Menj el tanárnak vagy eü dolgozónak és örülj, hogy nem magyar kis/közepes vállalkozóhoz küldelek (de csak azért, mert nincs semmilyen ellenérzesem veled kapcsolatban)...
Igazából az eü.ben is nagyon szerteágazóak a bérek és nem teljesen egyértelmű, mert több csoport van és azon belül is a kategóriák, nyilván mindenhol így van. A mentőt a mentőt tudom saját tapasztalat alapján, a kórházit elég közeli ismerősök és ajánlatok alapján.
Mentő: Én szakápolóként a mindjárt a 7. évemmel kb br. 370-et fogok kapni alapból a 168-172 órákra, ezt nyilván emelik a pótlékok, ha vannak.. és akkor itt jön képbe, hogy hol és milyen állomáson kocsizol. Ha Pest megye / Budapest akkor gyakorlatilag a váltáson és az ebédszüneten kívül és esetleges mentőgépkocsi takarítás / eszközutánpótlás , eü. szüneten kívül bizony akár a 24 órát is kocsin töltheted (ha túlórába futsz) és az bizony kemény ám a dobozban, főleg klíma nélkül, olyan autókban amik szétakarnak hullani, aztán kitanultad a szakmát és nagy eséllyel kis kocsival csak ilyen himi-humi feladatokat kapsz, nagykocsira is fellehet kerülni de ott meg az állandó cipekedés és szintén a sok hülyeség az az ami gyilkos, ráadásul ha ezt 8/10/12 órás műszakokban kapod akkor az a 168/176 órák elég sok időt elvisznek, de ha van valami jó mentés az sokat dob a motiváción. Ha meg másik megyében vagy akkor nyugisabb, esélyesen töltök is bent az állomáson időt ahol hivatalosan nem, de lehet pihenni is. Én meguntam a bohóckodást és olyan állomásra kértem át magam, ahol 1 kocsi van (2fő személyzet) és csak 24 órás szolgálat, így egy hónapban 6-8 napokat járunk dolgozni, a nettó alapom azért még így sem olyan sok, kb a br. és a pótlékok nélküli nettó között van valahol félúton. Közel vagyunk pesthez és sokszor felhúznak budapestre dolgozni, illetve nagy a mi saját területünk is és azért itt van, hogy ténylegesen szakmázni kell, akkor viszont messze a magasabb egysét és ott valamit produkálni kell amíg ki nem érnek. Viszont ha nyugi van, akkor általában nyugi van és átlagosan 24 órából kb 6-8 órákat azért sikerül pihenni .. ha nem is egybefüggően. Ezzel szemben a kórházakban bármilyen sürgősségin jóval magasabb a bér, csak ott pörgés van folyamatosan, de legalább mindig tanulhat az ember ott is hallottam már, hogy 24 óra túlórával állítólag 500 nettó felett lehet keresni, bár tény, hogy nem egyszerű, de ott viszont bármikor tudsz enni, wc-zni.. nem úgy mintha kocsin lennél. A többi kórházi osztály általában nyugisabb, bár kicsit alacsonyabb bérrel. Csak mindig ott van az a feszültség, hogy mondjuk a doki keres 1,5M ft/hó és kiadja neked azokat a feladatokat amiket neki kellene megcsinálnia... természetesen azok mellett ott vannak a saját feladataid is. Az Eü-ben is lehet pénzt keresni, csak tanulni kell meg túlórázni, ezt pedig a család nem nagyon szokta szeretni.. A pedagógusok fizetése pedig vicc, főleg mikor OKJ-s szakmával van aki 3x annyit keres, mint a tanár a diplomájával, de sajnos ez a szomorú valóság.
A honvédséghez sem azért fog valaki odamenni és tartósan ott maradni, mert látta a Leopard 2-t a Battlefieldben és váó. Igen, azért esélyesen oda fog menni, de ha olyan fizetést fog kapni amiből nem lehet megélni és igazából nem látja értelmét, akkor lefog lépni. A huszas évei elejéig lehet azért ott marad, mert milyen jó ezekkel a vasakkal dolgozni és elég menő, de aztán megjelenik az, hogy kellene valami "normális", kényelmes autó, azért csak kellene család ,meg lakás. Na ezeket nettó 300ból nem fogod tudni megteremteni és fenntartani, főleg ilyen árak mellett. Ha meg erre az jön rá, hogy sok felesleges és hülyeséget kell csinálni, aminek nem látja értemlét de frusztálja akkor hamar lefog lépni és utána fognak nyúlni, mert fiatal jó fizikumú. A toborzáshoz nagy segítség a modern technika, de a megtartáshoz nem elég.