megfordítani, és vele érdekelté tenni a hivatásos tiszteket, hogy csapattisztek legyenek, hiszen ott többet kereshetnek. De hát amíg erről pont a központ szervek döntenek és egy miniszter sem vállalja fel a döntést és a szembefordulás velük, addig ne legyenek illúzióink, minden szép szóvirág ellenére marad minden a régiben, és a középszer ismét diadalmaskodik.

TG
 

spitfire

New Member
2013. július 16.
3
0
1
Kedves Ambasa!

Nem egy dandárnak lenne alárendelve a légvédelem, mind 2 dandár kapna 1-1 légvédelmi zászlóaljat. Mivel ma ezred van pont ketté lehetne bontani.

Az emberi tényezőt megértem, de hát vannak nehéz döntések. Lakhatási vagy bér pótlékkal vagy hasonlókkal szerintem megoldható lenne a költözés.

Azért esett Budapestre a választás, mert infrastrukturális szempontból nem lehetne jobb helyet találni egy logisztikai alakulatnak szerintem. De természetesen vannak még megfelelő települések ahova mehetne.

Az oka ennek a nagy spórolásos elképzelésemnek az, hogy előre láthatólag nem fog nőni a védelmi költségvetés annak ellenére,hogy Hendéék hozták ezt a 0,1%-os növelést 2016-tól ha jól emlékszem. Minden cserére szorul szinte és ekkora keretből nem lehet megoldani azt normálisan és nem kéne szerintem még további képességeket veszteni. Tehát még hatékonyabbá kell tenni dolgokat és ez mindig fájni fog valakinek sajnos.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
1998 felvétel amikor Rácz Zsolt meghalt mig 29 -essel , egy teljes kép a Magyar légierőről , szerintem elpicsázná a mait , sajnos :(
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
GrGLy Itt még voltak mig-21 -sek és Mig-29 esek , voltak Mi-24 esek , pont 1 évvel előtte vonták ki a Szu-22 eseket , de számbeli fölény olyan arányba volt hogy szerintem eldönthetné , de techhnikai fölény lehet Gripen javára fordítaná
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
@desertfox
Minden tisztelettel, de a Gripen győzelmének legfeljebb csak az szabhat határt, hogy nem tudnak rá elég fegyverzetet pakolni. Szimplán egy majd' két generációval fejlettebb gépről beszélünk, amelyhez ráadásul van nagy hatótávolságú AA rakétánk is (tudtommal ilyen a MiG-ekhez nem volt, csak K-13, R-60 és R-73). Számbeli fölénnyel akkor lehetne győzni, ha manőverező légi harcra kényszerítenék a Gripeneket, de a pilóta nem dobná el az adut a szovjet vasakkal szemben és csakis távolról tevékenykedne.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 415
11 454
113
Ropogós 600 millió forint?
Az aztán egy egész vagyon!
Kijön belőle egy fél metró szerelvény...
... mert vehettünk volna már AW-139 és UH-1 " ingyen " , de nem lépték meg szar döntést , de már ez is baj. Kreténül gondolkoznak egyesek és akinek nem inge ne vegye magára , aki meg felveszi hordja büszkén...

Tudod mi a dühítő?
3 éve ülnek ott, és magyarázzák a bizonyítványt.
Ne mondd, hogy ennyi idő alatt ne lett volna minimum arra pénz és idő, hogy néhány helit felreszeltessenek pár évre, vagy kerítsenek olyanokat, amikben van még pár év. Nem századokról beszélek, hanem pár nyomorult helikopterről.
Nem gazdaságos? Technika nélkül tanácstalanul állni sem.
Fenntartunk egy bázist a nagy paripapéniszre.
Mi van a Jak-52esekkel? repülnek még?
Vagy arra sincs pénz, hogy egy tucat sportrepülőt reptessenek?
Gondolom ember sem...

Visszatérve:
Nem hiszem el, hogy csak ennyire futná.
Ez a kormány nem az utcáról lett összerángatva, mégsem csinálnak mást, mint a szocikra mutogatnak, meg magyaráznak, hogy "dehát ők ezt nem tudták".
Nem létezik, hogy ne lettek volna informátoraik, kapcsolataik a honvédségben, akiket megkérdezhettek volna a nagy büdös helyzetről.
Teljesen nyilvánvaló volt a győzelmük a választásokon, akár fel is készülhettek volna arra, hogy valamelyest gatyába rázzák a honvédséget, és ne letolt gatyával álljunk, de még mindig nem történt semmi.
Nagy valószínűséggel majd jól ráhivatkoznak a közelgő választásokra, és ezzel el is intézik.
Ha meg minden jó szándék ellenére ennyi tellik...
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
ameddig van AA-rakéta :) ! Ha ellövi az összes rakétát és a Gripen--nek a manőverező légi harc az utolsó esélye akkor leszednék az égről a még mindig túlerőben lévő mig-ek... Ha meg leszállna vagy a földön ragadna vagy ott pusztulna...

