A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

A vezetés belső köreiben, ahová Kövér is tartozik, már a NATO csúcs előtt bőven megvitatták, hogy nem fogják érdemben emelni, van hozzá vastag bőr a pofájukon.

Ezt többféleképpen is értelmezhető.

Például : Nem hazudtak, mert ez csak egy ténymegállapítás,hogyha nő a GDP akkor több pénzt fog kapni a honvédelem is, a jelenlegihez képest. Csak éppen korrekten igazat sem mondtak. Hivatkozhatnak az elemzésekre,hogy nőni fog a GDP, de akár lehet burkolt utalás is a nyugatnak,hogyha keleti bástyának akarnak minket, akkor bizony pénzt kell fektetniük az országba,hogy növekedjen a GDP. ..stb.

Nekem szimpatikus, talán ő az egyetlen amelyik kerek perec kimondja amit gondol.
Nagy csodát meg senki se várjon, a realitás épp az lesz amit Kövér mondott, de már elvileg ez is növekedés.

@pela3 annyiban igaza van hogy hinta politikát folytatunk, adjon az aki azt akarja hogy vele legyünk, de bástyák egyenlőre Lengyelország, Románia, Bulgária. Mondjuk azért nem cserélnék velük, persze nukit nem lehet meg nem fognak , de háború nem erről szól , persze románokat is megnyugatják a rakéta pajzzsal , persze semmi sem 100% arról gondolom őket nem tájékoztatják :D

Már az is nagy eredmény lett volna, ha akár a szövetségen belül, vagy azon kívül, de megőrizzük azt (és ésszel átalakítani) amink van. A honvédelemre kifejezetten vonatkozik. De sajnos a nemtörődöm magatartás - és ez politikai oldal független - learatta a maga gyümölcsét ... Volt egy honvédelmi vezetés mindig, politikusok,tábornokok, főtisztek, minisztériumi korifeusok, és bizony ezek akaratát vitték végbe éveken keresztül.
Ne csodálkozzunk. A híres mondást gyakorlatilag itt is analóggá tehetjük: mutasd a sereged, megmondom ki vagy ...
Hát tényleg ki vagyok ... :((

http://www.defensenews.com/article/20140910/DEFREG01/309100042/Czech-Slovak-Hungarian-Armies-Jointly-Acquire-3-D-Radars

Lehet itt a számokkal játszani, egy a lényeg, milyen kiképzett állományt tudnánk csatasorba állítani? Ha a raktári készletekkel akarnánk harcolni, ami messze nem egyenlő bevethetőségű a volt "M" zárolt készletekkel (azért arról is lehetne írni pár sort), akkor már most feladhatnánk az egészet, amit még el sem kezdtünk. Nincs semmilyen ipari kapacitásunk (ami az ukránoknak legalább részben meg van), amivel hadra foghatóvá tudnánk tenni a raktáron lévő harci technikát. Szerintem mi nekünk nem esne nehezünkre a nyugati technikát (ha volna) is lenullázni.
Mellesleg nekünk nem az oroszoktól kell félnünk, hiába riogatnak minket velük.

nalson

"http://vilagnezo.blog.hu/2014/09/11/egy_hetig_se_birnank_az_oroszok_ellen"

A cikkről szerintem lerí, hogy a cikk írója 0 tudással rendelkezik ezen eszközökről.
Viszont az is tény, hogy önállóan nem, hogy egy hétig, de egy-két napig sem húznánk ki egy jól felszerelt orosz gépesített dandárral szemben ha megtámogatja őket némi légierő. Nem kell ehhez az egész haderejük...

Nah, mivel itt a többség rá van kattanva a Leopárd2-re ezért csendben megkérdezem mi a helyzet a Leclerc-el? Jobb,nem jobb,kólával elmegy? Arra rájöttem hogy a wikit felesleges nézni ahány nyelven nézem annyiféle adat. Elvileg pöppet kisebb, alacsonyabb kb 10-50 cm-el, rövidebb 20-300cm-el, könnyebb 3-5 tonnával,fajlagos teljesítmény kicsit rosszabb 0-4Le/T.:)

Féligazságokkal van tele a cikk, de olvastam azért már ennél sokkal rosszabbat is. Annyira azért nem kell túl pörögni rajta.

antigonosz

A Leclerc egy igazi sötét ló. Ahogy írtad is, semmit sem lehet igazából tudni róla a wikin kívül.
Én ugyan így kíváncsi vagyok az olasz Ariete C1 -re. Szerintem szintén szóba jöhet, mint lehetséges alternatíva!

Nah, mivel itt a többség rá van kattanva a Leopárd2-re ezért csendben megkérdezem mi a helyzet a Leclerc-el? Jobb,nem jobb,kólával elmegy? Arra rájöttem hogy a wikit felesleges nézni ahány nyelven nézem annyiféle adat. Elvileg pöppet kisebb, alacsonyabb kb 10-50 cm-el, rövidebb 20-300cm-el, könnyebb 3-5 tonnával,fajlagos teljesítmény kicsit rosszabb 0-4Le/T.:)

Nem lehet rossz gép az sem (automata töltő) - bár sokan ódzkodnak a francia technikától.

