A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
De majd bevetjük a "kermelitológiai" szakértelmünket és hanglejtésből megfejtjük, hogy mi van!
Majd megkérdezzük a stábot hogy hányat pislogott amikor erről beszélt, stb. :D
Szerintem pihenjél le egy kicsit. o_O
Ma küzdöd magad lefelé - hozzászólásonként - a szinvonal ranglétrán az "olvass vissza pupák" kategóriába!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
A katona a testületen kívül megszűnik katona lenni. A civil elsősorban jogi fogalom, a katonai testületet jogi keretek teremtik meg, szakmaiak töltik fel és testületiek tartják össze. A jogi keretek közül kikerülés egy katonai szakmai és hivatásbeni ügyekben jártas civilt hoz létre. Ilyen volt Benkő. Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki leszerel megszűnik katona lenni. Mint ahogy nem lesz katona az sem, aki nem hivatásos vagy szerződéses, SzBK sem katona semmilyen formában, mert sem egyenruhát nem visel a katonai testület állandó, képzett, hivatásos/szerződéses tagjaként, se nem ismeri, nem volt lehetősége ilyen testület állandó részeként elsajátítani a szakmai, hivatásbeni tudását és hozzáállást ami katonává tenné.
1. tudtommal Benkő nem szerelt le.
2. mennyi fogalmad van a tartalékos tiszti/parancsnoki képzésről?
Megint felültél a dilibiciklire, 'oszt ész nélkül hajtod...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
Én írtam SZBK meghallgatásáról a cikket a Portfolio-ra: a HX3 konkrétan nem hangzott el, hanem Kósa egy "közös, V4-es, 155 milliméteres, önjáró kerekes tüzérségi eszközről" beszélt.

A HX3 csak saját speki, eddig annak a beszerzéséről tudok, ami megfelel a fenti kritériumoknak.

Amúgy V4 együttműködés lehet ezen a téren eszközbeszállítás, digitalizáció, stb. terén simán. Aztán ugye Szlovákiában is lesz RM-üzem.
Különben én látnék abban rációt, ha a RM felvásárolná a Konstruktát. Per pillanat hatalmas gyártói kapacitás igényük van. A Konstrukta meg nem úszik a megrendelésekben.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Itt mire gondolsz pontosan? Ezt ki tudnád fejteni egy kicsit bővebben?
Két nagyon fontos művet illik ismerni:
kat005.jpg
kat006.jpg


Néhány ezzel foglalkozó tanulmány különféle aspektusokból:
Pozderka Zoltán alezredes: A hadikultúrákról másképp
Boldizsár Gábor: A haderő helye és szerepe a biztonsági kihívások kezelésében

Tömören a lényeg pedig itt:
Objektív és szubjektív civil kontrolt különböztetünk meg. Az objektív civil kontroll elismeri a katonai hivatást mint szakmát és nem kíván beavatkozni a belügyeibe (tekintve, hogy nem részese, nem ért hozzá), semmilyen formában civil nem szól bele a militáris testület belügyeibe (teljes katonai autonómia), cserébe a katona se a civil ügyekbe, elismerve, hogy a háború a politika folytatása, a civil szféra joga meghatározni a politikát. Párbeszéd e két szféra között a célokról és elérésükhöz szükséges eszközökről szól, ahol a katona jelzi, hogy mi reális és mi nem a kijelölt célokhoz milyen eszközök szüskégesek, vagy milyen célok érhetőek el a rendelkezésre álló eszközökkel. Általában józan, konzervatív politikákhoz tud illeszkedni, ahol a racionalizmus teremti meg a kompromisszum lehetőségét a civil és katonai szférák között a hatékonyság fenntartása érdekében. Clausewitz nevével fémjelezzük.

