A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ez amugy megoldaná a pfölöslegesen felmerülö löszer kaliberi kérdést is mert ugy mint rég tovabra is rendszerbe lenne egy nagyob puska egy kiseb karabély és egy mégkiseb g pisztoly kaliber (mert nem véletlen jöttek létre)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
szittya88

A tűzharcok 90%-a 300 méter alatt zajlik ezért tűntek el a puskák. Egész egyszerűen tragikusan nagy a lemaradásuk ezen a távolságon a karabélyokkal szemben az előnyük pedig minimális.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Szerintem töröltesd mind a két hozzászólásod mert nincs bennük egy okos gondolat sem,gyakorlatilag úgy hülyeség mind a kettő ahogy van.
 

corporatesoldier

New Member
2014. május 17.
28
0
1
Kósa Lajos-interjú a mai Magyar Nemzetben:
http://hvg.hu/itthon/20140830_Magyar_Nemzet__Kosa_uj_vedelmi_politikar

"...úgy fogalmazott, a 90-es években kijelölt új katonai doktrínában alapvető tévedések vannak. "Tévedés volt, hogy gyakorlatilag nincs páncélos erőnk és csak minimális mennyiségben vannak csapatszállító páncélos eszközeink, és nincs tüzérségünk" - mondta.

Hozzátette: lassan eljön az ideje annak is, hogy újragondoljuk azokat a katonai fejlesztési elveket, amelyeket a 90-es évek közepén megfogalmaztak."
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ha puskák nagyob számban álnának reneelkezèsre a tüzkezdeményezés elsö szakasza kitolodna akár 600 m re is. A mai müveletek szakasz szinten folynak nem mint a vh ba ahol tömeges támadások voltak a jellemzöek vagy vietnam.
A puskákat egyszerüen azért szoritotta ki a gépkarabély mert a tömeghadseregekben a karabélyal a félképzett baka hatéjonyab töbnyireaz a +önbizalom végett meg a nagy számok elvén.
De az a kor már lejart és senkise tudja menyire is lett volna eredményes...
A puska a jelenleginél nagyobb számban valotalkalmazåsa véleményem szerint igen is nélkülözhetetlen. A karabélyal és a géppuskával kømbinålva töblépcsös tüzzóna alakitható ki. Ami mint védekdzésben mint tåmadásban igen hagsznos. És takikai szinten hatalmas rugalmaságot ad a csapat parancsnokok kezébe a karabély géppuska paroshoz képest .
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
szittya88

Ez a 300 méter akkor alakult ki amikor tömegesen használtak puskákat(II.vh).Azért alakult ki a 300 méter mert ennél nagyobb távolságból minimális az esélyed,hogy eltalálj egy mozgó vagy felbukkanó célt még a nagyon pontos puskával is,viszont ha már csak 300 méterre van az ellenség akkor meg bődületesen nagy hátrány az,hogy kicsi a tűzgyorsaság.

Ha a karabélyokal 500 m ig pontos lövést lehetne leadni akkor a tüzharcok 80% 500 m en belül folyna...

Ez meg egész egyszerűen hülyeség(a többi is de ez nagyon).
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
igazadvan egy egy fegyvertipusal küzdö gyalogsag hatékonyabb a vegyes fegyverzetnél.
Ha távolabrol tudsz pontos tüzet leadni az ellenségre mint ö rad hátrányba vagy.
Ha neked vantesélyed a nagyobb kaliber miatt átütni a melényét vagy bordáját törni. Szintén te vagy håtrånyba.
Ha a pontosabb lövések miatt keveseb löszert cipelsz szintén terhes.
A jozan paraszti ész tényleg haszontalan
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Imádom amikor az elmúlt 100 év katonai evolúcióját kérdőjelezik meg.
Szittya88 azér ennyi a távolság mert a fegyver és ember kombó ezt tudja általánosságban, tudunk jó fegyvert készíteni, de nem éri meg...
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Érvem
Nagyobb lötáv
nagyobb pontosság
Nagyobb átütöerö

Hátrány kiseb tüzgyorsaság
Szerintem egyáltalán nem kéne hanyagolni a puskát
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
szittya88

Melyik felét nem érted annak,hogy teljesen felesleges 300 méter fölé lövöldözni még puskával is(kivéve mesterlövészek de nem róluk beszélünk).Ezen kívül ha közelebb van az ellenség akkor meg akár fejbe is lőheted magad mert esélytelen vagy.

