A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

más fórumról:

http://hvg.hu/itthon/20140128_Belugyminiszterium_evertekelo_Orban_Pinte

"29 ezer tiszthelyettes kap március 1-jétől – az év elejéig visszamenőleg – havi tízezer forintos bérkiegészítést – jelentette be nagy csinnadratta közepette a kormány döntését Orbán Viktor a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén. A kormányfő szerint ugyanis sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesek béréből családos emberként alig lehet megélni."

A plusz 10 ezer gondolom sokat fog dobni...:(
Viszont a semminél több. Ó hány katona örülne havi + 10 ezernek! Mert a semminél több. Ezek szerint a rendőr nem tud a katona igen? Vagy lesz HM évértékelő is?

hiryu

A rendőrök jobban keresnek mint a katonák(azonos rendfokozatnál).

Azt mondják a volt kolegáim akik rendőrök lettek, hogy annyit keresnek most még mindig, mint mikor leszereltem 2008.
Jön a választás, egy kis alamizsna. De ez bevett gyakorlat, 4 évente dobnak egy kicsit. Egyébként külön örülök hogy a tiszthelyettesekre gondoltak nem a tiszt urakra.
Azért mondjuk 8-10 éve még kb ugyanannyit kerestünk fegyveresek. Bár a beosztás a lényeg nem a rendfokozat, az nem olyan nagy szorzószám.

Édes f..szom!
nálunk mennyi ideig tartana felkészülni egy ilyen menetre, hogy ne a kamerák előtt robbanjon le az ural?
Pláne honnan szednénk ennyi embert hozzá?

http://www.liveleak.com/view?i=e17_1390598624

Nálunk ezt is képesek lennének 80 évre titkosítani!
Azért elgondolkodtató, hogy az az Ausztria, aki tényleg nincsen rosszban a szomszédaival, nincsenek területi igények és sérelmek oda-vissza, az milyen indokkal tart fent ilyen hadsereget?
Érdekes nem?
A mi titkosított banán-köztársaságuk -amely legendásan jó kapcsolatokat ápol a szomszédaival- pedig egy ilyen menetoszlopot sem tudna kiállítani!
Agyrém!

Ha nincs harcképes sereg, akkor marad a titkosítás, mert így fenn tudnak tartani valami látszatot. Valami olyansmit próbálnak eljátszani, mint az atomfegyverekkel Izrael, csak kicsiben.

Édes f..szom!
nálunk mennyi ideig tartana felkészülni egy ilyen menetre, hogy ne a kamerák előtt robbanjon le az ural?
Pláne honnan szednénk ennyi embert hozzá?

http://www.liveleak.com/view?i=e17_1390598624

Hát már az 1/3-ánál azt hittem vége van. :) Nincs az ember hozzászokva na.
30 év. :) Nincs is ennyi katonánk aki nem íróasztal mögött ül. Na meg ilyen eszközök... IFV, működőképes tank, önjáró lövegek stb... :O

Na tudom,hogy most kicsit a sógorékról fog szólni, de ígértem néhány észrevétel a VZF-hez.

Akkor kezdeném, szerint sok tervezési hiba van benne, az egyik legfontosabb,hogy a hátsóajtó,az rámpaként funkcionáljon,elsősorban hidraulikusan,de szükség esetén kézzel is nyitható/zárható kellene,hogy legyen,ha csak személyszállításra használnák,akkor a rámpába egy kisebb süllyesztett lépcsőt építenék. A fülke és a raktérközti átjárhatóság egy jó dolog lehet,ha kilövik a sofőrt.(Viszont tényleg megvan az átjárhatóság,vagy rosszul emlékszem?) Ha nem ,akkor erről a részről kikapnám a pótkereket, és a tetejére tenném, a üzemanyagtartály szintén könnyen sebezhető és nem elég magas,
a tengelyek elhelyezését is módosítanám,ahogy a Typhoonnál van, hiszen emelkedőre sokkal jobban van elhelyezve. Jelenleg a VZF terepjáróképessége sokkal korlátozottabb,mintha az első tengely elől helyezkedne el,mivel úgy könnyebben lépné át az emelkedőt, kisebb eséllyel akad fent a jármű hasa. Nem tudom miért kell 2 fő az első fülkébe, de ha elhanyagolható a második,akkor 1 embert hagynék,azt is középen,a sofőr mellet mindkét oldalt erősebb páncélzatot raknék,illetve a kéthelyre lehetne pakolni a hátizsákokat,ezeket esetleg kívülről nyithatóvá tenni,esetleg a sofőr mögé tenni a motort (magasabb hasmagasság),az üzemanyatartályt a raktér alá tenném,vékony hosszanti elrendezéssel, körülpáncélozva pár mm-el. kívülről alapból is védve lenne. A lámpatesteket (helyzetjelző) a sarkaknál helyezném el, a fék és tolatólámpákat pedig a rámpán, az irányjelzőket az alsó sarokban, csak ledeseket! Ez mellett az sem lenne baj,ha válasz(fedező)tüzet tudnának a katonák biztosítani.esetleg 1 géppuskát, éjszakai és hőképpel,számítógépes irányítással.

