A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
a
1 hónap alatt max azt tanulják meg hogy kell jobbra át-ot meg balra át-ot csinálni,semmi mást érdemben. 1 hónap lötyögés után katonának hívni és fegyvert nyomni a kezébe hát...

Szerintem ezt túlmisztifikálod.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Úgy gondolom, hogy éles helyzetben nem mernének komolyabb feladatot bízni egy ilyen önkéntes egységnek a tisztek furikázásánál, vagy végső esetben egy "domb megostromlásánál". Ezért írtam és gondolom, hogy a 6 hónap azért erős.
Persze az ördög a részletekben búvik. Szerintetek részleteiben mi lenne az ideális kiképzési terv?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 325
68 562
113
Valamiért létszámnak kellenek, hogy papíron legyen katona. Vagy ilyesmi, mást nem igen tudok elképzelni, tesztelgetnek,próbálkoznak mert a sorkatonaságot mégse lehet visszahozni le is ennék a fejüket a médiában meg Brüsszelben hogy Orbán diktátor fegyverkezik stb... Viszont valaki szólt Viktornak hogy a helyzet a világban komoly, és ne csak meccset nézzen.
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
Most viszont lesznek ingyenkatonák.....Micsoda ötlet.Nemkerülnek semmibe szinte,és ugyanúgy fogják dobálni a homokzsákokat mint aki ezt pénzért teszi.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 325
68 562
113
Most viszont lesznek ingyenkatonák.....Micsoda ötlet.Nemkerülnek semmibe szinte,és ugyanúgy fogják dobálni a homokzsákokat mint aki ezt pénzért teszi.

Jaja... Ahhoz a képességhez elég az 1 hónap kiképzés.
Amúgy tudja valaki mennyiért fértünk hozzá a Merci G-hez? Használtan vagy újan szereztük be? Ukrajnában potom 200 millióért dobálják darabját, én speciel 10-et se adnék érte.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 698
5 562
113
Így ez az egész tartalékosság arra jó, hogy kb ráfordítás nélkül, verhessék a mellüket, hogy mennyit tettek a nemzet védelmében, mennyire f@szák voltak. Plusz akár a Nato, akár Eu szól, hogy gyerekek, növelni kellene a védelmi kiadást, felkészülést, modernizációt stb, elő lehet húzni az önkéntességet
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 020
123 910
113
60 milliót tudok a G-merci darabjának, attól függ melyik változat. A felderítő meg a rádiós drágább.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 450
23 645
113
Valami alap verzióé érdekelne, mondjuk a laktanyaparancsnok amivel a gyerekeket az iskolába viszi.

Parancsolj:

http://www.mercedes-benz.hu/content/hungary/mpc/mpc_hungary_website/hung/home_mpc/passengercars/home/new_cars/models/g-class/_w463_crosscountry.html

http://www.mercedes-benz.hu/content/media_library/hungary/mpc_hungary/passenger_cars/alaparlista.object-Single-MEDIA.download.tmp/Mercedes_Benz_SZGK_alaparlista_2016_02_01.pdf

Bár ez teljesen civil kivitel
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 020
123 910
113
Hát én még nem láttam laktanyaparancsnokot magát honvédségi járművel égetni, a minimum az új passat, de inkább az A4-es audi.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Úgy gondolom, hogy éles helyzetben nem mernének komolyabb feladatot bízni egy ilyen önkéntes egységnek a tisztek furikázásánál, vagy végső esetben egy "domb megostromlásánál". Ezért írtam és gondolom, hogy a 6 hónap azért erős.
Persze az ördög a részletekben búvik. Szerintetek részleteiben mi lenne az ideális kiképzési terv?