A szubjektív civil konroll ezzel szemben a civil uralmat jelenti a haderő fölött, ami körülbelül olyan, mintha demokratikusan megszazavaznánk a sebészeti protokollokat a kórházban a hozzá nem értő néppel, vagy éppen energiapolitikát az államban. Úgy is néz ki a végeredménye: szétbarmolt szakmaiatlan testületek, alkalmatlan eszközök és kudarcos politikák. Ez utóbbit képviseli minden pártállam, ideológiai diktatúra és a liberalizmus. A mindenbe belekotyogó, semmihez sem értő civil agyalágyultak politikája ez, akik nem hajlandóak a szakemberekre hallgatni semmilyen kérdésben, legyen szó orvostudományról, energetikáról vagy éppen háborúról.
Egészen Benkő színrelépéséig valamilyen formában a szubjektív civil kontroll uralkodott a haderő fölött. Ez különösen igaz volt a pártállami reflexeket magával hozó MSZP időszakra. Strukturálisan a modern, nyugati típusú vagy másképp: NATO haderő megteremtője nálunk Benkő Tibor azzal, hogy létrehozta a mai, a klasszikus katonai professzionalizmusnak megfelelő katonai és civil struktúrákat a haderő és a minisztérium keretei között. A hadsereg egy szakmai testület, amit a saját szakmai szabályai irányítanak, míg a minisztérium egy közvetítő közeg a civil és a katonai struktúrák között. A civilek meghatározta a célokat a haderő felé és a haderő ezek eléréséhez szükséges szükségleteit a civilek felé. A miniszter egy menedzsere a haderőnek a nyugati rendszerben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 113
45 413
113
A civil és katonai szférák viszonya. Amiről most beszélünk.
Ez hogy jön ehhez a kommentemhez? :eek:
1. tudtommal Benkő nem szerelt le.
2. mennyi fogalmad van a tartalékos tiszti/parancsnoki képzésről?
Megint felültél a dilibiciklire, 'oszt ész nélkül hajtod...
Azt tudjuk már, hogy Benkő le lenne szerelve? Mert tudtommal csak rendelkezési állományba került.
Ugye, te - a civil-katonai szféra felkent pápája - tudod, hogy ez mit jelent?!? Mert folyamatosan civilként hivatkozol rá...
Én készséggel elhiszem, ha ennek ellenkezőjéről hozol valami forrást.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
Különben én látnék abban rációt, ha a RM felvásárolná a Konstruktát. Per pillanat hatalmas gyártói kapacitás igényük van. A Konstrukta meg nem úszik a megrendelésekben.

Tudomásom szerint a Konstrukta 100% Szlovák Köztársaság tulajdon (és nem eladó). Persze, biztos van az a pénz.

De ha az lenne, akkor én inkább valami magyar vevőt szánnék neki (AreoHsc, HDS, Arzenal, etc.), ami az RM-mel közös kerekes löveg gyártásba ezt hozná magyar részről (a HDS-RM várpali lőszergyárához hasonló konstrukcióban (pun intended)).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Szimulátor, avagy honvédelmi fejlesztések - 12. rész - Utolsó adás - 2022.05.16. - Téma: Maróth Gáspár

23:35-től nézhető az online adás

Link majd egyszer lesz valamikor.
Most sikerült megnézni.

Az csak nekem tűnt fel, mivel indokolta az AV megvásárlását?? Hogy így tudjuk folytatni az Airbusszal közösen a legiipari, hadiipari fejlesztéseket, ahová már magyar mérnökök is bekapcsolódnak, továbbá az AVnek lesz Magyarországi hadiipari leágazása.

Eddig én mindig a Saab-Embraer-AV hármasra koncentráltam, de úgy latszik ezt megelőzi egy Airbus lépcső.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Hogy Maróth-ot bedarálják a HM alá az pedig mutatja, hogy miért küldte oda Orbán SzBK-t! Ez egy politikai megbízott, akit azért ejtőernyőztek oda, hogy szétlopja a könnyen titkosítható projektekből álló költségvetést a NER-nek, most, hogy a szankciós-válság és megvont EU támogatások miatt vissza kell fogniuk magukat sok téren, így más lenyúlható források után néznek. A Zrínyinek vége, a honvédelmi költségvetés szabad prédává vált egy teljesen fogalmatlan figura vezetésével, aki valami máshoz ért jól, amiben már bizonyított is a NER keretei között.
Köszönjük a felvilágosítást. Azért várjunk még egy kicsit ezekkel a konteókkal.
 
  • Tetszik
Reactions: Fundin and Blitz97

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 466
113
Ne sirassátok a Z2026-ot.

Csomó probléma volt eddig a HM-Honvéd PK-Kormányiroda-ITM közt, mert mindenkinek túl nagy önállósága és eltérő víziója volt, most ezeknek egy része legalább megszűnik (konkrétan tudok két olyan dealről, amit személyes nézeteltérések szabotáltak el, ez most nem lesz).

Ha valami, akkor gyorsabb és összefogottabb döntéshozatali struktúra, streamlineoltabb fejlesztési irányok várhatók.
Mi az a 2 deal?