Nem voltam rest , megszámoltam.

11 db Tank
10 db IFV
4 db Személygépjármű Terepjáró
10 db Terepjáró
4 db MRAP
16 db Terepjárószerű kis tákolmány.
4 db számomra ism. Önjárólövegalap , de lövegcső nélkül.
9db Önjárólöveg
3db Teherszállító kamion. ( Beleszámoltam 1 tank +1 ifv++1 önlöveget

Igen erre nem vagyunk képesek , közelébe se vagyunk Atyaúristen itt ment át a fekete sereg. Talán egy kicsit kishitűek vagyunk , talán.

Folosleges a rampa. Meg amugyis a mgassag miatt a rampanak tul kellene nyulnia a jaru magassagan. /ebben az esetben semmi elonye nincs a rampanak az ajtoval szemben de hatranya a jidraulika miatt van./

A feepitmeny zart ahogy a kaszni is nincs atjaras de ha lenne az lenne a folosleges. Ugyanis ha kilovik a sofort akkor azt a jarmuvet senki nem vezetne tovabb a kulonbozo serulesek miatt. Ketto ha kilovik a sofort akkor a jarmu be van love ebben az esetben elhagyni celszeru.
Az uzemanyagtartaly pancelozott egyaltalan nem sebezheto. /harckocsikon is van kulso tartaly pedig arra nagyobb kaliberrel szokas loni./
A tengelyekhez se kell hozzanyulni merrt nem harcvonalba terveztek a jarmuvet /van lehetoseg az utvonal valasztasra./ emellett egy ekkora futomu attervezes dragabb lenne mint maga a felepitmeny. A H sorozat nem akad fet normal felepitmennyel ez se fog.
Nem hagyhto el a masodik szemely a veztofulkebol.
A hatizsakok johelyen vannak a katona kozeebe ne keljen mar korberohangalni a jarmuvet ha a felszerelesehez hozza akar ferni.
A lampak a hordozojarmu tartozeka es nem a felepitmenye /ez a civil kamionoknal is igy van meg van az oka.../
Nem kell fedezotuz mert nem ez a feladata /emellett megnyomna az arat akkor mar ha taviranyitott rendszere lenne penz nem egy frontvonal mogotti gepre kellene rakni hanem valamire aminek az a dolga./

Ennek a felepitmenynek a szerepe a hogy a front mohgott a katonak ne ponyvas felepitmenyen utazzanak. Parancsnoki jarmunek is alkalmas ahogy mentonek komunikacios es zavaro kocsinak. Ez nem harcjarmu.

Akinek erre celra nem felel meg vagy feleslegesnek tartja az gondolkozzon el azon hogy mit tartottak a Botond legnagyobb hatranyossaganak.

szittya88 tökmindegy,hogy hova lett tervezve, ha csak hátsó vonalba szánják, akkor a 11! fő szállítására, csekély darabszám kell, olyan szintű önvédelem,hogy a katona ki tudjon lőni, annyira nem drága,kialakítani. A RÁBA H sorozat sem akad el.. vannak olyan terepek ahol igen és hiába mondod az utakat, amik talán elég jó célpontok lehetnek a tüzérségnek, nem minden utat tudsz használni + nem baj,ha tud terepet is mászni,szerintem..
A hátizsákokról meg annyi,hogy egyik képen sem láttam a katonáknál mivel a járműben ültek, ergo az ölükben kéne fogni,ami hosszabb utazásnál elég kényelmetlen lehet,mellesleg 1 fő hátra tudná adni,kívülről, ha úgy van nagyobb fedezékből is hozzáférnének. Bár én nem vagyok tervező. Az viszont érdekelne,hogy a sofőr melletti személy miért nem elhanyagolható?

