A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 241
67 956
113
Szerintetek 2025 után lesz még magyar honvédség a kis hazánkban? 2014-et írunk,tehát 10 év múlva. Nem sok idő.
Én nem vennék rá mérget. A ma jött 3 átmeneti civil gép 2020-2025 között tér az örök vadászmezőkre és már ezek is csak civil gépek.Kicsit elgondolkodtam a többi felszerelésen , mink lesz akkor, mi nem.

Gripen, 2024-ben jár le a mostani lízing. Addigra a C/D Gripenjeink kb 20 évesek lesznek,pár részegységük lehet 30-hoz közel. Nem hiszem hogy a környék vagy a világ élvonalába tartoznak majd mivel jóval több 5 gen, illetve pilóta nélküli gép lesz a világban. Hosszabítunk e még 10 évet ? Ki tudja?

Tehergép, az 1 db most üzemidő hosszabításra küldendő AN-26 is kb 2020-ra leheli ki a lelkét majd. Esetlegesen felmerült már 1-2 variáció a helyükre de semmi normális komoly eddig.

Harci helikopter, már nincs ilyenünk. Sajnos hihetetlen de nem is lesz már. Nincs tervben semmi helyettük.

Szállító helikopter, a most jöttekkel kb 2022 és vége. Ki tudja lesz e tender? Mit fog takarni ha egyáltalán lesz? Lehet nem lesz normális hasonló kaliberű jármű megtendereztetve a következő ciklusban,mert így most lesz 3 ami még 7 évig repül és kész.

Harckocsik, a T-72 -eseink 2025-ben minimum 40 évesek lesznek. Ha még egyáltalán lesznek akkor, amit kétlek. Helyettük semmi elképzelés,hír, terv arról hogy mi lesz-legyen rendszeresítve. Az esetleges álmodozás a Leopard 2A4-re szvsz nem alternatíva mert az is 40 éves lesz akkorra.

IFV, a BMP-1 kb 10 éve kivonva, azóta semmi. A szó szoros értelmében semmi terv,beszerzés, bármi a helyükre. Szvsz már nem is lesz, lassan elfelejtjük ezt a kategóriát.

APC, a Btr-80-asainknak ha jól olvastam arra már lejár az üzemideje. Kb 30 évnél is idősebbek lesznek félig roncsállapotban. És már most sem épp világszínvonalok. A helyükre semmi terv hogy mi lesz majd. A már most 30 évnél idősebb Brdm-2 eseket meg hagyjuk.

Tüzérség, gyakorlatilag már nincs ilyen most sem. Az az 5 vontatott közel 40 éves löveg addigra közel 50 éves lesz. Önjáró tüzérség teljesen eltörölve már kb 10 éve. Semmi de semmi elképzelés a helyükre pedig már 10 év itt is eltelt.

Terepjáró járművek, a Merci G 10 év múlva mennyi idős lesz? 25? 30? Még több? Azért egy 30 éves autó már OT kategória. Ural? 40 év? Rábák még csak lesznek de ha ilyen sokat veszünk ( évi 10-15) akkor tökmindegy mi lesz velük akkorra.

Légvédelmi tüzérség, a Kub-ok addigra már tuti ki lesznek vonva. Már most is az utolsókat köhögik sajnos. Eléggé el is avultak már. 2025-re ezek is közel 50 éves technikák lesznek. A Mistralt meg hagyjuk mert az csak játékszer. Egyébként az is közel 30 éves motyó lesz addigra. Sajnos semmi terv , álom stb a normális légvédelmi (akár csapat akár fix) tüzérség beszerzésére.

Víz, a PTSZM ami nekünk még üzemképes az addigra mennyi idős lesz? 40? Hát az aknász motorosok? 45? Ponton híd,hídvető járművek? 50? Van terv beszerzésre?