Nézzük, 1 hónap alapkiképzésbe mit lehetne belezsúfolni.
Sokmindent:

-Bevonulás, személyi felszerelések kiosztása, ismerkedés azok használatával (nem fegyverzet). Általános elméleti képzés a Honvédség (esetleg valami igazi hadsereg) szervezeti felépítéséről, függelmi viszonyairól, jogok, kötelezettségek, rendfokozatok ...
-Alaki foglalkozás (állóképesség javítása, önfegyelem, csapat összekovácsolása). Sokáig mozdulatlanul állni nem egyszerű, úgyhogy fontosabb mint sokan hiszik de nem kell túlzásba esni.
-Fegyverek kiosztás, általános fegyverzettechnikai és lőkiképzési foglalkozások. Intenzíven 1 hét "szárazon" elég, aztán mehet az éles lövészet. Egyéni és szakasz szintű kollektív fegyverzettel
-Katonai tereptan valamint helyismeret (ha már területi alapon megy), végén tájékozódási menetgyakorlat rajkötelékben.
-Általános harcászati foglalkozások (alap lövészismeretek, mozgás és tevékenység kis alegységekben (raj, szakasz).
-Érintőleg általános műszaki, vegyivédelmi, légvédelmi ismeretek, fegyvernemek eszközeinek ismertetése (sajnos nálunk ez hamar megvan).

-Természetesen napi többször testnevelés csapatjátékokkal is.
-A takarítás szintén fontos, de nem szivatásképpen. Normál állapotban kell átadni a körleteket a következő turnusnak, valamint a személyi felszerelés és fegyverzet használhatóságának a fenntartását pedig nem kell hangsúlyoznom.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 069
18 793
113
Ahhoz hogy egy parancsnok felelősséggel, és nyugodt lelkiismerettel vigyen harcfeladatra katonákat, ahhoz legalább fél éves kiképzés kell.
Nem elég egyszer alakizni, egyszer, kétszer, megnézni és elpróbálni a fegyver szét és összeszerelését, karbantartását.
Nem elég egyszer, kétszer, begyakorolni a tárcserét, alap fekve lövészetet.
Nem elég csak egy alap lőgyakorlat végrehajtása, ahhoz hogy valaki készség szinten lőni tudjon, pláne harc közben.
Nem elég csak egy, két, harcászati foglakozás, ahhoz hogy valakiben rutin szerűen rögződjön, hány lépés távolságra kell lennie a másik katonától, mit kell tennie a rajban, milyen mozgásban kell működni támadásban, védelemben, stb.
A rajban történő harcászat pedig egy hónap után kezdődik csak, miután már van némi készség, amit addig a katona megszerzett, az alapkiképzés 1 hónapja alatt.
Szakasz és század szintű harcászati gyakorlat és éleslövészet, csak akkor ha a katona már "harcképes".
Az állóképesség megszerzéséről és fenntartásáról, nem is beszélve.
Ráadásul mindez, csak alap lövész kiképzése, aminek tartalmát teljesen nem is említettem.
Hol van még az esetleges rajparancsnoki, harcjármű vezetői, irányzói, stb., kiképzés ?
Tereptan, tantermi foglakozások, egyebek.
Egyéb fegyverekre történő kiképzés szintén ide tartozik, már amit egy rajban alkalmaznak.
Illik tudni kezelni mindenkinek a raj minden kézi fegyvertípusát.
Legkevesebb fél év, mire igazi katonának lehet nevezni egy katonáskodást vállaló emberkét.
De inkább ennél több, mert a legjobb katona, az "öreg", tapasztalt, rutinos katona.
A kiképzésnek nagyon fontos része a sok ismétlés és rengeteg gyakorlás, a kellő készség, rutin, megszerzése okán.
Egy hónap alatt senkiből nem lesz hadra fogható harcos.
Legfeljebb Wolksturm harcértékű fegyveres, mai változatban.
A használható tartalék, megítélésem szerint, a Honvédségnél hivatásos, és szerződéses állományban volt, sorkatonai szolgálatot letöltött katonák reaktiválása, éles helyzetben.
Ebben kellene módosítani a honvédelmi törvényt.
Így már bevonuláskor tudja az illető, ha elhagyja valamikor is a sereget, "x" éves életkoráig behívható tartalékos állományba kerül.
Az utolsó sorkatonai szolgálatot letöltöttek, életkoruk folytán nyilván lassan kikerülnek majd ebből a keretből, de még ma bele lehetne venni egy törvénybe őket is.
Gondolom Simicskó is ebben az irányban tapogatózik, mert többször említette hogy, nem szabad veszni hagyni azokat, akik hivatásos, vagy szerződéses katonák voltak, de elhagyták már a sereget.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
@honved Ezért írtam, hogy ha egy ilyen állományt szükség esetén behívnának, akkor úgysem mernének rájuk bízni szinte semmilyen feladatot, mert abból indulnak ki (jogosan), hogy a teljesítőkészségük alatta marad a szerződéses/hivatásos állománynak.