Nem harcjármű,attól független nem ártana ha legalább a katonák viszonozni tudnák a tüzet, 2 irányból,védett helyről. A rámpával meg nem értek egyet, mivel nagy állásszögben rövidebb ajtó kell, a Komondornál is az szívás,hogy nehéz a páncélozott ajtót kézzel nyitni, főleg ha gyorsan kell elhagyni, menetfelszerelésben,no meg ez a lépcsős megoldás sem tűnik a legjobbnak, főleg ha sietős a be és kiszállás.

Oké, költsük olyanra az távirányított rendszereket, de abban az esetben a konvoyt sem ártana biztosítani,ha esetleg támadás érné,mivel az arcvonalak eléggé gyorsan változhatnak, főleg a mostani Honvédségnél.. elég hamar bezúzzák az eszközöket..
Nem harcjármű, rendben van, de hiába a civil felszerelés miatt van ott a lámpa, szerintem jobban látható lenne ott ahol leírtam.

Igen hozzáakartam írni,hogy miknek felel meg (parancsnoki..stb) mentőnél már viszont inkább MICU szinten,illetve,hogy a tüzérségnek azért érdekes jármű lenne,hiszen 11 fő-t képes szállítani, ha pedig oda 9 fő kell, akkor eléggé kevés lövedéket tudna vinni, bár ugye nem egyedül mennek, így kijelölhetnének pár plusz VZF-et amiben lövedékeket szállítanak,meg a szükséges felszereléseket.

Nem akarom leszólni,mert jobb mint a semmi és legalább fejlődünk,meg az alaprendeltetésének elvileg megfelel.

A nyugati vilag hadseregeiben ezer szamra vannak pancelozott csapatszalito eszkozok egy szal geppuska nelkul...
Az a 11 fo 12 a felepitmenybe /kenyelmesen csomag. Szek alatt/ es 3 fo kabinba.
A H sorozat terepjaro kepesseggel rendelkezik /epp eleggel/
Ami az elonye ennek a felepitmenynek az az hogy ez egy felepitmeny nem egy harcjarmu a felepitmenyt egy mar rendszerben levo terepjaro tehergepkocsira tettek ra /a rendszeresitese egyszerubb/
Olcso.
A lenyeg az hogy ha a front mogott legyunk mi a vedok beszivarog egy kisseb csoport egy szal golyosoroval vagy par kilo trotillal ne irtson ki 14-15 embert. Ha mi vagyunk a megszallok szintugy. 100-200 db al ki lehet valtani a ponyvas teherautokat. /mert ha baj lenne behivaslenne/ ebben az esetben szerintem te is inkabb a vzf ben utaznal mint egy ponyvason.
Persze az apc jobb lenne.
De ne felejtsuk el hogy baj eseten szamolva van a tartalekosokkal es a behivottakkal is es nekik is kell valamit biztositani hogy az elfoglalt teruleteken megszalloi tevekenysegeket folytassanak :-)
De ha minket er tamadas is kell valami amivel biztonsagosan meg sajat teruleten megerositesnek tudod oket kuldeni.
Ez atartalek kepzes miatt ezzel a jarmuvel konnyebben olcsobban megoldhato mint apc vel amikor arra nincs pwnz hogy a valodii katonaknak legyen normalis apc-ifv... Ez a felepitmeny eltavolithato esfelhelyezheto viszonylag gyorsan. A Hm meg igen nagy szamban rendelt a rabtol /pancelozott kasznival is/ szamold ossze mennyit es rajossz hogy igencsak tulvan meretezve a Honvedseg mereteihez kepest.

Az Uralok 1000x megbízhatóbbak mint egy BTR vagy T-72 szóval nem az fog lerobbanni!

Ez a titokvédelmi megállapodás csak nekem furcsa időzítésű?
Most hogy 30évre titkosítottak valamit. Akkor szoktak ilyet kötni, ha valami beszerzés készűl azt hiszem.
Remélem, igazam van!

azért van fejlesztés a Magyar Honvédségben:

Szentendrén az altisztképzőn a különböző rajok, épületen kívül úgy közlekedhetnek (2 főnél több), hogy kicsike, háromszögű, színes zászlócskákat visz egy hosszú boton az első ember.

(seggnyalás az amcsi hadseregnek amikor a segg tulajdonosa nem kéri)