Személyi felszerelés, csak egyet kérdezek itt már , az alap fegyver a még FÉG művek által legyártott AMMSZ-63 2025-re igazi 3 generációs fegyver lesz. Használta az egész család, nagypapa,apa,fia. 50-60 éves le a kalappal előtte, én is nagyon szerettem. Csak hát bármennyre egyszerű strapabíró lassan úgy nézünk ki mint az öreg afgánok a Lee Enfildel.
De semmi de semmi tömeges beszerzési terv mondjuk 30000 új Ak-ra a kor követelményeinek megfelelőkre. Azt már tudjuk hogy olcsóbb ha veszünk újat 3-at az oroszországi gyárból mint ha felújítunk 1-et a mi régi fegyvereinkből.

Ha valakinek még eszébe jut valami írja meg milyen eszköz az.

Szóval ideje lenne elgondolkodni már hogy hogyan tovább. Mert 2025 után ha így megy tovább minden semmi sem marad. És ha az ország szeretne hadsereget, akkor hamarosan nagyon mélyen zsebbe kell nyúlnia. Nem a GDP 0,7 hanem a 7%-a is kevés lesz ha mindent hirtelen egyszerre kell majd,már ha akarjuk egyáltalán. Még egy ilyen mini haderőnél is.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Ott tévedsz antigonosz, hogy azt hiszed ez majd csak tíz év múlva fog megtörténni és nem érted, hogy az elmúlt négy évben befejeződött. A hadsereget gyakorlatilag néhány száz még kitartó és katonának is alkalmas szolnoki kivételével minden szakember és valamirevaló katona elhagyta az elmúlt években. Teljes fegyvernemek tűntek el, ha vennénk lövegeket, akkor sincs hozzá tüzér már, ha vennénk háromnál több helikoptert, ahhoz sincs már szerelő, a műszaki háttér megszűnt a hadiiparral együtt és így tovább.

Mindenki láthatta, hogy milyen állapotban vannak hat-tíz évvel a leszerelés után a behívott egykori katonák, tehát azt is tudja, hogy nincs kit visszahívni ha szükség lenne rájuk.

Katonai felsőoktatás nem létezik, nincs ki oktasson, nincs mit oktasson, nincs mire oktasson és gyakorlatilag alapszintű tisztképzést leszámítva semmilyen más katonai oktatás nem maradt az országban. Szal huszonöt éven belül nem lesz hadseregünk. Először is, ha katonát akarunk, akkor fiatalokat kell beiskolázni külföldi katonai akadémiákra és úgy huszonöt éven belül lesz belőlük egy tisztikar ezredesig felmenőleg a kisszámú tábornokot pedig rendkívüli előléptetésekkel lehet kiemelni közülük. A katonai felsőoktatás újjáépítéséhez is legalább ennyi idő kell és szintén külföldi katonai akadémiák együttműködésére van szükség, hogy ugyancsak oda beiskolázott fiatalokból használható tanárok legyenek.

Már nincs semmi. Az elmúlt négy év kivégezte a nemzetbiztonságot. A katonák reménykedve várták utolsó, jobbára pszichikai tartalékaikat felélve 2010-et. Aztán amikor csalódtak hagyták a faszba az egészet és elhagyták a pályát végleg. Aki marad, az talán kevés kivételtől eltekintve jobb lett volna ha nem marad. Ma, nagyságrenddel rosszabb a helyzet mint 2010 előtt volt. Se hadsereg, se remény, semmi. És ha mondjuk a JOBBIK valami csoda folytán hatalomra kerülne, akkor se tudna hadsereget csinálni itt néhány év alatt, mert évtizedek kellenek ahhoz, hogy az afrikai szintről felépítsenek egyet itt. Nincs semmilyen feltétele meg Magyarországon a modern hadseregnek jelenleg. És e tekintetben senkit ne tévesszen meg a Gripenek kis kecskeméti zárványa. Az utolsó két-három tucat hozzáértő szakember van ott a szerelőktől a pilótákig. Szó szerint néhány tucatnyian. Nincs már semmilyen bázis, amire bármit építeni, fejleszteni lehetne.