Jó gép a grif de a túlerő az túlerő... Nem ér semmit a sok jó rakéta ha azok a földön vannak míg a vadász az égen. Korlátot szab a fegyverterhelés és a hordozó kapacitás. Ha 100% találati arányt számolnánk a grifnek minden egyes rakéta indításra, és a Migek csak azután indíthatnának miután a grif minden rakétáját ellőtte, még akkor is maradna fent annyi Mig az égen hogy rakétát indítson a grifre és ha úgyszámóljuk hogy egy mig teljes fegyverzete kell egy grif leszedéséhez még úgy is a migek nyernének. (pedig 100% ig a grifnek kedvez a fenti írás.)

Nem a grifet akarom letenni mert nagyon jó kis gép kategóriája legjobbja (igaz nincs is sok 4 genes könnyű vadászbombázó a piacon.) De a légterünkhöz tökéletes (monjuk valami aim-120 hordozó nem ártana még ha csak gyakorló gépként üzemelne békeidőbe... de kicsit se merek álmodni mert jön a minek nekünk az :(
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
ameddig van AA-rakéta :) ! Ha ellövi az összes rakétát és a Gripen--nek a manőverező légi harc az utolsó esélye akkor leszednék az égről a még mindig túlerőben lévő mig-ek... Ha meg leszállna vagy a földön ragadna vagy ott pusztulna...

Azért ez nem így működik, hogy egy-az-egybe egymásnak eresszük a két tábort és harcolnak, ameddig ki nem fulladnak. Egy pilóta nem fog olyan szituációba bocsátkozni, ahol határozottan vesztésre állna, inkább hátra arc és irány haza, vagy a tartalék reptérre. Persze a földön könnyű megsemmisíteni a Gripent is, de ugyanez igaz a szovjet gépekre is, ráadásul a Griff levegő-föld fegyverzet terén is jóval fejlettebb.

Egyébként a manőverező légi harcban az egyértelműnek vélt MiG győzelmet némiképp árnyékolja az, hogy jelenlegi pilótáink nagyrésze (ha nem az összes) repült 21-esen vagy 29-esen, szóval elvileg tisztában vannak a szovjet vasak képességeivel, míg ez fordítva nem mondható el. Ha ténylegesen a 90-es évekbeli és mostani légierőt akarjuk összehasonlítani, akkor megállapíthatjuk, hogy egy "régi" pilóta egy teljesen ismeretlen gép ismeretlen képességei ellen repülne, míg egy mai nem. És erre már nagyon hatásos stratégiát lehet építeni.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Igazad van Borisz! Rühellem a szocikat, nem is mellettük szólok, de ezek a dolgok engemet is nagyon dühítenek. Miért nem volt 3 év alatt lóvé arra, hogy mondjuk nagyjavítsák a meglévőket, meg a tendert kiírják? Nem vagyok a stadion építés ellen kell a sport (mondjuk pont a foci?), csak az ára dühít, a túlszámlázások miatt kétszeres lesz minimum az ár, ha meg ezt nézzük, akkor ott a lóvé helik vásárlására. Ha a szállítókat tehermentesítik (bla-bla), akkor a heliket miért nem tudták? Nagyjavítás+tender ezután meg az első 3-4 gép megvétele (bánom is én melyik, úgysem az lesz amit mi jónak látunk, amúgy Mi-171 vagy S-70 párti vagyok) majd opció a maradékra, a fizetés meg kitolva pár évre. Nem örülnék az AW-139M-nek, de abból is vehettek volna párat, kutató mentőnek, párnásnak meg futárkodni vagy bánom is én. A második századot (igen, mert kéne kettő!) meg normális gépekből töltögethetnék idővel. Két különböző típus? Igen, vagy akár három is, mert bármennyire is furcsa, van olyan ország, amely több helikopter típust is üzemeltet, mégsem jelent csődöt! Egyszerűen több feladatra több gép kell (lehet, hogy a gyártók is azért gyártanak több fajtát,,, ki érti ezt, biztos Ők is hülyék).. De komolyra fordítva a szót. Szeretném hinni, hogy van terv, méghozzá komoly terv az MH-t illetően, de sajnos a jelek nem erre utalnak. :( (Isten adja, hogy ne legyen igazam!!)