De ha már, akkor inkább K2;)
http://en.wikipedia.org/wiki/K2_Black_Panther

Főleg mivel a wiki szerint a Lecrerc(6,5+m Euro 2001-ben) jóval drágább a Leonál (5,7+mUSD 2007-ben).

Ráadásul kérdés, hogy az automata töltő találat esetén itt is azzal járna-e, mint a T64/72/80/90 tankok esetében (nagybadabumm).

Féligazságokkal van tele a cikk, de olvastam azért már ennél sokkal rosszabbat is. Annyira azért nem kell túl pörögni rajta.

antigonosz

A Leclerc egy igazi sötét ló. Ahogy írtad is, semmit sem lehet igazából tudni róla a wikin kívül.
Én ugyan így kíváncsi vagyok az olasz Ariete C1 -re. Szerintem szintén szóba jöhet, mint lehetséges alternatíva!

Az Ariete-ről olvastam, hogy annak van minőségileg is e legegyszerűbb páncélzata az új generációs MBT-k közül + elég könnyű is + "csak" L44-es ágyú ami még csak nem is automata.

Szvsz a leggyengébb a mezőnyben.

Akkor már inkább CV90120 a CV9040-esek támogatására;)

tarzaan

A K2 elvileg drágább, mint a Leclerc. De hát pontos árat nem lehet sajnos tudni ezen vasakról.

Az automata töltője pedig máshogy helyezkedik el, mint az orosz vasaknál. Leclerc topikba már linkeltem. Ha föl is robban a töltő, akkor is el van szeparálva a küzdőtértől.

Nekem nagy vágyam az, hogyha egyszer időm lesz akkor írok egy cikkszerűséget a modern MBT-kről. Típusok előnyei-hátrányai. De nincs időm, és még sok forrást kellene felkutatnom :-(

A Leclerc erőssége az egész harcrendszere (ágyú+tűzvezetés+töltő), viszont hátránya a kicsit vékonyabb páncélzat és a meleget nehezen viselő Finn motor. Az export verzióban már MTU motor volt. De a páncélzat vékonysága is relatív dolog.

Én az olasz C1-est nem tartom sokra. Az igazából egy kicsit továbbgondolt Leopárd 1. De ezt régebben már részletesen fejtegettem.

Nálam 3 kategóriába tartoznak az MBT-k. Az első a jó, de nagyon drága kategória, a második a jó, de ár/érték arányos kategória, a harmadik pedig a nem túl jó kategória.

Ez az én besorolási rendszerem:
1. : Leopárd 2; Leclerc; K2; Type-10
2. : M1A2, Challanger 2; T-90A/MS; T-84(Oplot); Merkava 4; Type-99
3. : Type-96; MBT-2000; PT-91; M-84; C1 Ariette; Arjun; M-95 Degman

tarzaan

A K2 elvileg drágább, mint a Leclerc. De hát pontos árat nem lehet sajnos tudni ezen vasakról.

Az automata töltője pedig máshogy helyezkedik el, mint az orosz vasaknál. Leclerc topikba már linkeltem. Ha föl is robban a töltő, akkor is el van szeparálva a küzdőtértől.

Nekem nagy vágyam az, hogyha egyszer időm lesz akkor írok egy cikkszerűséget a modern MBT-kről. Típusok előnyei-hátrányai. De nincs időm, és még sok forrást kellene felkutatnom :-(

A Leclerc erőssége az egész harcrendszere (ágyú+tűzvezetés+töltő), viszont hátránya a kicsit vékonyabb páncélzat és a meleget nehezen viselő Finn motor. Az export verzióban már MTU motor volt. De a páncélzat vékonysága is relatív dolog.

Én az olasz C1-est nem tartom sokra. Az igazából egy kicsit továbbgondolt Leopárd 1. De ezt régebben már részletesen fejtegettem.

Nálam 3 kategóriába tartoznak az MBT-k. Az első a jó, de nagyon drága kategória, a második a jó, de ár/érték arányos kategória, a harmadik pedig a nem túl jó kategória.

Ez az én besorolási rendszerem:
1. : Leopárd 2; Leclerc; K2; Type-10
2. : M1A2, Challanger 2; T-90A/MS; T-84(Oplot); Merkava 4; Type-99
3. : Type-96; MBT-2000; PT-91; M-84; C1 Ariette; Arjun; M-95 Degman

Nem ismerem a K2 árát, de amiket olvastam róla, talán a legjobb jelenlegi MBT (Leo2 A7-el fej-fej mellett).

Ariete-vel egyetértek, ugye előzménynek ott van az OT-40.

A 3 kategóriához: Az M1 és a Challanger 2 (+ Merkava 4) szerinted jobb ár-érték aránnyal bírna, mint a Leo2 vagy a K2? Érdekes vélemény.

És a Challenger 1 , ha már se új se használt modernre nincs pénz? Persze csak elméleti síkon.

Huzagolt csövű löveg. Ez szvsz nagy hátrány.

De ahogy már korábban többször említettük a topikban, egy fejlesztésnél a harckocsi fegyvernem fontossága valahol a legvégén lenne kívánatos (nem mindenki osztja ezt).

Légierő, légvédelem, tüzérség, elektronikai hadviselés, gyalogsági harcjármű, megfelelő lövész kiképzés és fegyverzet mind-mind fontosabb.