A karabélyokat pontosan azért hozták létre,hogy kiküszöbüljék a puskák hátrányait és igazodjanak a megváltozott igényekhez.

Az a baj,hogy kitaláltál valami agymenést és ezt érvek nélkül próbálod a józan paraszti ésszel magyarázni.

Amit eddig írtál azok teljesen hibás tényeken alapuló teljesen hibás következtetéseinek eredménye így az egész mondandód teljesen hibás.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Érvem
Nagyobb lötáv
nagyobb pontosság
Nagyobb átütöerö

Minél nagyobb a lőtáv, annál kisebb a cél. Lehet nagyon pontos a fegyvered, ha a célzásra nem tudsz elegendő gondot fordítani, akkor nem ér semmit az egész és a probléma itt van. A katonák általában fedezékből tüzelnek, rövid sorozatokkal. Ezalatt nincs idő egy távoli és kisméretű cél megfelelő becélzásához (pláne ha az mozog is), mivel onnantól kezdve maga a katona is célpontot jelent (nézz afganisztáni videókat az ottani katonák harcairól).

Továbbá minél nagyobb a távolság, annál több, vagy növekvő környezeti tényező hat a lövedékre: szél, gravitáció pl.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Nem akarom a fegyverek evolucioját viszaforgatni (nem akarnám a karabélyokat selejtezni csak a századonként egy puskást keveslem) a magyar hadseregböl a puska szinte teljesen eltünt. Már csak a mesterlövészek maradtak... Azelöt volt legalåbb rajonként 1...
Nem az én álitásom a hülyeség hanem ami a mh nál divik (tudom hihetetlen hogy megin a szart választotuk pedig igaz)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
A gépkarabélyt legfőképpen terület lefogásra hozták létre, mert nem pontlövő fegyverre volt szükség a használatánál. A 200-300m azért alakult ki, mivel ez a szabad szemmel még optimálisan belőhető távolság és 200m a pásztázott lőtávolsága egy AK gkr.-nak. Különben 800m-ig célzott lövést lehet vele leadni, de ez inkább csak elméleti lehetőség. A puskával szemben a viszonylagos pontatlanság, mint hátrány kevésbé számít, mint az előnyei (pl. tűzgyorsaság). A különböző alakulatok az eltérő feladatok miatt azért is használnak többféle kézi fegyvert.
Ami után rendszeresítették a PKM(SZ) géppuskát az RPG golyószóró helyett, amit kivontak, utána derült ki, hogy az RPG jobban használható volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
szittya88

Az izraeliek azért cserélték le az FN FAL-t Galilra mert feleslegesen erősnek tartották a puskalőszert*...

*Felesleges alatt azt kell érteni,hogy egyszerűen nem lehet kihasználni a nagyobb lőtávot mert úgy sem lőttek vele messzire viszont kis lőtávolságoknál már hátrányban voltak a kis tűzgyorsaság(figyelem itt automata puskáról beszélünk nem a nála sokkal lassabb tolózáras puskákról) miatt.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Ami az MH-nál plusz pénzbe kerül és...
Szóval drága...
És...
Normális zoknira nem telik...

Viccet félretéve mégha nem is az, 1 ilyen emberke (gondolom a designated marksmanra gondolsz) és fegyvere lehet többe kerül mit 1 szakasz, a logisztika meg a többiről nem is beszélve...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
doberamann

Nem mesterlövészről(designated marksman csak itthon nincs rá kifejezés a mesterlövészen kívül) beszél hanem olyan lövész katonáról akinek puskája van karabély helyett.

szittya88

Az egész világon eltűnt nem csak itthon.