Namármost, ha eleve csak utolsó utáni esetben vetnék be ezt az emberállományt, akkor butaság beleölni időt és pénzt, hogy aztán pedig adott esetben jól ne legyenek kihasználva.

Szerintem egy hónap intenzív alapképzés után havi egy nap lövészet és fél-, vagy negyedévente kétnapos terepgyakorlat a szükséges minimum. Ez nagyjából a hétvégékre időzítve még a polgári állást is bántatlanul hagyná. Ezen felül még a beosztással járó egyéb ismeretek elsajátítása persze még nem jött szóba. Az fizikai állóképességet pedig nem hiszem, hogy a kiképzés során kellene megszerezni. Ezzel is lehet időt spórolni: aki nem bírja, nem lehet tartalékos.

Amúgy a hivatásosok bizalmatlanságát is meg lehetne egyszerűen oldani: a kiképzés és gyakorlatozás értékelésével ki lehet szűrni azokat, akik alkalmatlanok valamilyen okból.

(Halkan jegyezném azért meg, hogy a tartalékos állományú főtiszt, de még a tiszt is komédia szerintem. Hát ki a túró bízna meg egy rutintalan vezető parancsában...?)

Szóval továbbra is az a véleményem, hogy ez annyira nem rossz ötlet, csak ki kell dolgozni, konzultálni a hozzáértőkkel és utána tisztességesen kivitelezni.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Nem bohócok.
Van katonai képzettségük, ami gondolom a rendészeti feladatok ellátásához elegendő is, valamint tudják szakszerűen használni a fegyverüket is..
Miért gondolja bárki, hogy egy terrorista képzettebb, mint egy kiképzett lövész katona ?

Persze, hogy nem képzettebb, viszont ők másfajta "felkészítésben" részesülnek. Plusz a meglepetés ereje, nem fog az IA fekete egyenruhájában és zászlajával megjelenni a járőrök előtt és mint a westernfilmekben megállni szemtől-szembe.
Rejtve hordott fegyverrel, bombával és szándékkal elsőként az "útban lévő" katonákra tüzelnének,(mint potenciális ellenfelekre) így azoknak már semmiféle válaszlehetőségük nem lenne.
Ide a hagyományos katonai kiképzés kevés, jó, hogy megjelennek közterületen, de mellé kell a KNBSZ, NBSZ-tevékenység, kamerák, lehallgatás, informátorok.
Anélkül csak negatív fejleményekre számíthatunk ez ügyben.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
Tudom, hogy nem analóg a példám, de személyes tapasztalataim szerint heti 5 edzéssel kb. 3 év míg valaki megtanul boxolni, pedig ott 4 ütésfajtát kell megtanulni és kombinálni, illetve a testtartás és a "lábmunkát" kell begyakorolnia az embernek. 3 év alatt az illető nem lesz jó, de bármikor alkalmazni tudja amit tanult.
Ezzel szemben egy katona dolga szerintem összetettebb és mi most 1 és 6 hónap közötti időkről beszélgetünk :)
Egy ilyen kiképzésben részesült katona a való életben, háborús helyzetben milyen szinten tudná alkalmazni azt amit tanult?
Vajon egy ilyen gyorstalpaló után képes lenne megölni egy másik embert?

Szerintem nagyon fontos stresszhelyzetben az automatizmus, vagyis, hogy külön agyalás nélkül tudjuk, hogy mi a dolgunk egy adott helyzetben. Ez segíti amúgy a katonát a gyilkolásban is. Ha elgondolkodik azon, hogy lelője a másikat akkor:
1. Elgondolkodik és ezzel időt veszít így lelövi a másik
2. Nem képes megtenni, hiszen a felnőtt férfi emberek 98%-a nem képes megölni egy másik embert csak úgy----> az ellenfél emiatt megölheti őt.
3. Az ellenfél is hasonlóan jól képzett és így senki nem öl meg senkit.

