A haderő fejlesztéséről is írok néhány elképzelést, melyek kifejezetten a Kárpát medencei elhelyezkedésünkre van optimalizálva.
A beszerzéseket elsősorban a szövetségeseink által hadrendből kivont, még számunkra jól hasznosítható eszközökkel kezdeni. Ha a németek felajánlanak nekünk 50-60 db Leopardot (pl. A4) amit ki akarnak vonni, azt azonnal el kell fogadni, sőt elébe kell menni és a megfelelő szinten jelezni kell nekik, hogy nálunk erre szükség van. (Némi protekció felajánlása a német cégeknek stb.)
Ugyanez igaz a többi NATO országra is, ahonnan normális állapotú, jónéhány évig használható cuccokat kaphatunk. (Legalább 15 évig)
Imike írta, hogy a Gripenek A szériáját a svédek kivonják és a legújabbat állítják hadrendbe. Ezekből ingyen vagy fillérekért tudnánk beszerezni gépeket. Szerintem újabb 14 gép akár kevesebb fegyverzettel is már elegendő lenne, hogy a saját légterünket és a NATO-s feladatainkat is elláthassuk. Esetleg 1-2 szomszédunkét is. (Igazából legalább 3x14 gép kellene, de ez egyelőre csak álom.)
Helikopter beszerzés
Én egyértelműen a lengyel S-70i-re szavazok. Ebből is legalább 36 db kellene amiből 14 nehéz fegyverzettel rendelkezik (a 10 millás példányok

)), 14 könnyebb példány (a 6 millások), 8 olyan ami között van EÜ helikopter és polgári, katasztrófavédelmi feladatokra stb. is alkalmas.
Szállító repülőgép
Úgy gondolom, hogy első körben 3-4 db Bae-146 bőven elegendő lenne. Mivel elsősorban személyszállításról és humanitárius felhasználásról van szó ezek a gépek erre a célra tökéletesen megfelelnek.
Nem tudom, hogy a Rába képes lenne-e normális védettséggel ellátott PSZH-kat gyártani, esetleg valamilyen fegyverzettel is felszerelni, de a HM-nek már régen kellett volna ilyen irányú megbízást adni ezekre a fejlesztésekre.
A kézifegyvereket illetően egyértelműen saját fejlesztésre kellene hagyatkozni. Szerintem még van is ehhez megfelelő szaktudás, gyártási potenciál. (Esetleg valamilyen licenc gyártás, de hogy mi lenne jó azt nem tudnám megmondani.)
A ruházatnak és felszerelésnek is hazai gyártásúnak kell lenni, ezzel munkahelyeket is teremthetnének és nyílván kevesebbe is kerülne.
Most első nekifutásra ennyi, egy másik alkalommal még ismét nekifutok ennek a témának más oldalról is.