Egy esetleges gyors (tíz éves távlatban) hadseregfejlesztésnek egyetlen lehetősége lenne, éspedig tisztikart és technikai szakembereket külföldről pótolni. A probléma az, hogy az elmúlt hónapokban valamikor az oroszok háromszorosára emelték a hadseregükben a fizetéseket, amivel nem tudnánk versenyezni, szal így már nekünk csak a szegényebb közép-ázsiai, arab és délázsiai országok maradnak tisztikar és műszaki szakemberek toborzására (persze ők is csak a jelenlegi magyar illetmények sokszorosáért jönnének), ha valamiért tíz éven belül hadsereget kellene felállítanunk.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 550
76 415
113
Mesterlövő puskák szükség szerinti javítása, karbantartása, alkatrészellátása

http://honvedelmibeszerzes.kormany.hu/75500
 
D

danielblack

Guest
Hát igencsak szomorú a helyzet... A jelenlegi eszközeinkből 10 év múlva a kézi fegyverek, gripenek és a rábák maradnak kb üzemképesek.... Plussz az a pár db MRAP és Humwee....
 
D

danielblack

Guest
Ha megnézitek, hogy Hende mit nyilatkozott mostanság akkor az tűnik ki belőle, hogy első az illetményemelés és a helikoptertender. És hosszú távon az egyéb beszerzések.... Ebből is látszik, hogy égető a helyzet az állomány terén is... Szerintem okos lenne ha a gerilla harcászat oktatására is rátennék a hangsúlyt... Bár reméljük nem lesz rá szükség...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Ha megnézitek, hogy Hende mit nyilatkozott mostanság akkor az tűnik ki belőle, hogy első az illetményemelés és a helikoptertender. És hosszú távon az egyéb beszerzések.... Ebből is látszik, hogy égető a helyzet az állomány terén is... Szerintem okos lenne ha a gerilla harcászat oktatására is rátennék a hangsúlyt... Bár reméljük nem lesz rá szükség...

Négy éve is nem pont a helikopterképességről, üzembentartásról, felújításról beszélt? Mi lett belőle? Választás előtt két nappal megérkezik 3 db 30 éves civil gép, ennyit tud felmutatni meg a kis játékához vett Unimogot. Emellett minden szétrohadt, amiket felújítással még hadrendben lehetett volna tartani.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Ja és a víztisztító, hát hogy is felejthettem el?! Amerika, Kína, Ororszország, közel- és távol-kelet rettegj, Hende kifejlesztett egy víztisztítót, megyünk lerohanni vele titeket, elvenni a földjeiteket, az altalajkincseket és népirtani.
 
D

danielblack

Guest
Én is eléggé Fidesz ellenesség váltam az elmúlt 4 évben... Nem kell engem győzködnöd :)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Az megvolt, hogy még a kis Észtország is képes CV9035-ös IFV-et és PZH2000-es lövegeket beszerezni?
http://news.postimees.ee/2719260/estonian-battle-equipment-buy-endangered

És a főtitkár is a kiadások növelését szorgalmazza?
http://www.nato.int/cps/en/natolive/opinions_108909.htm
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Ugy-e még véletlenül sem kell olyanra gondolnom egy naív pillanatomban, hogy a víztisztító-, a szétrohadó heli flotta és T-72-esek- és egyebek leple alatt, a háttérben ezek szarráfejlesztik magukat és készülnek a hiperszuper hazai gépek?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 788
57 440
113
joker

"Ugy-e még véletlenül sem kell olyanra gondolnom egy naív pillanatomban, hogy a víztisztító-, a szétrohadó heli flotta és T-72-esek- és egyebek leple alatt, a háttérben ezek szarráfejlesztik magukat és készülnek a hiperszuper hazai gépek?"

