Meg az, hogy közben mennek a tesztek. Akkor meg nem mindegy, mikről fantáziálunk? Nem muszáj licencet venni, gyárthatunk minimális eltéréssel az MC-nél használhatóbb menő mintájú gyakorlót is.
Áhh, én csak keseregtem egy sort, némi legális módosító hatása alatt és talán nem is alaptalanul. De túl komolyan azért nem kell venni.
Az más kérdés, hogy jó hűbéreshez hasonlóan az MC-ben gondolkodunk. Áldom a Jóistent, hogy nem a világítós UCP korszakban kezdtük a majmolást.
A multicam nem rossz, de itthonra (és csakis itthonra!) szerintem nem épp a legideálisabb.
A UCP-s dologban egyetértek, az az igaz öntökönlövés esete lett volna... Remélem, most nem csak a majmolásról szól a dolog. Mert én ugyan nem vagyok ellene az USA-eredetű (vagy bármelyik más országbeli) jó dolgoknak, de az UCP, az M16-M4 és társai meg stb. egy rakás szarok, szóval szelektálni kell.
Ideális terepminta témához:
https://www.youtube.com/watch?v=Ogn631gjgJw
http://www.asatcamo.com/
A 3d-ruhák a legtöbb esetben jobbak, mint a "simák", viszont katonai célra (kivéve a snipereket, vagy egyéb speciális köröket) nem igazán alkalmasak...
Univerzális minta kell. Ez lesz az egyetlen minta az elkövetkező huszonöt évre biztosan, kiindulva a bociból, szal max annyi változatosság lesz rajta, ami a bociban is van, miszerint lesz egy missziós sivatagi verziója. A donbaszi harcok alapján pedig nem az erdőkhöz, hanem a helyiségharcok és a nyílt terepen vívott küzdelmek színvilágához kell igazítani, tehát jól álcázzon porban, fűben, kisebb bozótban és lakott területen. Bár Magyarországon bőven vannak erdők, de azok jelentős része sem zöld színvilágú akácos például és a magyar erdők jelentős része is ültetett, ahol gyér az aljnövényzet, szal nem érdemes nagyon rámenni a élénkzöld vegetációra. Ahol ilyesmivel lehet találkozni, ott leginkább maga a vegetáció rejt el még akár vörös-narancssárga ruhás embert is, mint egy kukoricás például.
Szal a multicam jó kezdet.
Hát, szerintem egy átfogó teszt kéne. A Pencott-ot terepre itthon jobbnak gondolom, mint a multicam-et. És van még rengeteg jó, és többé-kevésbé univerzális minta. Sőt, akár hazaiak is nevezhetnének (Rába digital pl.). Ha tényleg 25+ évben gondolkodunk (és reálisan nézve érdemes is hosszútávra tervezni, amit max az aktív ruhák írhatnak majd felül egyszer, ha a technológia oda jut), akkor ennyit igazán megérne ez a talán legalapvetőbb dolog, ami a hadsereget érinti.
Nekem, mint laikusnak, aki napok óta olvassa ezt a vitát, és a felét se érti azoknak a megnevezéseknek, amiket írtok, az izraeli hadseregnek, miért jó az egyszínű zöld? Vitatkoztok árnyalatnyi különbségekről, ők meg mindenféle cifraságot nélkülözőben megnyertek vagy hat háborút. Nem inkább oda kellene eljutni, hogy az egyenruha funkcionális, kényelmes, strapa- és színtartó legyen?
TG
A kettő egymástól független. A rejtőszín/minta egy alapvető dolog. Az anyagot és a szabást lehet alakítani tetszőlegesen utólag is.
Az izraeliek meg, nos, nyertek, mert motiváltak voltak, általában jobb volt a technikájuk, meg stb. De ha mondjuk 1000 halottból akár csak 5 katona életét meg lehetett volna menteni egy jobb rejtőszínnel, akkor már megéri szerintem változtatni.