Ha kialakul az automatizmus:
1. Meglátja az ellenséget és azonnal a már megtanultak szerint cselekszik, nincs elvesztegetett idő, céloz és lő, az ellenség pedig ideális esetben elhalálozik. Nincs 2. pont...
(A lelkiismeretével meg majd utólag elszámol)
Ehhez vajon elég-e 1 vagy 6 hónap kiképzés?
Szerintem nagyon nem...
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 214
2 713
113
Tudom, hogy nem analóg a példám, de személyes tapasztalataim szerint heti 5 edzéssel kb. 3 év míg valaki megtanul boxolni, pedig ott 4 ütésfajtát kell megtanulni és kombinálni, illetve a testtartás és a "lábmunkát" kell begyakorolnia az embernek. 3 év alatt az illető nem lesz jó, de bármikor alkalmazni tudja amit tanult.
Ezzel szemben egy katona dolga szerintem összetettebb és mi most 1 és 6 hónap közötti időkről beszélgetünk :)
Egy ilyen kiképzésben részesült katona a való életben, háborús helyzetben milyen szinten tudná alkalmazni azt amit tanult?
Vajon egy ilyen gyorstalpaló után képes lenne megölni egy másik embert?

Szerintem nagyon fontos stresszhelyzetben az automatizmus, vagyis, hogy külön agyalás nélkül tudjuk, hogy mi a dolgunk egy adott helyzetben. Ez segíti amúgy a katonát a gyilkolásban is. Ha elgondolkodik azon, hogy lelője a másikat akkor:
1. Elgondolkodik és ezzel időt veszít így lelövi a másik
2. Nem képes megtenni, hiszen a felnőtt férfi emberek 98%-a nem képes megölni egy másik embert csak úgy----> az ellenfél emiatt megölheti őt.
3. Az ellenfél is hasonlóan jól képzett és így senki nem öl meg senkit.

Ha kialakul az automatizmus:
1. Meglátja az ellenséget és azonnal a már megtanultak szerint cselekszik, nincs elvesztegetett idő, céloz és lő, az ellenség pedig ideális esetben elhalálozik. Nincs 2. pont...
(A lelkiismeretével meg majd utólag elszámol)
Ehhez vajon elég-e 1 vagy 6 hónap kiképzés?
Szerintem nagyon nem...

Lehet az a cel,h. legalabb elerjek az amerikai civilek szintjet fegyverhasznalat teren :p
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Ide a hagyományos katonai kiképzés kevés, jó, hogy megjelennek közterületen, de mellé kell a KNBSZ, NBSZ-tevékenység, kamerák, lehallgatás, informátorok.
Anélkül csak negatív fejleményekre számíthatunk ez ügyben.
KÖSZÖNÖM! Végre nem érzem magam egyedül ezzel a véleményemmel.
Egy ilyen kiképzésben részesült katona a való életben, háborús helyzetben milyen szinten tudná alkalmazni azt amit tanult?
Vitathatatlan. De nézzük a másik oldalról: nincs ilyen gyér ismerettel rendelkező tartalék, de van háborús helyzet. Mi fog történni? Sorozás és gyorstalpalás. Visszakérdezek: hogyan teljesít háborús helyzetben a sorozott? Én azt válaszolnám, hogy gyengébben, mint a tartalékos.

Én értem, hogy miért állítjátok, hogy profi kiképzést nem lehet 1 hónap alatt leadni. Igazatok van. De azon elgondolkodott már valaki, amit feljebb is írt már valaki: Mégis ki vállalná el a 6 hónapot? A tartalékosnak nem kell ennie a 6 hónap után? Lássátok be, hogy nem várható el a tartalékostól, hogy a profi munkáját ellássa maradéktalanul. De a semminél azért több, ha a szükség úgy hozza.