Pedig így van! Az Open ISV az egyik ilyen titkos projekt, de olyan titkos, hogy még a HM sem tud róla!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Akkor már rég el van b***va, ha a HTKA olvasói, akiknek jórésze nem mérnök, kell összedobjanak szabadidejükben egy ISV tervet a honvédségnek. Persze ez is több harci potenciállal bír, mint a víztisztító meg a varrógépek.
Csak összehasonltásként az USA tengerészetének k&f részlege épp azt találta ki a hírek szerint, hogy tengervízből hogyan hozzanak létre a hajók hajtására alkalmas üzemanyagot, amit később akár repülőgépek feltöltésére is hasznosíthatnak.
http://news.yahoo.com/us-navy-game-changer-converting-seawater-fuel-150544958.html
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
http://www.defensenews.com/comments/article/20140407/DEFREG01/304070034/Hungary-Buys-Mi-8-Helos-Eyes-470M-Aircraft-Procurement
 

pulai

Member
2010. október 10.
64
0
6
http://www.honvedelem.hu/cikk/43429_ajandek_m113_asok_gorogorszagnak
Selejtes magyar katonai diplomácia mi miért nem kapunk semmit ingyen ? Mert szerintem nekünk is jól jönne az M113 ból.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 241
67 956
113
Selejtes az biztos de jobb ha nem kapunk ilyen ajándékot. :) Ingyen semmit sem adnak,valamit cserébe kívánnának,elvárnának. Pár kohószökevény M113-ért inkább ne adjuk el magunkat. Mennyivel érnek többet mint a kukázott BMP-1-eseink?
 

pulai

Member
2010. október 10.
64
0
6
Selejtes az biztos de jobb ha nem kapunk ilyen ajándékot. :) Ingyen semmit sem adnak,valamit cserébe kívánnának,elvárnának. Pár kohószökevény M113-ért inkább ne adjuk el magunkat. Mennyivel érnek többet mint a kukázott BMP-1-eseink?

Annál többet érnek mint a kohóba küldött BMP-1 ezzel legalább lehetne gyakorolni a mozgó hadviselést, és ha jól tudom több fajta platformmal és toronnyal fegyverezhető.Ráadásul a semminél jobb, főleg ha ingyen lenne.Szerintem eléggé sokoldalú jármű bár igaz korosak,de sok mindenre használhatók.Ha a Görögök képesek az anyagi helyzetük ellenére üzemeltetni,akkor mi is tudnánk.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Nekem ami jobban felkeltette az érdeklődésemet: "<i>Mindezek mellett Görögország 10 darab CH-47 Chinook típusú szállítóhelikoptert is kaphat az USA-tól.</i>" Nem tudom milyen állapotban vannak, mennyi repóra van bennük, kelle-e őket javítani vagy nagyjavítani és mennyiből, fenntartani mibe kerül, mit kérnek cserébe, stb, de szállítóhelinek nem lenne rossz.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 045
18 727
113
Selejtes az biztos de jobb ha nem kapunk ilyen ajándékot. :) Ingyen semmit sem adnak,valamit cserébe kívánnának,elvárnának. Pár kohószökevény M113-ért inkább ne adjuk el magunkat. Mennyivel érnek többet mint a kukázott BMP-1-eseink?

Nem mérhető a BMP-1-hez. Nem veszi fel vele a versenyt.
Nem véletlen, hogy amikor a BMP-1 tömegesen megjelent az amerikai fél elkezdett dolgozni az M2A2 ( Bradley ) páncélozott gyalogsági harcjármű kifejlesztésén.
Nyugatnémeteknél a BMP-re adott válasz, a Marder 1 volt.
A Briteknél az FV 510 Warrior.

Amit a Görögök most kaptak, hát szóval, az M-113 már szerintem már a 80-as évek végén sem volt top harceszköz, a maga kategóriájában.
Bár kétség kívül ajándék lónak ne nézd a fogát, de kell-e ilyen ajándék ???
Szerintem nekünk nem.
Viszont a történet maga elgondolkodtató.
Vagyis hogy van elfekvő harceszköz dögivel, ezt tudtuk eddig is.
Az a szomorú, hogy mi még egy vacak önjáró tüzérosztályt sem tudunk rendszeresíteni, használt eszközökkel.
Nem beszélve harckocsikról, stb...